d7d 13.02.2021 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Raczej irytująca i ociekająca wodolejstwem niż poważna. Najpierw było 10 cm. Potem było że to konstrukcja stropu jest ugięta, ale w sumie to już tak było, a podłogi i sufit są proste. Było że pęka ściana wszędzie parter piętro, potem było że to nie ściana pęka a gips karton. Post wyżej napisano że podłoga zapadnięta o 8 cm i sufit wybrzuszony tyle samo ( nie konstrukcja tylko okładzina) . Konstruktor może w połowie marca, to jakiś chińczyk?. Mnie jak proszą o ocenę to umawiam się na jutro i po sprawie Głupota za głupotą Irytująca? Tak ale pęknięcia na styku pojawiłu się po pewnym czasie po wykonaniu sufitów. Jaka przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 13.02.2021 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Przepraszam za nieścisłości, ale jestem kobietą, pewnych kwestii nie jestem w stanie sama ogarnąć i pomierzyć np. jeżeli chodzi o sufit z przyczyn czysto fizycznych więc opieram się na relacjach osób remontujących, które nie są spójne.Z pomiarów przez otwory na halogeny wyszło mi, że 8 cm, fachowcy od remontu mówili o około 10 cm. Teraz powiedzieli, że podłoga nie jest ugięta. Sprawdziłam samą poziomicą i jest. Konstruktor z ferroscanem może przyjechać dopiero w połowie marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 13.02.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 etm -podaj z jakiego jesteś regionu/województwa, zapytaj, może ktoś z biegłych forumowiczów pokieruje Cię dalej prywatnym kontaktem.Nie można tego bagatelizować, ale też trzeba ponowić prośbę do forumowiczów aby ruszyć z miejsca i spać spokojniej.Na pewno bez wizyty lokalnej jest to jak nauka pływania na pustyni.Mnie martwiłaby ta dodatkowa wylewka na stropie dopóki nie została zbadana sprawa nośności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 13.02.2021 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Peknięcia na styku mur g-k czyli g-k zrypane. Przecież te peknięcia są wszędzie, a zakładając że wszystkie stropy jednocześnie się walą jest mocno naciągane.Przed remontem na stropie leżało więcej niż po remoncie. Ugiecie juz było takie duże,. Jak teraz jakiś ekspert ma do tego podejść? Przeciez 10 cm to przekroczenie sgu...co ma napisać że jest ok? Przecież on nawet tak nie może napisać. Co da ferroskan? gdzie jest zbrojenie? Zakładam że skoro stało pod wiekszym obciążeniem przez 50 lat i dom był uzytkowany to raczej nie ma tam jednego druta na metr . W tamtych latach mało kto się bawił w odginanie prętów, walono siatke z przelicznika 1,2 razy grubość stropu (co w jednym z wpisów jest potwierdzone że siatka jest). Wracając do jednoczesnego walenia sie stropów, jeżeli tak by było zaczęły by pękać ściany w pionie, bo stropy w kształcie U rozpychałyby ściany. A i jeszcze jedna taka wskazówka dla użytkowniczki....jeżeli ktoś na górze skacze i strop drga to jest objaw jego poprawności, gdyby nie drgał tylko skakanie byłoby lekko przytłumione, wręcz taki głuchy pogłos i krótsze w czasie to wtedy są powody do obaw Tak czy siak aby cokolwiek doradzić to trzeba tam byc, zrobić kilka dziur (przy ścianie, w srodku, dobrze by było od góry też), wtedy będzie widać czy beton się niszczy, czy na ścianie sie trzyma czy spada Edytowane 13 Lutego 2021 przez Andrzej733 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 13.02.2021 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) A jakieś namiary na fachowca, który niekoniecznie rozwali połowę chałupy. Dzisiaj był fachowiec, który buduje domy od ponad 40 lat, obejrzał stropy w piwnicy bo to widać i powiedział, że jak na tamte czasy bardzo solidne, w piwnicy jest też kawałek odkryty widać druty, to mamy krzyżowo fi 12 na fi 12 i otulina jakieś 3 cm. Podobno w latach siedemdziesiątych były 3 rodzaje betonu Rw 140, 170 i 210, na budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne dawało się Rw=140 reszta szła na obiekty inżynierskie. Słychać głuchy pogłos na dole jak ktoś skacze na górze, ale to chyba przez sufity podwieszane. Ja nie mam pewności czy przed wylewkami obciążenie było większe tak jak pisałam były drewniane legary około 15 cm i między nimi kupa piachu, gruzu, wata szklana itp. Jestem ze Śląska. Edytowane 13 Lutego 2021 przez etm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2021 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) Peknięcia na styku mur g-k czyli g-k zrypane. Przecież te peknięcia są wszędzie, a zakładając że wszystkie stropy jednocześnie się walą jest mocno naciągane. ... Wracając do jednoczesnego walenia sie stropów, jeżeli tak by było zaczęły by pękać ściany w pionie, bo stropy w kształcie U rozpychałyby ściany. "g-k zrypane"? Czyli dokładnie co? Siadają podwieszenia? Stropy w kształcie litery U nie rozpychają ścian. PS Stropy jeszcze się nie walą. Są tylko nadmiernie ugięte. Obliczeniowo strop jakoś "wychodzi". Edytowane 13 Lutego 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 13.02.2021 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) I jeszcze jedno na początku kiedy jeszcze nie umiałam odczytać projektu napisałam, że pęknięcia są na styku karton gips ściana wszędzie na parterze, dzisiaj przeszłam dokładnie z latarką są tylko na styku karton gips ściana nośna przy działowych nie i dotyczą tylko jednej płyty stropowej. Ugięcie jest na środku pokojów nie płyty. Jest podobne między parterem i piętrem oraz między piętrem i strychem. Na strychu niczego nie ruszaliśmy, nie ma wylewek jest podłoga na legarach. Z tego co się orientuję to pierwszy właściciel, który stawiał dom był osobą dość bogatą i wpływową, a wiadomo jak wtedy było może miał dostęp do lepszych materiałów.Rozbraja mnie tylko stwierdzenie szefa mojej ekipy remontowej, który stwierdził, że moje stropy to były super w porównaniu do tego na jakich wylewki leją. Edytowane 13 Lutego 2021 przez etm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Namiary na fachowca - musisz podać miejscowość w której jest położona ta nieruchomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 13.02.2021 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Zawiercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 13.02.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Za daleko z Poznania ale może ktoś z Katowic, Krakowa , Częstochowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 13.02.2021 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Z Krakowa właśnie mam na połowę marca, Katowice obdzwoniłam.Dodam jeszcze bo może to istotne, że wylewka jest od czerwca, mieszkamy od października, pęknięcia na styku nie wiem od kiedy. Już po wylewkach budynek sporo przeżył bo wymianę elektryki w piwnicy, tak trzęsło, że masakra i wbijanie uziemienia. A żeby było ciekawiej to chyba jest pęknięty fundament w pionie od ziemi do poziomu podłogi na parterze, w rogu na łączeniu ganku z domem. I jest poziome pęknięcie na pierwszym piętrze zaczyna się na nadprożu nad oknem i biegnie poziomo do końca ściany. Oczywiście nie wiem czy to wszystko było wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 13.02.2021 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Pęknięcie nadproża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.02.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Nieocieplony budynek z lat '70 , grzanie zapewne tanie jak barszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 14.02.2021 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Bagatela 1,5 tony ekogroszku na miesiąc. Puściła nas ta willa z torbami dlatego chcę sprawdzić te stropy możliwie niskim kosztem, ale w miarę pewnie bo nie mam sumienia komuś sprzedać bez sprawdzenia.Nas już nie stać na ocieplenie ten dom pochłonął 600 tyś bankowych, których teraz nie ma z czego spłacać. Dlatego kosmicznie zależy mi na czasie. Proszę jak macie kogoś z ferroscanem ( nie za miliony) ze Śląska lub Małopolski piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.02.2021 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Proszę jak macie kogoś z ferroscanem ( nie za miliony) ze Śląska lub Małopolski piszcie. Już Cię o to pytali, co to da? Co to badanie wniesie do wątpliwości wg mnie nic albo niewiele. Skąd w ogóle pomysł że musisz takie coś wykonać? Skoro już potrafisz wstawiać fotki to może pokaż te pęknięcia przy suficie. Patrząc na fotki nadproży i hasło "Pęknięcie nadproża" zaczynam mieć wątpliwości czy strop faktycznie się wali. Na fotkach widać pęknięty tynk, po 50 latach powiedziałbym że i tak jest w dobrym stanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 14.02.2021 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 To pęknięcie na zewnątrz jest przez całą szerokość budynku dlatego mnie zaniepokoiło, a budowlaniec powiedział, że sorry nie nadproże tylko kolankowa. Już wrzucam zdjęcia pierwsze sufitu z daleka żeby był pogląd jak to wygląda, kolejne pęknięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 14.02.2021 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Skąd taki wniosek: te pęknięcia bardzo duże ugięcie przed remontem i nie wiadomo czy nie pogłębione po Kiepskie obciążenie obliczeniowe 665kg/M2 Brak wiedzy co do faktycznie użytych materiałów Na strychu nie ujęto ciężaru dachu przyjęto około 550 kg/M2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 14.02.2021 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Zzapytam -czy w tych okolicach nie ma ruchów spowodowanych górnictwem? To dotyczy fundamentu i ścian (nie stropu).Pekniecia na zewnątrz -dot. prawdopodobnie samego tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 14.02.2021 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Nie, ale jest droga krajowa, zastanawiam się czy ten fundament mógł strzelić podczas wbijania uziemienia bo to było zaraz obok.Zaraz wrzucę zdjęcia pęknięcie pionowe fundamentu? I kilka poziomych chyba tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 14.02.2021 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Jeszcze wracając do stropów to styrobeton jak jest mokry podobno strasznie dużo waży, a stropy nie strzeliły.Gosciu od mebli składował meble do kuchni na środku największego pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts