Andrzej733 14.02.2021 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Dobrze że nawalili centymetr szpachli na styku, to lepiej trzyma ten strop. Ze zdjęcia nie widać kiedy fundament pękł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.02.2021 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Nie zmieniły się ostatnio warunki gruntowo-wodne w pobliżu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 14.02.2021 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) Warunki się nie zmieniły jedyne co kojarzę to te silne wstrząsy przy wbijaniu uziemienia. To pionowe pęknięcie jest na styku ganek dom i z drugiej strony to samo pod schodami, czyli jakby na łączeniu ganku z domem. A odnośnie tej szpachli dlatego pęka, że tyle nawalone? Chciałam wrócić jeszcze do projektu wyliczając zbrojenie ciężar mnożony jest razy 1,6. Czy to jest "zapas"? Odnośnie pęknięć kartongips ściana widać, że zdjęcia czy są to typowe pęknięcia na łączeniu? Edytowane 14 Lutego 2021 przez etm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.02.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Zdjęcia pęknięć są fatalnej jakości ciężko się zorientować co pokazują. Widać jakieś rysy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.02.2021 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) Chciałam wrócić jeszcze do projektu wyliczając zbrojenie ciężar mnożony jest razy 1,6. [ATTACH=CONFIG]453078[/ATTACH] Czy to jest "zapas"? Łooooo, jestem pod wrażeniem Sama pytasz czy pyta się zaprzyjaźniony projektant ? Edytowane 14 Lutego 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 14.02.2021 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 (edytowane) Czytałam trochę o nowych projektach wiem, że się mnoży tylko teraz to inaczej dla obciążenia stałego, a inaczej dla użytkowego, tutaj innego współczynnika, który pasowałby za bardzo nie widzę.Przepraszam za jakość zdjęć, jutro (a właściwie dzisiaj)postaram się wrzucić lepsze teraz przy sztucznym świetle to i tak byłoby kiepsko widać. Zdjęcia przedstawiają pęknięcie na styku kartongips na suficie ściana na parterze. Pęknięcie biegnie bardziej na ścianie. Trzecie zdjęcie pęknięcie kartongips sufit ściana i w rogu pionowo tutaj też jest kartongips maskujący rurki centralnego czyli też mamy łączenie. Edytowane 14 Lutego 2021 przez etm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 15.02.2021 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Dzisiaj zauważyłam na środku sufitu w salonie dwa odpryski takie na 2 mm okrągłe. Wygląda to jakby dziabnąć czymś ostrym, a wczoraj mierzyliśmy poziomicą to może sufit dostał rogiem, czy takie odpryski mogą świadczyć o pękaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 15.02.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Fundament ganku może był dobudowywany? Jeżeli tak - to z czasem "lubi" pęknąć. Poziome pęknięcia to raczej pęknięcia tynku a pionowe trzeba kontrolować. Można pomyśleć o spinaniu aby nie rozchodził się, obserwować trzeba mur z dwóch stron czy nie jest pęknięty.Najprościej skuć tynk i zobaczyć co jest pod spodem -i tak kiedyś trzeba to ocieplić. Od wbijania uziomu nic nie powinno się stać. Tylko dużo hałasu było, choć akuratnie tynk mógł pęknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 15.02.2021 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Dzięki, wrzucam zdjęcia pęknięć przy stropie mam nadzieję, że lepszej jakości niż poprzednie. Pierwsze trzy to pęknięcie kartongips na suficie ściana na trzecim zdjęciu pęknięcie wchodzi pionowo na ścianę, gdzie również jest łączenie tam są zabudowane rurki. Teraz mamy jakąś ciemną krechę na suficie Odpryski, o którym pisałam wcześniej, są takie dwa na środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 15.02.2021 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Pęknięcie na suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 15.02.2021 11:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Ktoś, coś na temat tego współczynnika 1,6 i odpryski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 15.02.2021 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Zapas to np. Żarówka jak się przepali to zmieniasz na zapasową, czy koło w samochodzie. Trudno by było coś wymienić w konstrukcji jak już stoi. Współczynnik to obrazując sytuację gdy wybierasz się do kogoś drogą asfaltową, ale z dziurami, błotem itp, po asfalcie czas dotarcia na miejsce to 1 h, ale z uwagi na to że nie wiesz czy będziesz coś omijała dodajesz 10 minut i mówisz do koleżanki że będziesz najpóźniej w 1h 10 minut , a czy dobrze oszacowałaś to wyjdzie w drodze, ale na podstawie swoich poprzednich spacerków wiesz że się wyrobisz. Czyli współczynnika nie możesz komuś pożyczyć jak zapasowej żarówki A dlaczego 1,6 to pewnie z dwie osoby wiedzą na forum, ale to wiedza ściśle tajemna A odpryski.... No nie wiem o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 15.02.2021 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Dzięki Panowie za pomoc. Edytowane 15 Lutego 2021 przez etm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.02.2021 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Ktoś, coś na temat tego współczynnika 1,6 i odpryski? "współczynnik 1,6" PN-56/B- 03260 Konstrukcje żelbetowe. Obliczenia statyczne i projektowanie s- współczynnik pewności W zależności od stosunku obciążenia zmiennego do obciążenia stałego Wp / Wg = 2,0 to s = 1,6 w zależności od przyczyny zniszczenia. Obciążenia do obliczeń przyjmuje się wg PN-60/B-2009 Obciążenia w obliczeniach statycznych. Obciążenia stałe i zmienne Edytowane 15 Lutego 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 16.02.2021 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 02.03.2021 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 (edytowane) Strop mocno spękany od strony sufitu, zbrojenie całkowicie inne niż w projekcie od fi 8 do fi 14 w obu kierunkach, ale co około 20 cm, a między parterem, a piwnicą nawet co 30 cm. Czy pręty rozdzielcze mogą być grubości prętów głównych? Badanie młotkiem Schmidta pokazuje około 25, ale nie wiem do czego to odnieść? Ekspertyza będzie do dwóch tygodni, ale może ktoś napisze czego mogę się spodziewać i czy można tam bezpiecznie chodzić. Poniżej zdjęcia pęknięć. Tynk nie odpadł, tam gdzie sufity są pod spodem pomalowane farba też cała, czy możliwe, że to stare pęknięcia i czy mogły być niewidoczne pod farbą? U góry beton cały bez pęknięć. Edytowane 2 Marca 2021 przez etm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tolo74 02.03.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Przypomnę że nie jestem konstruktorem, ale uważam, że druty im grubsze tym lepiej, choć ważny jest także rodzaj stali, czy jest to stal żebrowana itp.Może wykonawcy przerobili zbrojenie na krzyż z jednokierunkowego.Masz za dużo niewiadomych żeby na forum ktoś opisał.Poszukaj ludzi zaufanych w pobliżu którzy się znają to obejrzą, pomierzą i coś w temacie powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 02.03.2021 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Konstruktor już był i czekamy na opinię, ale bardzo chciałabym poznać opinię fachowców działających w praktyce czyli budujących domy bądź przebudowujących domy stare. Wygląda to na krzyżowe, ale czy pręt w zbrojeniu krzyżowym może mieć rozpiętość 9,20 metra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 02.03.2021 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 9,20 / 4,00 = 2,3 większe od zwyczajowej proporcii 2,0.Teoretycznie jeszcze może być krzyżowe zbrojenie ale raczej nie będzie.A jak będzie krzyżowe to trochę pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
etm 02.03.2021 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 A jak jest jednokierunkowe z prętami rozdzielczymi grubości prętów głównych to lepiej czy lepiej jak rozdzielcze mają mniejszą średnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts