Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE - strop grozi zawaleniem?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Warunki się nie zmieniły jedyne co kojarzę to te silne wstrząsy przy wbijaniu uziemienia. To pionowe pęknięcie jest na styku ganek dom i z drugiej strony to samo pod schodami, czyli jakby na łączeniu ganku z domem. A odnośnie tej szpachli dlatego pęka, że tyle nawalone? Chciałam wrócić jeszcze do projektu wyliczając zbrojenie ciężar mnożony jest razy 1,6.

img1613328435735.jpg

Czy to jest "zapas"? Odnośnie pęknięć kartongips ściana widać, że zdjęcia czy są to typowe pęknięcia na łączeniu?

Edytowane przez etm
  • Like 1

Chciałam wrócić jeszcze do projektu wyliczając zbrojenie ciężar mnożony jest razy 1,6.

[ATTACH=CONFIG]453078[/ATTACH]

Czy to jest "zapas"?

Łooooo, jestem pod wrażeniem :)

Sama pytasz czy pyta się zaprzyjaźniony projektant ? :)

Edytowane przez d7d

Czytałam trochę o nowych projektach wiem, że się mnoży tylko teraz to inaczej dla obciążenia stałego, a inaczej dla użytkowego, tutaj innego współczynnika, który pasowałby za bardzo nie widzę.Przepraszam za jakość zdjęć, jutro (a właściwie dzisiaj)postaram się wrzucić lepsze teraz przy sztucznym świetle to i tak byłoby kiepsko widać. Zdjęcia przedstawiają pęknięcie na styku kartongips na suficie ściana na parterze. Pęknięcie biegnie bardziej na ścianie. Trzecie zdjęcie pęknięcie kartongips sufit ściana i w rogu pionowo tutaj też jest kartongips maskujący rurki centralnego czyli też mamy łączenie. Edytowane przez etm

Fundament ganku może był dobudowywany? Jeżeli tak - to z czasem "lubi" pęknąć. Poziome pęknięcia to raczej pęknięcia tynku a pionowe trzeba kontrolować. Można pomyśleć o spinaniu aby nie rozchodził się, obserwować trzeba mur z dwóch stron czy nie jest pęknięty.

Najprościej skuć tynk i zobaczyć co jest pod spodem -i tak kiedyś trzeba to ocieplić.

Od wbijania uziomu nic nie powinno się stać. Tylko dużo hałasu było, choć akuratnie tynk mógł pęknąć.

Dzięki, wrzucam zdjęcia pęknięć przy stropie mam nadzieję, że lepszej jakości niż poprzednie. Pierwsze trzy to pęknięcie kartongips na suficie ściana na trzecim zdjęciu pęknięcie wchodzi pionowo na ścianę, gdzie również jest łączenie tam są zabudowane rurki.

img1613380685736.jpg

img1613380723661.jpg

img1613380789079.jpg

Teraz mamy jakąś ciemną krechę na suficie

img1613380842881.jpg

Odpryski, o którym pisałam wcześniej, są takie dwa na środku

img1613381101602.jpg

Zapas to np. Żarówka jak się przepali to zmieniasz na zapasową, czy koło w samochodzie. Trudno by było coś wymienić w konstrukcji jak już stoi.

Współczynnik to obrazując sytuację gdy wybierasz się do kogoś drogą asfaltową, ale z dziurami, błotem itp, po asfalcie czas dotarcia na miejsce to 1 h, ale z uwagi na to że nie wiesz czy będziesz coś omijała dodajesz 10 minut i mówisz do koleżanki że będziesz najpóźniej w 1h 10 minut , a czy dobrze oszacowałaś to wyjdzie w drodze, ale na podstawie swoich poprzednich spacerków wiesz że się wyrobisz. Czyli współczynnika nie możesz komuś pożyczyć jak zapasowej żarówki

A dlaczego 1,6 to pewnie z dwie osoby wiedzą na forum, ale to wiedza ściśle tajemna

A odpryski.... No nie wiem o czym piszesz.

Ktoś, coś na temat tego współczynnika 1,6 i odpryski?

"współczynnik 1,6"

PN-56/B- 03260 Konstrukcje żelbetowe.

Obliczenia statyczne i projektowanie

s- współczynnik pewności

W zależności od stosunku obciążenia zmiennego do obciążenia stałego

Wp / Wg = 2,0 to s = 1,6

w zależności od przyczyny zniszczenia.

Obciążenia do obliczeń przyjmuje się wg

PN-60/B-2009 Obciążenia w obliczeniach statycznych.

Obciążenia stałe i zmienne

Edytowane przez d7d

• 2 weeks później...

Strop mocno spękany od strony sufitu, zbrojenie całkowicie inne niż w projekcie od fi 8 do fi 14 w obu kierunkach, ale co około 20 cm, a między parterem, a piwnicą nawet co 30 cm. Czy pręty rozdzielcze mogą być grubości prętów głównych? Badanie młotkiem Schmidta pokazuje około 25, ale nie wiem do czego to odnieść? Ekspertyza będzie do dwóch tygodni, ale może ktoś napisze czego mogę się spodziewać i czy można tam bezpiecznie chodzić. Poniżej zdjęcia pęknięć.

IMG-20210302-WA0007.jpg

IMG-20210301-WA0007.jpg

Tynk nie odpadł, tam gdzie sufity są pod spodem pomalowane farba też cała, czy możliwe, że to stare pęknięcia i czy mogły być niewidoczne pod farbą? U góry beton cały bez pęknięć.

IMG-20210301-WA0004.jpg

Edytowane przez etm

Przypomnę że nie jestem konstruktorem, ale uważam, że druty im grubsze tym lepiej, choć ważny jest także rodzaj stali, czy jest to stal żebrowana itp.

Może wykonawcy przerobili zbrojenie na krzyż z jednokierunkowego.

Masz za dużo niewiadomych żeby na forum ktoś opisał.

Poszukaj ludzi zaufanych w pobliżu którzy się znają to obejrzą, pomierzą i coś w temacie powiedzą.

Konstruktor już był i czekamy na opinię, ale bardzo chciałabym poznać opinię fachowców działających w praktyce czyli budujących domy bądź przebudowujących domy stare. Wygląda to na krzyżowe, ale czy pręt w zbrojeniu krzyżowym może mieć rozpiętość 9,20 metra?