Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PILNE - strop grozi zawaleniem?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 195
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tego właśnie nie wiem i nie mam pomysłu jak to sprawdzić.

Mam wrażenie że ktoś kosi na straszeniu i kolejnych zleceniach niezłą kasę, albo jak nie to ma ubaw z takiego inwestora.

Ściany są powiązane wieńcami a te stropami nie słyszałem nie spotkałem się z opiniami że się strop zsunął ze ściany murowanej, inaczej nie wyobrażam sobie że się ściana odchyliła. Jak się nie zsunął na tej ścianie to gdzie powinno go rozerwać 8cm to jest kawal dziury, nie idzie przegapić.

Jakby cały budynek się ruszył (co bardziej możliwe) to inne ściany też by się pochyliły.

Na początek bym rozkuł fragment ściany /pochylonej/ na wysokości wieńca i szukał dziury.

Albo wypił lampkę wina/ piwo/ czy kielona czegoś innego i pokochał budynek.

Widziałem pochylone budynki, to z reguły sprawa działa wody przy rzece albo był grunt kiepski, były też osunięcia ziemi ale o rozchodzenie się budynku to nawet w strefach górniczych albo przy trzęsieniu ziemi ciężko tym bardziej, że wierzę w to iż jest tam ciągły wieniec w stropach, no chyba że zbrojenie układała młodzież w ramach prac OHP albo złośliwi robotnicy którzy nie dostali przez trzy dni wyżywienia.

Sprawdzcie sobie te piony sami obciążnikiem na sznurku na zewnątrz domu i wewnątrz wysoką poziomicą.

Widziałem pochylone budynki, to z reguły sprawa działa wody przy rzece albo był grunt kiepski, były też osunięcia ziemi ale o rozchodzenie się budynku to nawet w strefach górniczych albo przy trzęsieniu ziemi ciężko tym bardziej, że wierzę w to iż jest tam ciągły wieniec w stropach, no chyba że zbrojenie układała młodzież w ramach prac OHP albo złośliwi robotnicy którzy nie dostali przez trzy dni wyżywienia.

Sprawdzcie sobie te piony sami obciążnikiem na sznurku na zewnątrz domu i wewnątrz wysoką poziomicą.

Co do wieńca to zastanawiam się czy skoro nie ma zbrojenia nadpodporowego może nie być wieńca?

Ściana równoległa do tej najbardziej pochylonej na zewnątrz jest w granicy z sąsiadem, przez geodetę mierzona z chodnika, a tam jest naprawdę ciężki dostęp, wyszła niby jedyną prosta. Ściana jest oderwana na 2/3 szerokości ( nie wiem jak to fachowo nazwać). Jak budynek styka się z ziemią jest pozioma krecha taka, że miejscami można pięść wsadzić i widać jakąś pustą przestrzeń. Poprzedni właściciel przykrył to papą i w piwnicy wzdłuż tej ściany przy suficie też wszędzie jest papa. Postaram się wrzucić fotkę, ale póki co pomimo zmniejszania nie chce wejść.