Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Mam dylemat odnośnie przebudowy zjazdu z drogi wojewódzkiej. (Droga 853). Mam wjazd o szerokości 4m, jak dla mnie jest trochę wąski. Chciałem poszerzyć o 2m ten zjazd. Teraz mam dylemat czy muszę załatwiac oficjalne pozwolenie na to czy po prostu dostawić te 2 betony i porządnie utwardzić?

Napiszę tak, aby było zgodnie to musisz wystąpić o zezwolenie na poszerzenie takiego zjazdu.

Potrwa to zapewne kilka ładnych miesięcy , a nie wiadomo czy uzyskasz pozytywną opinię.

Jeśli tak jak piszesz - dostawisz niezbędne(Tobie) elementy to zawsze możesz wytłumaczyć, że zrobiłeś to tylko i wyłącznie ze względów bezpieczeństwa innych użytkowników gdyż do minimum skróciłeś czas zjazdu na własną posesję.

Oczywiście jeśli masz wszelkie zgody na obecnie istniejący zjazd.

Jeśli zrobisz to tak jak napisałem wtedy już po fakcie wykonania i odpowiedniego naniesienia na istniejący projekt zjazdu możesz oficjalnie wystąpić do zarządu o wydanie decyzji i zezwolenia argumentując to jak wyżej i jeszcze zasadniej.;) W najgorszym z możliwych rozwiązań nakażą Ci przywrócenie do stanu sprzed prac.

Pozdrawiam

ps korespondencje kieruj od razu na adres:

ul, Bohdana Dobrzańskiego 3, 20-262 Lublin

Właśnie nie wiem jak to prawnie jest z tym zjazdem. Działkę nie dawno kupiłem, ale znam ją od zawsze bo była w rodzinie. Mostek był tam odkąd pamiętam to znaczy jakieś 15 -20 lat. Moge na jakiejś mapce w ogóle sprawdzić czy jest on naniesiony? Widzę że do wniosku to trzeba mieć warunki zabudowy , a ja jeszcze na razie nie planuje budowy domu może za jakieś 2-3 lata. A w wolnej chwili chciałem poszerzyć ten mostek żebym w przyszłości mógł bez problemu wjeżdżać jakimś większym sprzętem chociażby jakiś HDS z towarem.

Musisz wystąpić do zarządcy drogi o warunki przebudowy zjazdu z drogi publicznej. Określi w nich jak ma wyglądać taki mostek i jaka może być jego szerokość. Szerokość zjazdu z drogi publicznej nie może być większa niż szerokość drogi.

Możesz zakupić egzemplarz mapy zasadniczej w ośrodku geodezyjnym na terenie którego znajduje się zjazd.

Wystąp do zarządcy drogi o wydanie opinii odnośnie istniejącego zjazdu i obsługi komunikacyjnej działki budowlanej. Będziesz musiał dołączyć zgodę zarządcy do wniosku o pozwolenie na budowę, więc i tak będziesz musiał ją prędzej czy później uzyskać.

Parametry zjazdu określa ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie, a dokładnie § 79.

zjazd.png.jpg