Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pod OP zasilane pompą ciepła.

Handyman80

Recommended Posts

Witam szanowne grono!

Szukam rozwiązania swojego problemu. Ze względu na błędy wykonawcze ekip od SSO oraz stolarki mam tylko 18 cm na izolację i wylewkę. Widzę to tak, że kładę 10 cm i izolacji termicznej i 8 cm wylewki z miksokreta lub 12 cm izolacji i 6 cm anhydrytu. Chciałem zainstalować monobloka Haier z szafą Izzyfast

https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/szafa-hydrauliczna-izzifast-z-pompa-ciepla-haier-8984#544,545,546

Może być alternatywne rozwiazanie ale z tą szafą.

Pytanie brzmi, która posadzka będzie lepsza dla tego zestawu.

Myślałem nad zastąpieniem eps-a płytami pir drugiego gatunku, ale ciężko znaleźć coś w dobrej cenie. Wychodzi, że styro na podłogę ma kosztować 1k a pir ponad 6k. Raczej nieopłacalna inwestycja. Ktoś zna lepsze rozwiązanie problemu?

Z góry wielkie dzięki ;)

Dzięki za odzew :)

Miałem okazję kupić pira za fajne pieniądze ale zwlekałem i poszło.

Nie pomyślałem o odzysku z płyt warstwowych. Ciekawy pomysł.

Odnośnie 2 cm... Uważasz że lepiej dołożyć je do wylewki? Rozumiem, że zakładasz grzanie w drugiej taryfie jak ja kiedyś. Ja już prawie pogodziłem się z G11 ale może to błędne myślenie. Dlatego chcę poznać zdanie innych.

Ja bym poszedł w 12styro i 6 wylewki cementowej, a najlepiej w pir. Masz możliwosc to kładź pianke nawet 10cm, a jak nie to grubszy styro. Lepsza izolacja zawsze procentuje. Jeśli chodzi o wylewki anhydrytowe, to je całkiem bym odrzucił, Nie widzę w tym wypadku zalet.

Ale to jest forum, każdy może mieć inne zdanie.

Korzystać z dobrodziejstw drugiej taryfy można nawet bez ogrzewania podłogowego. Ale jesli chcesz akumulować ciepło to odrzuć anhydryt.

Edytowane przez mac_612

Rozumiem, że przy tej grubości to o grzaniu w taniej taryfie można marzyć. Zatem pytanie czy w ogóle brać G12 czy lepiej G11. A jeśli stała cena to czy przy miksokrecie czy anhydrycie.

A odnośnie izolacji... Uważacie, że jest szansa zrobić to poprawnie bez piru?

Pytam bo szkoda €1k wywalać w "błoto".

Ok, a co sie stanie, jak nad rurkami bedzie 3,5cm? Albo 3cm? Bywałem na wielu budowach i różne dziwactwa widziałem, ale z całą pewnością 6cm prawidłowo zrobionej cementowej posadzki wystarczy. Nad anhydrytem to zastanawiałbym się gdybym walczył o masę posadzki ze względu na nośność stropu.

Po frezowaniu podłogówki w istniejącym jastrychu ile zostaje cm nad rurką?

G12 prawie zawsze jest korzystniejsze niż G11

Rozumiem, że przy tej grubości to o grzaniu w taniej taryfie można marzyć. Zatem pytanie czy w ogóle brać G12 czy lepiej G11. A jeśli stała cena to czy przy miksokrecie czy anhydrycie.

A odnośnie izolacji... Uważacie, że jest szansa zrobić to poprawnie bez piru?

Pytam bo szkoda €1k wywalać w "błoto".

G12W jest w większości bardziej opłacalna niż G11,nawet jak się nie ma ogrzewania związanego z prądem.

Wszystkie podane tutaj przykłady są "poprawne". W kolejności najkorzystniejsze:

12cm pir i 6cm wylewki cementowej,

10cm pir i 8cm wylewki..

12cm styro i 6cm wylewki

10cm styro i 8cm wylewki

Dowolne z powyższych + anhydryt.

Dobra :) przyjąłem, że anhydryt jest na nie:D

I rozumiem skąd medale dla piru. A jak przyjmiemy cenę jako zmienną?

Jednak to tysiąc euro bez kombinowania.

Jak pisałem, cena może być różna. Jeśli chodzi o rdzenie z płyt warstwowych to cena będzie niska, ale dużo docinek i odpadów. Jesli będziesz to samemu robił to pomimo wielu słów niecenzuralnych wyjdzie najkorzystniej. Ale jeśli nie chcesz się bawić to postawiłbym na 12styro w dwóch/trzech warstwach (np 3*4cm)

Jak pisałem, cena może być różna. Jeśli chodzi o rdzenie z płyt warstwowych to cena będzie niska, ale dużo docinek i odpadów. Jesli będziesz to samemu robił to pomimo wielu słów niecenzuralnych wyjdzie najkorzystniej. Ale jeśli nie chcesz się bawić to postawiłbym na 12styro w dwóch/trzech warstwach (np 3*4cm)

No i to właśnie jest mój projekt. 3x4 cm. Ale jak zamówię warstwowe to mam zabawy na miesiąc na co czasu nie mam . Niestety.

Szukam ii gatunku w dobrej cenie ale może lepiej ten grafit