Handyman80 08.02.2021 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Witam szanowne grono! Szukam rozwiązania swojego problemu. Ze względu na błędy wykonawcze ekip od SSO oraz stolarki mam tylko 18 cm na izolację i wylewkę. Widzę to tak, że kładę 10 cm i izolacji termicznej i 8 cm wylewki z miksokreta lub 12 cm izolacji i 6 cm anhydrytu. Chciałem zainstalować monobloka Haier z szafą Izzyfast https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/szafa-hydrauliczna-izzifast-z-pompa-ciepla-haier-8984#544,545,546 Może być alternatywne rozwiazanie ale z tą szafą. Pytanie brzmi, która posadzka będzie lepsza dla tego zestawu. Myślałem nad zastąpieniem eps-a płytami pir drugiego gatunku, ale ciężko znaleźć coś w dobrej cenie. Wychodzi, że styro na podłogę ma kosztować 1k a pir ponad 6k. Raczej nieopłacalna inwestycja. Ktoś zna lepsze rozwiązanie problemu? Z góry wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 08.02.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Możesz dać 12cm styro i 6cm z miksokreta, Choć te 2cm d..y nie urywa.Płyty pir/pur mozesz pozyskać z rdzeni płyt warstwowych w cenie eps czy nawet za darmo, z tym, że dużo dłubania z docinaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 08.02.2021 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Dzięki za odzew Miałem okazję kupić pira za fajne pieniądze ale zwlekałem i poszło. Nie pomyślałem o odzysku z płyt warstwowych. Ciekawy pomysł. Odnośnie 2 cm... Uważasz że lepiej dołożyć je do wylewki? Rozumiem, że zakładasz grzanie w drugiej taryfie jak ja kiedyś. Ja już prawie pogodziłem się z G11 ale może to błędne myślenie. Dlatego chcę poznać zdanie innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 08.02.2021 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 (edytowane) Ja bym poszedł w 12styro i 6 wylewki cementowej, a najlepiej w pir. Masz możliwosc to kładź pianke nawet 10cm, a jak nie to grubszy styro. Lepsza izolacja zawsze procentuje. Jeśli chodzi o wylewki anhydrytowe, to je całkiem bym odrzucił, Nie widzę w tym wypadku zalet. Ale to jest forum, każdy może mieć inne zdanie. Korzystać z dobrodziejstw drugiej taryfy można nawet bez ogrzewania podłogowego. Ale jesli chcesz akumulować ciepło to odrzuć anhydryt. Edytowane 8 Lutego 2021 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 08.02.2021 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Ja się na drugą taryfę nie nastawiam, ale czytałem, że tak lepiej przy prądzie. A jeśli G11 to anhydryt jest akceptowalny? 6 cm miksokreta to wg mnie trochę mało. Co do pira to szukam. Pytanie czy znajdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.02.2021 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Ja bym dal 10cm styro i 8cm wylewki betonowej.Również na anhydryt bym nawet nie zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 08.02.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 6 cm miksokreta to wg mnie trochę mało. 6cm to mało, ale na posadzkę wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 08.02.2021 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 No niby tak, ale mam obawy czy na posadzkę z OP to odpowiednia grubość. Ogólnie mi pasi bo taniej będzie. Ale czy na pewno dobrze? Mam już dość błędów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.02.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 No niby tak, ale mam obawy czy na posadzkę z OP to odpowiednia grubość. Ogólnie mi pasi bo taniej będzie. Ale czy na pewno dobrze? Mam już dość błędów 6cm to minimum z minimum. Nad rurkami powinno być 4cm wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 08.02.2021 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Rozumiem, że przy tej grubości to o grzaniu w taniej taryfie można marzyć. Zatem pytanie czy w ogóle brać G12 czy lepiej G11. A jeśli stała cena to czy przy miksokrecie czy anhydrycie. A odnośnie izolacji... Uważacie, że jest szansa zrobić to poprawnie bez piru?Pytam bo szkoda €1k wywalać w "błoto". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 08.02.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Ok, a co sie stanie, jak nad rurkami bedzie 3,5cm? Albo 3cm? Bywałem na wielu budowach i różne dziwactwa widziałem, ale z całą pewnością 6cm prawidłowo zrobionej cementowej posadzki wystarczy. Nad anhydrytem to zastanawiałbym się gdybym walczył o masę posadzki ze względu na nośność stropu. Po frezowaniu podłogówki w istniejącym jastrychu ile zostaje cm nad rurką? G12 prawie zawsze jest korzystniejsze niż G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 08.02.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Rozumiem, że przy tej grubości to o grzaniu w taniej taryfie można marzyć. Zatem pytanie czy w ogóle brać G12 czy lepiej G11. A jeśli stała cena to czy przy miksokrecie czy anhydrycie. A odnośnie izolacji... Uważacie, że jest szansa zrobić to poprawnie bez piru? Pytam bo szkoda €1k wywalać w "błoto". G12W jest w większości bardziej opłacalna niż G11,nawet jak się nie ma ogrzewania związanego z prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 08.02.2021 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Uważacie, że jest szansa zrobić to poprawnie bez piru? Wszystkie podane tutaj przykłady są "poprawne". W kolejności najkorzystniejsze: 12cm pir i 6cm wylewki cementowej, 10cm pir i 8cm wylewki.. 12cm styro i 6cm wylewki 10cm styro i 8cm wylewki Dowolne z powyższych + anhydryt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 08.02.2021 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Po frezowaniu podłogówki w istniejącym jastrychu ile zostaje cm nad rurką? G12 prawie zawsze jest korzystniejsze niż G11 Masz rację. Byłem na takich projektach i faktycznie frezowanie nie jest problemem. Aczkolwiek nie zalewa się tego "takim" anhydrytem. Ale racja po Twojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 08.02.2021 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Wszystkie podane tutaj przykłady są "poprawne". W kolejności najkorzystniejsze: 12cm pir i 6cm wylewki cementowej, 10cm pir i 8cm wylewki.. 12cm styro i 6cm wylewki 10cm styro i 8cm wylewki Dowolne z powyższych + anhydryt. Dobra przyjąłem, że anhydryt jest na nie:D I rozumiem skąd medale dla piru. A jak przyjmiemy cenę jako zmienną? Jednak to tysiąc euro bez kombinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 08.02.2021 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Jak pisałem, cena może być różna. Jeśli chodzi o rdzenie z płyt warstwowych to cena będzie niska, ale dużo docinek i odpadów. Jesli będziesz to samemu robił to pomimo wielu słów niecenzuralnych wyjdzie najkorzystniej. Ale jeśli nie chcesz się bawić to postawiłbym na 12styro w dwóch/trzech warstwach (np 3*4cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 08.02.2021 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Jak pisałem, cena może być różna. Jeśli chodzi o rdzenie z płyt warstwowych to cena będzie niska, ale dużo docinek i odpadów. Jesli będziesz to samemu robił to pomimo wielu słów niecenzuralnych wyjdzie najkorzystniej. Ale jeśli nie chcesz się bawić to postawiłbym na 12styro w dwóch/trzech warstwach (np 3*4cm) No i to właśnie jest mój projekt. 3x4 cm. Ale jak zamówię warstwowe to mam zabawy na miesiąc na co czasu nie mam . Niestety. Szukam ii gatunku w dobrej cenie ale może lepiej ten grafit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Handyman80 08.02.2021 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 A tak poza tematem... Skoro WT nie zmienia wartości na gruncie od 2014, to warto brać na to poprawkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts