cuseeo 09.02.2021 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Witam. Do tej pory sterowanie ogrzewaniem w domu miałem przez jeden sterowniki pokojowy. Wiadomo, że jak włączył piec to ogrzewanie szło równo po wszystkich pętlach ogrzewania podłogowego, miałem przez to niedogrzane niektóre pomieszczenia szczególnie łazienkę. Kilka dni temu zmodyfikowałem sterowanie na strefowe, w każdym pomieszczeniu regulator pokojowy, siłowniki na rozdzielaczach do tego dwie listwy bezprzewodowe Auraton, które sterują pracą kotła i pomp. Wszystko było by prawie dobrze ale... Gdy otwartych jest kilka pętli piec grzeje normalnie, problem pojawia się gdy zostanie tylko jedna/dwie pętle wtedy zaczyna się taktowanie pieca. Czy mogę temu jakoś zaradzić? Dom 154m2, góra i dół podłogówka + drabinka w łazience i kaloryfer w garażuPiec Dietrich MCR3+Listwy bezprzewodowe Auraton RTH 8D Pro Z góry dzięki za sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnonimowyAlkoholik 09.02.2021 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Wywalić automatykę i wyregulować pętle na rotametrach- gdzie za ciepło zmniejszyć przepływ, gdzie za zimno- zwiększyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 09.02.2021 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Nie wiem jak to jest w Dietrichu ale w Vaillancie chyba można skrócić czas blokady palnika. Też się zastanawiałem nad sterownikami strefowymi, ale póki co po dołożeniu do pogodówki termostatu pokojowego udało mi się opanować temp w domu.Jak się sprawują te listy Auratona? szukałem listew które mogą bezprzewodowo załączać kocioł tak jak termostaty ale nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 09.02.2021 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 A tyle się mówi, że bezsensem jest pakować się w koszty i w sterowniki pokojowe...Tak jak wyżej pisano, wywalić elektronikę do kosza i wyregulować podłogówkę na rotametrach.Zrobi się to raz i można zapomnieć na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2021 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 masz za duży kocioł na sterowanie pokojowe. MCR3 ma chyba 6.5kW mocy minimalnej - o wiele za dużo dla jednego, czy dwóch pomieszczeń. Jeśli miałeś niedogrzaną łazienkę, to trzeba było odkręcić te pętle na maksa, pozostałe lekko skręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuseeo 09.02.2021 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Cóż, zależało mi na ogrzewaniu strefowym ze względu na możliwość czasowego wyłączania czy obniżania temperatury w kilku pomieszczeniach, teraz wychodzi na to, że sobie tylko tym zaszkodziłem. Faktycznie 6,5kW to za dużo nawet na pół domu nie mówiąc o jednym czy dwóch pomieszczeniach. Z tą łazienką to może źle napisałem, nie była niedogrzana tylko zbyt zimna, potrzebuję tam mieć ok. 3 st więcej niż w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.02.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 To trudne, jeśli nie zostało uwzględnione w projekcie podłogówki.Pozostaje drabinka z grzałką... Możesz też podnieść temp zasilania podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuseeo 09.02.2021 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 No cóż, wiemy dla kogo się buduje pierwszy dom, przy następnym będę mądrzejszy o wiele rzeczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts