Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gealan S9000 vs Schuco Living

Recommended Posts

Hej,

Przekopałem pół internetów i mój wybór stanął pomiędzy tymi dwoma profilami (Gealan s9000 i Schuco Living). Sprawdziłem producentów/monterów w necie i w teorii robią dobrą robotę (Gealan=Stollar(produkuje)+Plastorama(montuje), Schuco=Mark bud(produkują i montują)). Wiadomo ze Schuco ma renomę i każdy poleca, ale ja nie jestem przekonany, że (w moim wypadku) warto dopłacać do Schuco 8500 zł. A może warto? Doradźcie proszę.

Na Gealany jest w internecie kilka wpisów o średniej jakości ale brzmi to raczej jak "Gealan jest gorszy bo tańszy". Spotkałem się też ze stwierdzeniem że "Schuco to klasa premium a Gealan średnia", ale ja na moje laicke oko nie widzę różnicy czy to patrząc na okleiny(wyglądają jak z jednej fabryki), zgrzewy oklein, czy działanie okna. Dodatkowo wpisy pochodzą sprzed 10/12 lat a czas i technologia się zmienia więc moze faktycznie kiedys tak było.

Dlatego porównałem parametry UW moich okien dla obu profili. W 4/6 okien wygrywa UW Gealana S9000.

Zastanawia mnie jeszcze wytrzymałość okien bo może tu jest klucz. Nie znam się na samej budowie profili (moze ktos z Was doradzi), ale z tego co moge wczytać w necie Gealan s9000 robi okna w technologii STV - czyli przykleja szyby do ramy okna i przez to konstrukcja jest bardziej zwarta i lepiej rozkładają się obciążenia = okno jest mocniejsze niż takie bez tej technologii. No brzmi to wg mnie całkiem logicznie. Sprawdzałem też w Schuco i nie ma tego nawet pod inną nazwą. Z tego co widzę to stal użyta do obu balkonowych okien ma taką samą grubość - 2.0 mm.

Gwarancja w obu przypadkach to 5 lat.

Gealan s9000 jest 6 komorowy a Schuco Living 7, ale czytałem że jeśli za ilością komór nie idzie szerokość okna, to to czysty zabieg marketingowy. No i sprawdziłem, Gealan s9000 = 6 komór + 83 mm szerokości, a Schuco = 7 komór i 82 cm = jest nawet cieńszy od Gealana. Biorąc to pod uwagę + wcześniej wspomniane porównanie UW w którym Schuco przegrywa wychodzi ze te 7 komór to faktycznie jest tu marketing.

Okucia - W Gealanie mam Sigenia Titan, w Schuco Winkhaus Activepilot. Podobno te Sigenie titan są dużo łatwiejsze w utrzymaniu bo mają jakiś dodatkowy prypeć który koryguje pozycje okna jak się zacznie opuszczać, w związku z tym nie trzeba ich regulować tak często jak Winkhaus . Więc tu znów punkt dla Gealanów.

Tu przykładowe parametry szyby do największego okna balkonowego:

Gealan : Pakiet 50mm 4LE/20/4/18/4LE Ug=0,5

Schuco : 4/18/4/18/4 Ug=0,5 ciepła ramka

I tak wiem już, że w oknach jedną z ważniejszych rzeczy jest montaż, dlatego właśnie wybrałem do niego powyższe firmy.

Niemniej, wciąż dźwięczą mi w głowie opinie że Gealany są be, dlatego dajcie znać co o tym myślicie. Najlepiej gdyby ktoś z Was kto ma te okna od kilku lat i mógłby coś o nich powiedzieć? Znalazłem bardzo mało opinii ludzi którzy faktyczne je posiadają.

Edytowane przez 10DekoWędzonej

Cóż, zacznę nie bardzo po Twojej myśli:

Z oknami M-B miałem styczność serwisową. Nie widzieć czemu - dmuchało przez nie. Zero objawów, ale dmuchało nawet po regulacjach.

Z producentem S miałem okazję pracować parę lat na początku swojej działalności. Robił zwykłe, tanie okna dla mało wymagających.

Poza tym - chyba wszystkie Twoje spostrzeżenia są słuszne. Dobrze myślisz i życzę Ci powodzenia, bo odnoszę wrażenie, że szukasz usprawiedliwienia dla zakupu mimo wszystko tańszych ofert niż z markowych firm. Obym się mylił. Powodzenia.

• 4 months później...
Witam. Stoję przed podobnym dylematem co autor postu z tym że u mnie realna różnica w cenie jest niedużo. Czy faktycznie schuco jest lepszym wyborem od s9000 czy np salamandra 82 md?

Absolutnie nie jest. Nazwy profili nie mają realnie większego znaczenia.

Może się zdarzyć że okna na profilu schueco będzie o niebo gorsze niż z najmniej renomowanego profila.

O jakości okna decyduje producent, a nie profil.

Ale zakładając taka sama jakość wykonania i montażu różnice około 1900zl na 16 oknach to warto dopłacić do uszczelek epdm, barwionych ram w kolor okien czyli antracyt i dłuższej 10 letniej GW.

Wiem że ciemne kolory bardzo pracują i zależy mi na niezawodności profili. Z białym miałbym mniejsze obawy.

W mojej okolicy producentem tych okien jest pagen

Edytowane przez guja