Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu szeregowego od wewnątrz i od zewnątrz

marek508

Recommended Posts

Dzień dobry.

W tym roku będę ocieplał dom szeregowy, niestety na wysokości mojego piętra sąsiedzi z obu stron mają dach więc odpada ocieplenie od strony zewnętrznej. Front i tył będą ocieplone styropianem grafitowym 15cm.

Na ściany boczne, łączone z sąsiadami myślałem aby zastosować styropian klejony do ściany od wewnątrz, watę mineralną albo piankę pur. Myślę aby ocieplić ściany boczne i 1m ścian z frontu i tyłu od wewnątrz aby w jak największym stopniu wyeliminować mostki termiczne.

Ściany wykonane są z żużlobetonu.

Za każdą pomocną radę z góry bardzo dziękuję :)

Sam przymierzam się do ocieplenia od wewnątrz i tak przeszukując pół internetu, gdyż zawsze czegoś nie znalazłem to wyizolowałem 2 materiały stworzone do izolacji wewnętrznych. Płyta multipor i steico internal. 2 różne materiały nie wiem czy o nich słyszałeś bo są jescze płyty pir gk które są o super parametrach, ale jednak nikt w nich nie mówi nic o odprowadzaniu wilgoci. Zakładam zawsze najgorsze warunki.

Dzień dobry.

W tym roku będę ocieplał dom szeregowy, niestety na wysokości mojego piętra sąsiedzi z obu stron mają dach więc odpada ocieplenie od strony zewnętrznej. Front i tył będą ocieplone styropianem grafitowym 15cm.

Na ściany boczne, łączone z sąsiadami myślałem aby zastosować styropian klejony do ściany od wewnątrz, watę mineralną albo piankę pur. Myślę aby ocieplić ściany boczne i 1m ścian z frontu i tyłu od wewnątrz aby w jak największym stopniu wyeliminować mostki termiczne.

Ściany wykonane są z żużlobetonu.

Za każdą pomocną radę z góry bardzo dziękuję :)

Podstawowe pytanie, w takim przypadku termoizolacji od środka, to system wentylacji.