Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeszklenia - salon

Recommended Posts

Możecie polecic producentów/dystybutorów okien i drzwi z okolic Nowego Tragu.

Chciałbym żeby mieli w ofercie duże przeszlenia.

Na 11 m obejmujacej salon, jadalnie i kuchnie planuje duże przeszlnenie - drzwi balkonowe dwuskrzydłowe ze słupkiem ruchomym w srodku okno typu fix o szerokosci ok 250-300 cm i drugie drzwi balkonowe dwuskrzydłowe ze słupkiem ruchomym. Zastanowiam sie nad jednum HST i fixem, ale to chyba bedzie znacznie droższa opcja.

Masz w okolicach siedziby paru znanych marek: Oknoplast, Dako. Na pewno są dystrybutorzy firm ze ścisłej jakościowej czołówki krajowej: Adams, MS, Vetrex. Szukaj wśród nich albo pytaj w lokalnych grupach budujących.

Mało informacji jest na temat przeszklenia: 11 metrów ciągłej długości? Czy to kilka niezależnych okien? Hs będzie droższy, ale tak się ceni komfort.

Jak szukasz taniej, to zmniejsz otwory i pilnuj by szyby nie przekraczały granicy wytrzymałości dla szkla o grubości 4mm (ciut więcej niż 3m2 przeszklenia).

Podmuruj zamiast poszerzeń (kosztem komfortu cieplnego) itp...

11 m ma sciana. Przeszklenia będą napewno mniejsze, bo z jednej i z drugiej strony musi byc zostawiona sciana na szafki - jakies 2 m.

Narazie jestem na etapie projektu i chciałbym sie zorientowac co ile kosztuje i jakie są alternatywy. Dom będzie z bala także nie bedzie mozliwosci zmiany pózniej.

Chcę zaplanowac wieksze przeszklenia bo za oknem widok na Tatry, ale żeby było to zrobione z głową i w rozsądnych pieniądzach.

Jestem otwarty na różne możliwosci.