rustin 10.02.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Słyszałem opinie i czytałem na tym forum że sikaflex 11fc jest najlepszym uszczelniaczem na zewnątrz, do każdego materiału . Na balkonie na styku płytek i okna miałem położony silikon, wytrzymał on 2 lata i się zaczął odklejać. Na wakacje zerwałem go, wyczyściłem i odtłuscilem acetonem a potem poszedł na to sikaflex. Minęło pół roku w tam już się zaczyna odklejać na ramię okna . Co jest ? Nie mogłem zrobić nic źle, nie używałem wody, po odtłuszczeniu kładłem sike i ściągałem gumowa kostka . Miało być uszczelnienie na lata a to guzik warte . Czy ktoś z was używa tego produktu ? Lub co innego używacie w takich miejscach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 10.02.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Słyszałem opinie i czytałem na tym forum że sikaflex 11fc jest najlepszym uszczelniaczem na zewnątrz, do każdego materiału . Na balkonie na styku płytek i okna miałem położony silikon, wytrzymał on 2 lata i się zaczął odklejać. Na wakacje zerwałem go, wyczyściłem i odtłuscilem acetonem a potem poszedł na to sikaflex. Minęło pół roku w tam już się zaczyna odklejać na ramię okna . Co jest ? Nie mogłem zrobić nic źle, nie używałem wody, po odtłuszczeniu kładłem sike i ściągałem gumowa kostka . Miało być uszczelnienie na lata a to guzik warte . Czy ktoś z was używa tego produktu ? Lub co innego używacie w takich miejscach ? to bardzo dobry produkt ale nie klei wszystkiego , szczegóły w karcie technicznej, nie klei np. PP, PE, EPDM, Teflonu. Pytanie z jakiego tworzywa jest rama okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.02.2021 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Okna plastikowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 10.02.2021 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Okna plastikowe jest kilkanaście rodzajów "plastików" , najbardziej popularne to polipropylen, polietylen - praktycznie bardzo trudno skleić... , od kiedy "odkryłem" produkty sika przestałem stosować silikony. Mam np. uszczelnione/sklejone połączenie pomiędzy ramą okna a granitowym parapetem - na razie bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.02.2021 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Chyba trochę przesadzasz , okna pcv firmy Adams , jeżeli dobrze pamiętam model as rondo 3 szybowe . Z czego mają być jak nie z tego samego co inne ok a PVC na rynku . To co innego użyć do uszczelniania? Edytowane 10 Lutego 2021 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 10.02.2021 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Chyba trochę przesadzasz , okna pcv firmy Adams , jeżeli dobrze pamiętam model as rondo 3 szybowe . Z czego mają być jak nie z tego samego co inne ok a PCV na rynku . To co innego użyć do uszczelniania? a nie przypadkiem PVC , tak jak napisałem u mnie się sprawdził. Możesz spróbować np. ATK 822 lub sikaflex 112 - ten jest polimerowy, też go stosowałem gdy nie było koloru w 11FC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.02.2021 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Literówka , już poprawiona . Co nie zmienia faktu , że nie wiem czemu nie trzyma bo powinno według karty charakterystyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 10.02.2021 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Literówka , już poprawiona . Co nie zmienia faktu , że nie wiem czemu nie trzyma bo powinno według karty charakterystyki? podejrzewam wpływ acetonu... jeżeli masz możliwość zrób po prostu próbę a odtłuść płynem do zmywania naczyń , można też użyć IPA ale trzeba uważać Edytowane 10 Lutego 2021 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.02.2021 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Aceton nie nadaje się do odtłuszczania ? Tak na nim jest napisane. To czego używać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.02.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 uwaga... magia: sika primer 3N zastosowanie go zmienia wszystko w tym parametrze, tyle ze to bardzo niewdzieczny produkt jest i trzeba bawic sie pedzelkiem. ale sikaflex + primer vs sikaflex bez primera to przepasc. no i jeszcze ewentualnie na bogato: przygotowanie podloza sika cleaner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.02.2021 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 @Fighter1983 masz dużą wiedzą. Dlaczego sika puściła po pół roku ? Wina acetonu ? To czym odtłuscic ? Bo szczerze , jeżeli trzeba używać podkładów czy odtłuszczaczy po ponad 100zl za litr aby trzymało dobrze , to kiepsko wypada sikaflex 11fc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.02.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 odtluszczenie acetonem jest mega spoko pod sikaflex , wiem ze ten clenaer/remover jest piekielnie drogi, ale faktycznie jak Ci sie odspoilo to brak primera - to primer robi ta mega robote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 10.02.2021 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 (edytowane) Jakbym miał kupować primera to mija się z celem ten skaflex, on ma trzymać bez takich drogich dodatków bo inaczej to produkt taki sam jak silikonu za 10zl . A czym innym można odtłuszczac jeszcze ? Edytowane 10 Lutego 2021 przez rustin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.02.2021 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 no nie mija sie z celem sikaflex z primerem dziala a inne nie no aceton ...z srodkow innych niz cleaner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 11.02.2021 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Jakbym miał kupować primera to mija się z celem ten skaflex, on ma trzymać bez takich drogich dodatków bo inaczej to produkt taki sam jak silikonu za 10zl . A czym innym można odtłuszczac jeszcze ? Nie kumasz, sikaflex bez primera jest zwykłym "sznurem wypełniającym". Jak ci przeszkadza technologia sikaflex, to kup zwykły uszczelniacz dekarski a będziesz pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.02.2021 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 To proszę pokaż mi zalecenie na opakowaniu czy karcie charakterystyki że wymagany jest primer sika ? bo teraz to głupoty piszesz aż głowa mała. Skoro nie ma zalecenia i producent bez żadnej wzmianki zaleca swój produkt do takich a nie innych zastosować to co ty piszesz za farmazony, że bez niego jest zwykłym "sznurem wypełniającym". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 11.02.2021 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 To proszę pokaż mi zalecenie na opakowaniu czy karcie charakterystyki że wymagany jest primer sika ? bo teraz to głupoty piszesz aż głowa mała. Skoro nie ma zalecenia i producent bez żadnej wzmianki zaleca swój produkt do takich a nie innych zastosować to co ty piszesz za farmazony, że bez niego jest zwykłym "sznurem wypełniającym". Masz napisane : skontaktuj się z przedstawicielem Jak byś to zrobił, to dostałbyś szczegółową instrukcję jak postępować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.02.2021 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 To proszę pokaż mi zalecenie na opakowaniu czy karcie charakterystyki że wymagany jest primer sika ? bo teraz to głupoty piszesz aż głowa mała. Skoro nie ma zalecenia i producent bez żadnej wzmianki zaleca swój produkt do takich a nie innych zastosować to co ty piszesz za farmazony, że bez niego jest zwykłym "sznurem wypełniającym". z karty technicznej sikaflex 11fc Sikaflex®-11 FC+ może być stosowany bez żadnych materiałów gruntujących i/lub aktywatorów. Jednak w celu uzyskania optymalnej przyczepności i trwałości atakże w przypadku aplikacji o wysokich wymaganiach,konieczne jest zastosowanie gruntowania i/lub aktywacji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.02.2021 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 zreszta masz cala: https://pol.sika.com/content/dam/dms/plcon/0/sikaflex_-11_fc_.pdf poweaznie odpowiedni primer robi przepasc . dlatego sikaflex 11fc pomimo tego ze to "zwykly silikon" jest mimo wszystko produktem z linii profesjonalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 11.02.2021 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Masz napisane : skontaktuj się z przedstawicielem Jak byś to zrobił, to dostałbyś szczegółową instrukcję jak postępować. Ty chyba jesteś jakiś nie poważny . Ktoś kupuje ten środek i się kontaktuje z przedstawicielem ? Zastanów się coś piszesz bo większej głupoty nie słyszałem. Już widzę jak ty dzwobisz z każdym produktem i się pytasz a co trzeba dać przez ? Ale co wam powiem , na FB napisałem do sika polska i wrzuciłem zdjęcia. Dziwne że ekspert nic nie pisze o jakiś podkładach. Szkoda mojego czasu na takie głupie pisanie z wami , że trzeba podkład i kupując taki produkt , mam czytać jakieś karty lub dzwonić po przedstawiciela xh jak go stosować skoro na etykiecie nic takiego nie ma . To nie chemia z księżyca za milion dolarów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts