Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dlaczego drewniany?

1. Chcieliśmy żeby na dużej części domu belki drewniane były widoczne.

2. strop ten jest tańszy niż inny. Koszt 100 m stropu to - 3000 za belki drewniane, 500 za robocizne, 3600 za deski drewniane calówki które będą jednocześnie tymczasową podłogą strychu + koszt sufitu podwieszanego ok 40zł za 1m + ocieplenie między belkami ok 2000.

3. Jak na razie będzie to tylko strych, a nawet w pszyszłości jeżeli wygospodarujemy jakiś pokój to nie będzie intensywnie używany (na dole mamy 3 pokoje + salon z aneksem) tak więc odchodzi główny problem stropu drewnianego - jego głośność.

4. Lubię drewno :D :D :D

https://forum.murator.pl/topic/26049-stela%C5%BC-metalowy-czy-drewniany/page/2/#findComment-484230

u mnie ostatni strop jest stropem na belkach drewnianych. Raz, ze oparty jest na podciagach stalowych z jednej strony (przy menolicie betonowym te belki bylyby ze ho ho ho ;) ) dwa, ze montaz jest prosty jak konstrukcja cepa - kazdy wlasnorecznie moze to zrobic :). Najpierw mialy byc belki widoczne na suficie ale doszlismy do wniosu z 'byla", ze zrobimy jednak sufit, Jako, ze od powstania stropu do zamieszkania chyba uplynely dwa kata (juz nie pamietam dokladnie) okazalo sie, ze belki lekko ;) sie powichrowaly i pytajac kilku specow od sufitow z GK ostatecznie przekonali mnie do stelazu stalowego. Argumenty "za" wtedy byly nastepujace:

- latwosc montazu i poziomowania (tu zwrocili uwaga wlasnie na latwosc poziomowania)

- gwarancja nie pekania polaczen na styku plyt

- i jeszcze jedno o czym mi wspomnieli - ich slowa: "jak Pan da na plyty GK welne to dodatkowo bedzie Pan mial idealne wygluszenie)

Wada natomiast byl koszt (na pocztaku lat 90-tych rozwiazanie drozsze niz ruszt drewniany ale nie powalajace z nog)

Uwagi do 14 letniej eksploatacji:

- sprawdzilo sie wygluszenie welna

- sprawdzilo sie nie pekanie plyt

- nie sprawdzilo sie polaczenie na styku ze sciana - tu pojawila sie rysa (spekanie) po calym obwodzie sufitu (moze popelnilem jakis blad w montazu - sam to robilem wiec jest to mozliwe, ze sie nie dopytalem)

To wszystko co wiem i co moge na ten temat powiedziec z autopsji :)

https://forum.murator.pl/topic/26049-stela%C5%BC-metalowy-czy-drewniany/page/2/#findComment-484255