Bart 11.12.2004 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 dlaczego drewniany? 1. Chcieliśmy żeby na dużej części domu belki drewniane były widoczne. 2. strop ten jest tańszy niż inny. Koszt 100 m stropu to - 3000 za belki drewniane, 500 za robocizne, 3600 za deski drewniane calówki które będą jednocześnie tymczasową podłogą strychu + koszt sufitu podwieszanego ok 40zł za 1m + ocieplenie między belkami ok 2000. 3. Jak na razie będzie to tylko strych, a nawet w pszyszłości jeżeli wygospodarujemy jakiś pokój to nie będzie intensywnie używany (na dole mamy 3 pokoje + salon z aneksem) tak więc odchodzi główny problem stropu drewnianego - jego głośność. 4. Lubię drewno Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26049-stela%C5%BC-metalowy-czy-drewniany/page/2/#findComment-484230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.12.2004 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2004 u mnie ostatni strop jest stropem na belkach drewnianych. Raz, ze oparty jest na podciagach stalowych z jednej strony (przy menolicie betonowym te belki bylyby ze ho ho ho ) dwa, ze montaz jest prosty jak konstrukcja cepa - kazdy wlasnorecznie moze to zrobic . Najpierw mialy byc belki widoczne na suficie ale doszlismy do wniosu z 'byla", ze zrobimy jednak sufit, Jako, ze od powstania stropu do zamieszkania chyba uplynely dwa kata (juz nie pamietam dokladnie) okazalo sie, ze belki lekko sie powichrowaly i pytajac kilku specow od sufitow z GK ostatecznie przekonali mnie do stelazu stalowego. Argumenty "za" wtedy byly nastepujace: - latwosc montazu i poziomowania (tu zwrocili uwaga wlasnie na latwosc poziomowania) - gwarancja nie pekania polaczen na styku plyt - i jeszcze jedno o czym mi wspomnieli - ich slowa: "jak Pan da na plyty GK welne to dodatkowo bedzie Pan mial idealne wygluszenie) Wada natomiast byl koszt (na pocztaku lat 90-tych rozwiazanie drozsze niz ruszt drewniany ale nie powalajace z nog) Uwagi do 14 letniej eksploatacji: - sprawdzilo sie wygluszenie welna - sprawdzilo sie nie pekanie plyt - nie sprawdzilo sie polaczenie na styku ze sciana - tu pojawila sie rysa (spekanie) po calym obwodzie sufitu (moze popelnilem jakis blad w montazu - sam to robilem wiec jest to mozliwe, ze sie nie dopytalem) To wszystko co wiem i co moge na ten temat powiedziec z autopsji Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/26049-stela%C5%BC-metalowy-czy-drewniany/page/2/#findComment-484255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts