Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu 45 cm wełny, jak wykonać?

Recommended Posts

Cześć! Wełny w stropie mam mieć 45 cm. Zastanawiam się w jaki sposób umieścić 45 cm w stropie. Na początku myślałem, że między pas dolny wiązara wrzucę 15 cm, a resztę podwieszę pod pasem. Tylko nie bardzo wiem w jaki sposób dobrze podwiesić tę wełnę. Będą w sumie chyba 3 warstwy po 15 cm. Pewnie nie jestem pierwszą osobą, która ma ten problem. Dodam, że kanały wentylacji mechanicznej też chcę puścić w tej wełnie.

Ogólnie to widziałem to tak (od góry):

- płyta osb (do chodzenia po strychu)

- pas wiązara (wełna 15 cm)

- wełna 15 cm

- wełna 15 cm

-stelaż gk

- płyta gk

Schemat wiazarów: http://szulctomasz.com/budowa-domu/projekt/wiazary.png

pozdrawiam,

Tomasz

Edytowane przez tomkowz

@fotohobby - odbiegając od głównego pytania w wątku. Nie zastanawiałem się nad grantulatem. Chcę przede wszystkim sam układać izolację i będę miał też wiązary nożycowe i tam nie bardzo wiem też jak układać mam izolację.

przy wiązarach będzie Ci bardzo trudno (w/g mnie to niemożliwe) ułożyć szczelnie wełnę we wszystkich zakamarkach ( wełny nie wolno upychać) - tu idealnie sprawdza się celuloza - wiem bo mam :) i nie płacą mi za marketing celulozy :).

Z OSB na podłogę to uważaj - nie wiem jaki metraż masz podłogi - na OSB od dołu będzie się wykraplać para wodna , aby temu zapobiec trzeba nawiercać otwory w OSB. Ja mam deski ( pod spodem membrana) i specjalnie zostawiałem 5mm szczeliny pomiędzy deskami (stąd membrana aby mi śmieci nie lecialy na celulozę)

@MiroMirek, coś tam widziałem, że ludzie nawiercają płyty OSB. Podłogi miałoby być 2,3x5 + 2,3x12 = 39 m2. Z tymi OSB to zobaczymy co wyjdzie, bo mam takie co pójdą teraz na szalunek wieńca. Jak się je da odratować (mam nadzieję), to będzie podłoga z OSB. Ale też tylko na środku, bo po bokach raczej nie będę nic kładł.

Gdzie konkretnie pojawia się problem z zakamarkami przy wiązarach? W sumie tylko jedna warstwa miałaby być w pasie, a reszta pod, a pod to nie ma zakamarków. No i trzeba ocieplić przy wieńcu, ale to chyba jedyny zakamarek?

@MiroMirek, coś tam widziałem, że ludzie nawiercają płyty OSB. Podłogi miałoby być 2,3x5 + 2,3x12 = 39 m2. Z tymi OSB to zobaczymy co wyjdzie, bo mam takie co pójdą teraz na szalunek wieńca. Jak się je da odratować (mam nadzieję), to będzie podłoga z OSB. Ale też tylko na środku, bo po bokach raczej nie będę nic kładł.

Gdzie konkretnie pojawia się problem z zakamarkami przy wiązarach? W sumie tylko jedna warstwa miałaby być w pasie, a reszta pod, a pod to nie ma zakamarków. No i trzeba ocieplić przy wieńcu, ale to chyba jedyny zakamarek?

ok, pytanie zatem jaką wysokość sufitu przewidujesz w domu ?, ja mam sufit na wysokości 2,85 metra i powiem wygląda to rewelacyjnie :). Jeżeli rzeczywiście planujesz całe praktycznie ocieplenie pomiędzy/pod wiązarem ( u mnie wiązar ma 18 cm) to nie masz zakamarkow :) ale pewnie dobrze by dać z kolei wełnę na wiązar (jest mostkiem termicznym) czyli 45+ jakieś 15 cm nad wiązarem czyli masz 60 cm wełny :))

@MiroMirek mam OSB, ale też mam paroizolację i WM - byłem na strychu w mrozy i nad newralgicznym pomieszczeniem (łazienka) sprawdziłem- było sucho.

tylko się cieszyć :), ja mam poddasze nieuzytkowe/nieogrzewane

http://budujzdrewna.pl/technologia/bledy-na-budowach/podloga-poddasza-nieuzytkowego-nieogrzewanego

Ja też mam takie poddasze (nieogrzewane). Zrobię w każdym razie parę odwiertów i wprowadzę czujkę aby zmierzyć wilgotność względną pod poszyciem z OSB.

Artykuł jest ciekawy, ale nie wierze pod uwagę obniżonej wilgotności z uwagi na WM i nie widzę na przekroju paroizolacji

ok, pytanie zatem jaką wysokość sufitu przewidujesz w domu ?, ja mam sufit na wysokości 2,85 metra i powiem wygląda to rewelacyjnie :). Jeżeli rzeczywiście planujesz całe praktycznie ocieplenie pomiędzy/pod wiązarem ( u mnie wiązar ma 18 cm) to nie masz zakamarkow :) ale pewnie dobrze by dać z kolei wełnę na wiązar (jest mostkiem termicznym) czyli 45+ jakieś 15 cm nad wiązarem czyli masz 60 cm wełny :))

Ściany 280 (liczone od gotowej podłogi) + wieniec 24 = 304.

Wełna pod wiązarami miałaby być 30 cm to zostaje 274.

8-10 cm konstrukcji sufitu podwieszanego to 264-266.

264-265 to moim zdaniem wystarczająca wysokość w sypialniach. Jestem najwyższym domownikiem i mam 176 cm :)

Tak jak w schemacie wiązarów nad salonem i jadalnią sufit na wysokości od 264 do 450.

Nie wiem czy się kładzie wełnę na wiązar. Nawet jeśli, to dałoby radę tak zrobić bo przestrzeń do chodzenia w najwyższym punkcie ma mieć 230 cm. Ale czy to sens rozkładać po całości nad wiązarami? Musiałbym do wiązarów robić konstrukcję, do której przymocuję podłogę na stryszku. Brzmi jak dużo roboty.

264-265 to moim zdaniem wystarczająca wysokość w sypialniach. Jestem najwyższym domownikiem i mam 176 cm :)

Tak jak w schemacie wiązarów nad salonem i jadalnią sufit na wysokości od 264 do 450.

Nie wiem czy się kładzie wełnę na wiązar. Nawet jeśli, to dałoby radę tak zrobić bo przestrzeń do chodzenia w najwyższym punkcie ma mieć 230 cm. Ale czy to sens rozkładać po całości nad wiązarami? Musiałbym do wiązarów robić konstrukcję, do której przymocuję podłogę na stryszku. Brzmi jak dużo roboty.

ja zrobiłem tak :): w momencie projektowania wiązarów zleciłem zaprojektowanie stryszku na graty, dodali tam gdzie stryszek nakładkę na wiązary + 18 cm, czyli 18+18 = 36 cm, na to nabiłestryszek.jpgm legary 10cm czyli razem 46 cm, na to poszła celuloza 46 cm, potem przymocowałem membranę i na to poszły deski :) i wyszło tak jak na zdjęciu

@MiroMirek, czyli na dolnym pasie masz nabitą kantówkę o wysokości 18 cm i na to poprzecznie kantówkę 10 cm i dopiero na to deski? Coś takiego?[ATTACH=CONFIG]452977[/ATTACH]

dokładnie tak :), z tym, że to zaprojektowano w trakcie projektowania wiązarów, jeżeli chciałbyś coś podobnego to na wszelki wypadek kontaktuj się z projektantem Twoich wiązarów niech to policzy - lepiej się upewnić...

.

Co kto lubi ale dla mnie za nisko by było ;)

Osobiście mam 2,8m i strop drewniany ocieplony w sumie ponad 45cm :)

Wiedząc, że będzie aż tak dużo izolacji podwyższyłem ściany o pół bloczka, sufit podwieszany mam opuszczony o 30cm od belek, na konstrukcji sufitu sam układałem STYROPIAN w dwóch warstwach po 15cm czyli aż po same belki stropowe.

Na pierwszej warstwie mam ułożone kanały z WM, druga je przykryła.

Między belki wys.20cm, na styropian poszło jeszcze 15-18cm proszku PUR.

Czemu styro nie wełna ?

Bo welna nie ma zalet, za to styro wg mnie ma ich dużo :)

@Arturo, teraz mieszkamy w mieszkaniu co ma 263 i jest w porządku, nie narzekamy na wysokość, więc nie ma sensu moim zdaniem robić wyżej. Dodatkowo salon z jadalnią i kuchnią, które mają łączną powierzchnię 57 m2 będzie o wysokości od 265+ do 450.

Inna sprawa, że trochę źle podszedłem do obliczenia wysokości ściany, bo ciągle byłem przekonany, że wentylację mechaniczną puszcza się w wełnie, a ona jest mocowana przeważnie między wełną pod pasem, a stelażem sufitu podwieszanego. Tak więc troche problem. I chyba póki co najlepsze rozwiązanie to jest nabicie legara na wiązar w miejscu podłogi poddasza i dołożyć wełny od góry rezygnując z wysokości na poddaszu tak jak zaproponował @MiroMarek.

wiazary3.jpg

@Arturo, teraz mieszkamy w mieszkaniu co ma 263 i jest w porządku, nie narzekamy na wysokość, więc nie ma sensu moim zdaniem robić wyżej. Dodatkowo salon z jadalnią i kuchnią, które mają łączną powierzchnię 57 m2 będzie o wysokości od 265+ do 450.

Inna sprawa, że trochę źle podszedłem do obliczenia wysokości ściany, bo ciągle byłem przekonany, że wentylację mechaniczną puszcza się w wełnie, a ona jest mocowana przeważnie między wełną pod pasem, a stelażem sufitu podwieszanego. Tak więc troche problem. I chyba póki co najlepsze rozwiązanie to jest nabicie legara na wiązar w miejscu podłogi poddasza i dołożyć wełny od góry rezygnując z wysokości na poddaszu tak jak zaproponował @MiroMarek.

[ATTACH=CONFIG]452980[/ATTACH]

przemyśl dobrze wysokość sufitu - około 2.80 to naprawdę dobrze wygląda :), klimat się ociepla :)- przy wyższym suficie będzie chłodniej w domu . Wiadomo, każdy ogląda każdą złotówkę , ja za zasypanie 150 m2 ( mam garaż w bryle budynku) celulozą na ponad 46 cm ( te 6 cm to bufor na lekkie osiadanie celulozy) zapłaciłem 15 tys. ale już po prawie 2 miesiącach od zasypania jestem bardzo zadowolony, celuloza wypełniła wszystkie zakamarki :), temperatura na poddaszu praktycznie taka sama jak na zewnątrz co oznacza, że izolacja znakomicie się sprawdza, pompa ciepła chodzi na minimalnych temperaturach zasilania

Myślę jeszcze nad takim rozwiązaniem. Czyli żeby najpierw wykonać konstrukcję sufitu, później instalację wentylacji, a na koniec układać izolację od góry.

[ATTACH=CONFIG]452985[/ATTACH]

fachman od rekuperacji zalecił mi ( i tak zrobili ) aby kanały nie leżały pod ociepleniem bo będzie słyszalny hałas przepływu - u mnie idą mniej więcej w połowie grubości celulozy. Czy to się sprawdza nie wiem :) - jeszcze mam prace pyłowe to nie używam rekuperacji

• 2 years później...