Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System Loxone a inne przełączniki podświetlane, może dotykowe?

Recommended Posts

Dzień dobry!

Chcemy zainstalować system Loxone (decyzja zapadła) ale nie chcemy wszędzie korzystać z ich przełącznikó (bo drogie i nie wszędzie potrzebne) i zastanawiam się czy ktoś ma doświadczenie z jakimiś innymi, które działałyby dobrze i byłby:

1) podświetlane (problem jest taki, ze loxone działa na 24V ale i tak nie daje 'minusa' )

2) dotykowe lub, przynajmniej, takie... hmm... minimalistyczne :)

Ktoś ma/zna?

Część!

Przełączniki KNX nie wchodzą w grę bo chodzi o to, żeby właśnie było taniej niż te z Loxone w miejscach gdzie ta funkcjonalność nie jest mi potrzebna.

A inne, typowe zwierne/dzwonkowe są głównie na 230V. W sensie samo 'zwieranie' pewnie będzie działać ale chciałbym podświetlenie. No i czy ta dioda na szans działać i nie mylić systemu loxone?

Część!

Przełączniki KNX nie wchodzą w grę bo chodzi o to, żeby właśnie było taniej niż te z Loxone w miejscach gdzie ta funkcjonalność nie jest mi potrzebna.

A inne, typowe zwierne/dzwonkowe są głównie na 230V. W sensie samo 'zwieranie' pewnie będzie działać ale chciałbym podświetlenie. No i czy ta dioda na szans działać i nie mylić systemu loxone?

Przyciski zwierne są generalnie bezpotencjałowe, więc nie potrzebują zasilania. Są też przyciski wbudowanym przekaźnikiem np. Livolo i wtedy jest potrzebne zasilanie, ale może być 12-24VDC.

Z podświetleniem jest trochę trudniej, bo na każde wejście przycisku musi przypadać jedno wyjście na sterowanie diodą. I tak dochodzimy do do punktu, w którym systemy automatyki (np. KNX) okazują wcale nie takie drogie w porównaniu do sterowników PLC. W Loxone będzie podobnie, jeżeli przycisk ma mieć wszystkie funkcje, typowego przycisku systemowego, to raczej nic taniej się nie zrobi.

Mam system Loxone tylko z przełącznikami Touch i Touch Pure, ale:

1) Gdybym chciał jakieś podświetlane (ale po co?), szklane lub z wyświetlaczem LCD, to wszedłbym w panele KNX (np. MDT Glass Buttton II lub Smart Glass II)

2) Z tanich dotykowych kompatybilnych z Loxone są np. Faradite TAP-1 i TAP-5:

https://eu.faradite.com/collections/tap-1

https://eu.faradite.com/collections/tap-5

Zdaje się, że jeszcze niektóre panele szklane F&F chodzą na 24V:

https://www.fif.com.pl/pl/66-przyciski-szklane

Mam system Loxone tylko z przełącznikami Touch i Touch Pure, ale:

1) Gdybym chciał jakieś podświetlane (ale po co?), szklane lub z wyświetlaczem LCD, to wszedłbym w panele KNX (np. MDT Glass Buttton II lub Smart Glass II)

U mnie Ekinex robi jednocześnie jako oświetlenie np. drogi do łazienki. Dodatkowo mogę sterować ich jasnością.

• 3 weeks później...