VaBenek 11.02.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2021 Dzień dobry! Chcemy zainstalować system Loxone (decyzja zapadła) ale nie chcemy wszędzie korzystać z ich przełącznikó (bo drogie i nie wszędzie potrzebne) i zastanawiam się czy ktoś ma doświadczenie z jakimiś innymi, które działałyby dobrze i byłby: 1) podświetlane (problem jest taki, ze loxone działa na 24V ale i tak nie daje 'minusa' ) 2) dotykowe lub, przynajmniej, takie... hmm... minimalistyczne Ktoś ma/zna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ergo14 13.02.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Można zastosować przyciski KNX - wtedy masz wiele opcji do wyboru. Ew. jakieś "zwykłe" podpięte pod wejścia binarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VaBenek 15.02.2021 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Część!Przełączniki KNX nie wchodzą w grę bo chodzi o to, żeby właśnie było taniej niż te z Loxone w miejscach gdzie ta funkcjonalność nie jest mi potrzebna.A inne, typowe zwierne/dzwonkowe są głównie na 230V. W sensie samo 'zwieranie' pewnie będzie działać ale chciałbym podświetlenie. No i czy ta dioda na szans działać i nie mylić systemu loxone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elontro 16.02.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Część! Przełączniki KNX nie wchodzą w grę bo chodzi o to, żeby właśnie było taniej niż te z Loxone w miejscach gdzie ta funkcjonalność nie jest mi potrzebna. A inne, typowe zwierne/dzwonkowe są głównie na 230V. W sensie samo 'zwieranie' pewnie będzie działać ale chciałbym podświetlenie. No i czy ta dioda na szans działać i nie mylić systemu loxone? Przyciski zwierne są generalnie bezpotencjałowe, więc nie potrzebują zasilania. Są też przyciski wbudowanym przekaźnikiem np. Livolo i wtedy jest potrzebne zasilanie, ale może być 12-24VDC. Z podświetleniem jest trochę trudniej, bo na każde wejście przycisku musi przypadać jedno wyjście na sterowanie diodą. I tak dochodzimy do do punktu, w którym systemy automatyki (np. KNX) okazują wcale nie takie drogie w porównaniu do sterowników PLC. W Loxone będzie podobnie, jeżeli przycisk ma mieć wszystkie funkcje, typowego przycisku systemowego, to raczej nic taniej się nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekWaw 17.02.2021 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Mam system Loxone tylko z przełącznikami Touch i Touch Pure, ale: 1) Gdybym chciał jakieś podświetlane (ale po co?), szklane lub z wyświetlaczem LCD, to wszedłbym w panele KNX (np. MDT Glass Buttton II lub Smart Glass II) 2) Z tanich dotykowych kompatybilnych z Loxone są np. Faradite TAP-1 i TAP-5: https://eu.faradite.com/collections/tap-1https://eu.faradite.com/collections/tap-5 Zdaje się, że jeszcze niektóre panele szklane F&F chodzą na 24V:https://www.fif.com.pl/pl/66-przyciski-szklane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.02.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Mam system Loxone tylko z przełącznikami Touch i Touch Pure, ale: 1) Gdybym chciał jakieś podświetlane (ale po co?), szklane lub z wyświetlaczem LCD, to wszedłbym w panele KNX (np. MDT Glass Buttton II lub Smart Glass II) U mnie Ekinex robi jednocześnie jako oświetlenie np. drogi do łazienki. Dodatkowo mogę sterować ich jasnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VaBenek 04.03.2021 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2021 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Ostatecznie zrezygnowaliśmy jednak z wszystkich 'dodatków' i poszliśmy w Schneider Asfora uznaliśmy, że całkiem nieźle komponuje się z Touch Tree. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts