Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podkład pod panele, a różnica poziomów

kuba098

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Jestem na etapie układania podłóg w mieszkanku. Mam już zamówione panele Classen 8mm i gresy na podłogi 9mm grubości.

Mam problem z wyborem podkładu. Sporo poczytałem, popytałem i ostatecznie podjąłem decyzję, o dołożeniu więcej za lepszy podkład i akustykę.

Zależy mi przede wszystkim by panele nie skrzypiały na zamkach na tyle na ile to w ogóle możliwe.

Padło na maty kwarcowe jak chociażby Arbiton Multiprotec Absolute 3mm.

Już byłem szczęśliwy, że problem mam z głowy, ale kierownik ekipy wykończeniowej powiedział że 3mm podkładu to za mało, by zniwelować różnicę wysokości bo płytka z klejem będzie miała pewnie z 1.4cm, a panele z wybranym podkładem tylko 1.1cm

Szerokie maskownice różnic poziomów są mało estetyczne, więc chcę tego uniknąć.

Kierownik zaproponował mi 2 opcje:

- dodatkowa wylewka równająca poziomy pod panele, ale to robocizna 40zl/m2 + materiały

- inny podkład z wiór drewnianych 5.5mm, który jednak ma beznadziejne właściwości akustyczne

Są może jakieś inne opcje, które nie powodowałyby dużego nakładu kosztów, a pozwoliły uzyskać super akustykę i równą podłogę?

Mat kwarcowych 5mm nie znalazłem, ale może są jakieś inne podkłady o dobrych parametrach?

Może ułożyć 2 poziomy mat 2mm + 3mm :bash: ?

Dzięki za pomoc :)

Nie t=Ty pierwszy i nie ostatni co ma taki problem.

Jak masz za dużo pieniążków to zrób wylewkę ale to jak dla mnie bez sensu i wyrzucenie pieniędzy w błoto.

Jaki byś nie kupił podkład będzie dobry, wszelakie informacje i cyferki to dobrze działa na laików. Naukładałem sporo paneli na "zwykłym" podkładzie czyli na piance bo kiedyś nie było takiego wyboru jaki jest teraz i nie było tez bólu głowy od nadmiaru rodzajów podkładów :) Kup podkład, piankę 5 mm i będzie tanio i dobrze.

Do wyrównania a raczej zniwelowania różnicy poziomów między pomieszczeniami są odpowiednie listwy progowe.

• 2 years później...
Masz ogrzewanie podłogowe? Ten podkład Arbitrona tylko przy nim ma sens.

Jeśli bez podłogówki, to jesteś 'uratowany' bo sobie coś grubszego dobierzesz, ale jak masz podłogówkę, to trzeba kombinować.

Czyli są jakieś określone rodzaje podkładów, która nadają się lub nie do podłogówki?

yuZQvFx.jpg

Podkłady do tortów ze styroduru - podkład pod tort z Xps. Taka ciekawostka, do czego można wykorzystać styrodur. Otóż świetnie nadaje się jako podkład pod tort.

Edytowane przez KowalM

Czyli są jakieś określone rodzaje podkładów, która nadają się lub nie do podłogówki?

A maksymalny opór cieplny podłogi wraz z podkładem nie powinien przekraczać 0,15 m2K/W

Bierzesz dane paneli, podkładu i liczysz :)

To znaczy liczysz jak potrzebujesz wysoki podkład. Jak tradycyjne podkłady 2-3mm ci pasują to wystarczy, ze będzie na nich zaznaczone, ze do ogrzewania.

A maksymalny opór cieplny podłogi wraz z podkładem nie powinien przekraczać 0,15 m2K/W

Bierzesz dane paneli, podkładu i liczysz :)

To znaczy liczysz jak potrzebujesz wysoki podkład. Jak tradycyjne podkłady 2-3mm ci pasują to wystarczy, ze będzie na nich zaznaczone, ze do ogrzewania.

Laminat ma wysoki opór cieplny, Classen w porównaniu do "lepszych marek" ma też mniejszą gestość HDF, więc inny podkład niż kwarcowy jest nie opłacalny.

Chyba wolałbym przeboleć widok listwy na różnicę wysokości niż tracić kasę na mniej wydajne ogrzewanie.