Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec wybrać ?

kokos56

Recommended Posts

Dzień dobry,

Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego pieca nowej generacji. A zatem obecnie mieszkam w domu z lat 70-tych ze starszymi osobami, które zażyczyły sobie ze względu na wiek piec gazowy, dlatego chciałbym dowiedzieć się od Was czy lepiej wybrać pulsacyjny, czy kondensacyjny i jak wygląda sprawa w kosztach obsługi, awarii oraz ogrzewania dla poniższego przykładu?

Dom z nieogrzewaną piwnicą oraz z parterem i piętrem ogrzewanym (150m2 użytkowej powierzchni ->parter i piętro), dach jednospadowy (blacha pod którą jest wysypana szlaka). Jeżeli chodzi o izolacje to została zrobiona izolacja pionowa fundamentów (5cm styropian do 40 cm poniżej gruntu), jak również sufit w piwnicy posiada docieplenie 2 cm styropianem w celu odcięcia chłodu z piwnicy od parteru. Ściany zewnętrzne posiadają 40 cm grubości jest to beton w piwnicy i 30 cm grubości pozostała część (cegła z zaprawą) aż po sam dach, dodatkowo została zrobiona elewacja "gruby baranek" beton zmieszany z kamyczkami zarzucany z kielni o grubości 2-3 cm. Zamontowane są okna plastikowe dwuszybowe oraz kaloryfery nowego typu z cienkimi miedzianymi rurkami.

Obecnie używany jest piec starego typu do ogrzewania tego budynku, roczne zużycie około 4,5-5 ton węgla "orzech" w cenie 690 zł za tonę, Sumarycznie to 3105-3450 zł plus własne drzewo do rozpalenia. Temperatura w pomieszczeniach to średnio 20 stopni w ciągu dnia od 8 rano do 23 w nocy, później dom się wychładza do około 16-18,5 stopni w zależności od mrozów. Do ogrzewania ciepłej wody na każdym piętrze znajduje się Junkers gazowy, lub podgrzewacz wody elektryczny z racji tego, że nie chcemy marnować wiaderka wody jak nie więcej żeby pobrać ciepłą wodę z piwnicy, która znajduje się dwie kondygnacje niżej biorąc pod uwagę piętro.

Przechodząc do rzeczy, jaki powinienem do tego domu wybrać typ pieca gazowego, czy kondensacyjny czy pulsacyjny? Jakie byłyby koszty ogrzewania wraz z serwisem w ciągu roku w tym budynku i jaką wielkość jest potrzebna? Z tego co zauważyłem to przy kosztach węgla ekogroszek 950 zł za tonę dla pieca z podajnikiem płaciłbym około 4275-4750 zł, to na gaz podejrzewam że poszłoby może z 10% więcej czyli 4702-5225 zł, no chyba że się mylę?

Myślałem również o ociepleniu ścian oraz dachu 10cm styropianem grafitowym , jednakże koszt to +65 tys za ściany z parapetami i mniejsze zużycie o około 20% oraz dach +45 tys z zużycie spadnie o następne 15%, co w sumie dałoby koszt 110 tys i spadek zużycia 35 %, czyli w wyżej wymienionym przypadku 1828,75 zł rocznie przy największych mrozach koszt ten zwróciłby się po 60 latach, lub 50 przy wzroście cen energii.

Czy dobrze myślę, czy coś w tej kalkulacji jest błędnie założone?

Z góry dziękuję za pomoc w obraniu dobrej ścieżki i podaniu odpowiedniego pieca gazowego.

nie ma pieców gazowych. są kotły. zdecydowana większoiść kotłów w gospodarstwach domowych to kotły kondensacyjne.

ja polecam tani i dobry kocioł termet silver jednofukcyjny z zasobnikiem. działa tak samo jak dwa razy droższe niemieckie.

kosztów grzania ciężko przewidzieć to zależy od izolacji ale podobnie co węgiel to napewno.

Edytowane przez Janekk1234

Od 7,5 roku mam kocioł kondensacyjny Immergasa Victrix X 24 2 I, aby nie zapeszyć, działa bez zarzutu. Koszt rocznego przeglądu 200zł. Podczas 5 letniej gwarancji robiłem co rok, teraz co 2 lata. Ostatni był w czerwcu , kocioł wewnątrz wygląda jak nowy

Inwestycja w dobre ocieplenie zwróci Ci się szybciej niż myślisz, to jest podstawa taniego ogrzewania.

Edytowane przez daro.s

Są poza gazem inne bezobsługowe ogrzewania.Pompa ciepła powietrze woda np.

Dobrze ocieplony dom podobny do Twojego pożera sąsiadowi gazu od 4 do 6 tysięcy rocznie zależy od pogody.

Te koszty ocieplenia to dość zawyżone raczej. Spróbuj ocenić i porównać koszty rocznego ogrzewania na stronie:

https://cieplowlasciwie.pl/

Na pewno warto zainwestować w ocieplenie. Pytanie czy to się zwróci ?

Budowa domu też się nie zwraca a mieszkać gdzieś trzeba. To ocieplenie to obniżenie kosztów ogrzewania na przyszłość a nie ma pewności czy za kilka kilkanaście lat da się znależć te 6 a może i więcej tysięcy.

Daro, tzn po ilu latach zwrocilo by mi sie zainwestowanie w ocieplenie scian oraz dachu z kwoty 110 tys ? Bo jezeli bym w super optymistycznej wersji spalil mniej o 50 % to 5225/2 wychodzi 2612,5 zl mniej i zwrot po 42 latach juz minimum 40stu. Jak Ty to liczysz ?

Może podejdźmy do tego inaczej, Mam dom ok 190m2 ocieplony 15 cm styropianem, przez 7,5 roku, do dziś, kocił mi spalił 8190 m3 gazu, w tym przez 7 lat było CWU. Od lipca zeszłego roku CWU grzeję prądem z paneli. Dzięki ociepleniu domu, jestem w taryfie W2.1 i mam niższe opłaty stałe za gaz.

Edytowane przez daro.s