Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

niosę się z zamiarem kupna działki, ale! No właśnie: ale wiadomo jak jest, każdy chce kupić coś dobrego, łatwego w użyciu, najlepiej gotowego i żeby jeszcze było tanio. Jestem świadom, że tak się nie da, ale na tyle ile to możliwe będę szukać okazji gdzie uda się zaoszczędzić mniej lub więcej. I tutaj zgłaszam się z zapytaniem: czy są jakieś konkretne czynniki, momenty, w których historycznie działki budowlane zazwyczaj są tańsze? Czy ceny w trzecim kwartale roku mogą być niższe niż na przykład w pierwszym?

Niedawno widziałem tabelkę, gdzie był przelicznik dla poszczególnych województwa i według niej jeśli dobrze pamiętam w I kwartale ceny były mocno zaniżone względem następnych kwartałów. Stronę z tabelką gdzieś zgubiłem, więc postanowiłem zapytać Was, tutaj, o jakieś sugestie, odpowiedzi, bądź własnie materiały, z którymi warto zapoznać się i które pozwoliłyby nieco analizować tę zmienności.

A o to proszę mnie już nie pytać! Tak było w tabelce, o której wspomniałem i chciałem się dowiedzieć, ile w tym co mi mignęło może być prawdy, gdzie ewentualnie szukać jakichś informacji/analiz zmienności w kosztach nieruchomosci. To, co tam ujrzałem nie jest dla mnie bynajmniej wyrocznią, ale jakiś punkt zaczepny do ewentualnego przekalkulowania budżetu, ewentualnego przeczekania już jak najbardziej.