Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wysadzanie gruntu do góry

Recommended Posts

dzień dobry, planuję wejście do domu z płyt betonowych. Zamierzam "wsadzić" płytę pod krawędź elewacji - jaką przyjąć bezpiecznie dylatację aby grunt wysadzinowy nie "wysadził" :) mi elewacji... Czy 5mm wystarczy między płytą a elewacją ?, oczywiście pod płytami odpowiednia podbudowa .

pozdrawiam

U mnie przed tygodniem tak podniosło kostkę pod suwaną 6-metrową bramą, że wyrwało ją z wózków i spadła i się uszkodziła.

Firma Maniecki , od ogrodzeń, z Tłuszcza- to nominowany do CZARNEJ LISTY.

Wózki były za blisko siebie zabetonowane i brama była od początku źle wyważona.

Firma Rychta z Wołomina układała kostkę i nie zrobiła uczciwej podbudowy, woda zamarzła i wysadziła kostkę ok 10 cm.

Przysuń płyty do elewacji, ale nie pod nią.

dzień dobry, planuję wejście do domu z płyt betonowych. Zamierzam "wsadzić" płytę pod krawędź elewacji - jaką przyjąć bezpiecznie dylatację aby grunt wysadzinowy nie "wysadził" :) mi elewacji... Czy 5mm wystarczy między płytą a elewacją ?, oczywiście pod płytami odpowiednia podbudowa .

pozdrawiam

Tak wystarczy dylatacja 5 mm, ważne jest aby było w dylatacji zawsze sypkie kruszywo.

Pozdrawiam

U mnie przed tygodniem tak podniosło kostkę pod suwaną 6-metrową bramą, że wyrwało ją z wózków i spadła i się uszkodziła.

Firma Maniecki , od ogrodzeń, z Tłuszcza- to nominowany do CZARNEJ LISTY.

Wózki były za blisko siebie zabetonowane i brama była od początku źle wyważona.

Firma Rychta z Wołomina układała kostkę i nie zrobiła uczciwej podbudowy, woda zamarzła i wysadziła kostkę ok 10 cm.

Przysuń płyty do elewacji, ale nie pod nią.

strasznie dużo te 10 cm :(

chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem mojego pierwszego posta :))

Masz rację "pod" a nie "do"

Oj....to nie polecam z żadną dylatacją pod elewację, takie coś nawet w roztopy potrafi się unieść kilka centymetrów. Trudno jest dobrać/zapewnić optymalną odległość. Raczej nigdy nie dawałbym czegoś pod...to trochę ryzykowne - chyba, że na płytę z lanego zbrojonego betonu - to by przeszło - wylać stabilnie ok 6 cm płytę i na to na piasek z cementem płytę ozdobną wtedy dylatacja tak z 10mm od płyty do elewacji zalepiona sylikonem dekarskim- przeźroczystym(aby robactwo się nie zadomowiło)