MiroMirek 14.02.2021 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 dzień dobry, planuję wejście do domu z płyt betonowych. Zamierzam "wsadzić" płytę pod krawędź elewacji - jaką przyjąć bezpiecznie dylatację aby grunt wysadzinowy nie "wysadził" mi elewacji... Czy 5mm wystarczy między płytą a elewacją ?, oczywiście pod płytami odpowiednia podbudowa . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 16.02.2021 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 U mnie przed tygodniem tak podniosło kostkę pod suwaną 6-metrową bramą, że wyrwało ją z wózków i spadła i się uszkodziła.Firma Maniecki , od ogrodzeń, z Tłuszcza- to nominowany do CZARNEJ LISTY.Wózki były za blisko siebie zabetonowane i brama była od początku źle wyważona. Firma Rychta z Wołomina układała kostkę i nie zrobiła uczciwej podbudowy, woda zamarzła i wysadziła kostkę ok 10 cm.Przysuń płyty do elewacji, ale nie pod nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.02.2021 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 dzień dobry, planuję wejście do domu z płyt betonowych. Zamierzam "wsadzić" płytę pod krawędź elewacji - jaką przyjąć bezpiecznie dylatację aby grunt wysadzinowy nie "wysadził" mi elewacji... Czy 5mm wystarczy między płytą a elewacją ?, oczywiście pod płytami odpowiednia podbudowa . pozdrawiam Tak wystarczy dylatacja 5 mm, ważne jest aby było w dylatacji zawsze sypkie kruszywo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 16.02.2021 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 U mnie przed tygodniem tak podniosło kostkę pod suwaną 6-metrową bramą, że wyrwało ją z wózków i spadła i się uszkodziła. Firma Maniecki , od ogrodzeń, z Tłuszcza- to nominowany do CZARNEJ LISTY. Wózki były za blisko siebie zabetonowane i brama była od początku źle wyważona. Firma Rychta z Wołomina układała kostkę i nie zrobiła uczciwej podbudowy, woda zamarzła i wysadziła kostkę ok 10 cm. Przysuń płyty do elewacji, ale nie pod nią. strasznie dużo te 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 17.02.2021 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Tak wystarczy dylatacja 5 mm, ważne jest aby było w dylatacji zawsze sypkie kruszywo. Pozdrawiam jaką dylatację masz na myśli bo nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2021 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 jaką dylatację masz na myśli bo nie rozumiem Odległość od płyty do elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 17.02.2021 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Odległość od płyty do elewacji. chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem mojego pierwszego posta ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.02.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem mojego pierwszego posta ) Masz rację "pod" a nie "do" Oj....to nie polecam z żadną dylatacją pod elewację, takie coś nawet w roztopy potrafi się unieść kilka centymetrów. Trudno jest dobrać/zapewnić optymalną odległość. Raczej nigdy nie dawałbym czegoś pod...to trochę ryzykowne - chyba, że na płytę z lanego zbrojonego betonu - to by przeszło - wylać stabilnie ok 6 cm płytę i na to na piasek z cementem płytę ozdobną wtedy dylatacja tak z 10mm od płyty do elewacji zalepiona sylikonem dekarskim- przeźroczystym(aby robactwo się nie zadomowiło) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts