Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozkuty Komin - jak wzmocnić

Recommended Posts

witam

Posiadam komin 4 komorowy z kermazytu ssda.jpg. Hydraulik po wadliwie wykonanym odpowietrzeniu kanalizacji, rozkuł go przy podstawie, wstawił kolano i nasadził od góry w przewodzie rurę łącząc ją z kolanem załacznik nr1.jpg.

Efekt jest taki,że mam rozkuty pustak przy podstawie, a ubytek wygląda w ten sposób ssda — kopia.jpg. Prosiłbym o radę jak zabezpieczyć komin ponieważ obawiam się, że RUNIE. Przewod nr 1 jest pusty i wentyluje kotłownie, jest w nim również pęknięcie do komory z odpowietrzeniem powstałe podczas kucia . W przewodzie nr 2 jest rura spalinowa od kotła gazowego, przewod nr 3 w zasadzie jest doszczętnie rozkuty i łączy się z tym w którym jest odpowietrzenie. Wstawiłem na szybko taki stempel IMG_20210214_193244.jpg. Chcę cały ubytek zalać betonem umieszczając w przysufitowych otworach wentylacyjnych nr 3 i nr 1 jakiś szeroki peszel, spuścić go w dół i nimi wtłoczyć beton plombując cały ubytek. Pytanie czy takie rozwiązanie się sprawdzi i czy jest bezpieczne czy może zrobić to inaczej?

Film pokazujący stan komina po pracach kliknij tu aby obejrzeć

Z góry dziękuję za wskazówki.

Edytowane przez Karol58745
poprawki

Dziekuję za podpowiedz, dzisiaj niestety po dokładnym przejrzeniu otworu, zauważyłem pęknięcie na zaprawie łączącej pustakirysa.jpg i w miejscu pęknięcia wzdłuż tej spoiny między pustakami jest rysa na zewnętrznej stronie pustaka rysa na zewnętrznej scianie otynkowanego pustaka.jpg

Pytanie co o tym sądzić bo bardzo mocno mnie to zaniepokoiło

poprawka

Zewnętrzna ściana pustaka to co znaczy? To ściana działowa, czy ściana zewnętrzna budynku? Jaka grubość tej ściany ? Wydaje mi się z poprzednich fotek że masz ściany z bloczków BK nie zauważyłem pustaków.

Jak ktoś kuł w bloczku kominowym, a te są dość twarde to może ściana ucierpiała.

Miałem na myśli pęknięcie na bloczku kominowym -juz pokazuje zdjęcie IMG_20210215_204638.jpg

Pękła spoina łącząca dwa bloczki kominowe (na linii kucia) rysa.jpg i tam gdzie biegnie ta pęknięta spoina po zewnętrznej stronie komina zarzuconego tynkiem też widać rysę rysa na zewnętrznej scianie otynkowanego pustaka.jpg. Sciany są całe, komin jest wolno stojący na stopie fundamentowej i nie styka się ze ścianami działowymi.

POPRAWKI

Podmurowanie samego narożnika jest niemożliwe gdyż kolano wypełnia niemal w całości to miejsce i nie było by tam jak upchać całej cegły .Myślę wyciąć ten stempel stempel.jpg diaksą bo wydaje mi się że nie spełnia swojej roli i zrobić w tym miejscu jakąś małą wylewkę betonem b25 zeby było płasko. Następnie wstawić w to miejsce 2 podnośniki butelkowe 10t podnosnik.jpggórą otworu wstawić jakiś szeroki profil plus coś miękkiego żeby ostrożnie dociągnąć podnośniki ..Pytanie CZY TO DOBRY ROZWIĄZANIE?? ALBO CZY KTOŚ MA JAKIŚ INNY POMYSŁ? Edytowane przez Karol58745
EDIT

Prawdziwych szkód narobisz dopiero tymi podnośnikami. Ja rozkuwając komin, często używam elementów wykutych (raczej wyciętych fleksem) do ponownego załatania dziury. Rysę na ścianie możesz pogłębić i wprowadzić tam klej (np do płytek.). Podobnie potraktuj inne miejsca które Cię niepokoją. Wyczyść i napakuj tam kleju. Może być dużo. W większe ubytki wkomponuj gruz z rozkuwania komina. Poprawne wykonanie rozpocznij od wyczyszczenia miejsca klejenia. Odkurzacz i wilgotny pędzelek będą w tym pomocne.... Edytowane przez Kominki Piotr Batura
  • Like 1

Ten Stempel stempel.jpg jest wykonany z kostki kostki brukowej przy użyciu kleju do styropianu. Postawiłem go z myślą o wzmocnieniu i wypełnieniu tego ubytku, ale nie wydaje mi się sądząc po tych pękniaciach w zaprawie łączej pustaki kominoweIMG_20210220_182834.jpg że spełnia swoją rolę- (dodatkowo między kostkami, na kleju trzymającym to wzmocnienie też są rysy). Niestety ten stempel wypełnia całą przestrzeń, więc aby mieć dostęp do tego miejsca i rozpocząc prace naprawcze, musiałbym go usunąć co też może być problematyczne( wyburzanie to kolejne osłabianie kominu, a nie wiem czy diaksa da radę... Pozostałości gruzu z wyburzania nie będę w stanie wykorzystać ponieważ jest zbyt mocno rozdrobniony (wykonawca rozkuwał stopniowo drobnymi fragmentami....) Myślę jeszcze nad ostatecznym rozwiązaniem czyli zalaniem całego ubytku betonem z worka np typu b25... Od góry otworem wentylacyjnym chcę wprowadzić jakąś rurę i za jej pomocą całą tą WYKUTĄ PRZESTRZEŃ zalać załacznik nr1.jpg

Ale pytanie czy beton przekpnąc nie spowoduje szkód jak pęknięcie rury odpowietrzającej albo czy nie spowoduje że komin utraci stabilność, tym bardziej że na pewno przedostałby się poza komin (między kominem a ścianą działową jest nieco luzu więc w miejscu rozkucia ten beton by wszedł między zewnętrzną ścianę komina a ścianę działową) ....

edit

Nie kanalizację, miałem na myśli tylko to miejsce rozkucia przy kolanie tak aby beton zetknął się ze ściankami uszkodzonego pustaka kominowego, kanalizacja znajduje się za ścianą działową a to kolano od odpowietrzenia przy ścianie jest zapiankowane więc beton by się tam nie przedostał, niemniej jednak mając już dostęp do tego miejsca faktycznie wolałbym zrobić podmurówkę narożnika jak doradzałeś, problem w tym ze to kolano zajmuje dołem niemal w całości te dwa rozkute kanały i nie ma tam za bardzo miejsca do pracy... Edytowane przez Karol58745
edit

Teraz w tej dziurze jest stempel z kostki i nie ma za bardzo miejsca żeby zarzucić tym rozkuciem. Tak to teraz wygląda stempel.jpg . Gdyby udałoby mi się jakoś bezpiecznie zdjąć tę kostkę, myślałem zrobić nawet jakiś prowizoryczny szalunek przy ścianie tak żeby nie zalać rury a zrobić taką jakby podporę (ściankę) zlewającą się ze skutą ścianą komina ale problemem jest ciągle to że to kolano zajmuje tam praktycznie całą przestrzeń przy tej ścianie więc dołem tak czy owak nie wiele da się tam podziałać Edytowane przez Karol58745