virtual 14.02.2021 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Witam, OZC mojego domu:Projektowe obciążenie cieplne budynku: 9,2 kWZapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 16792 kWh/rok W domu 6 osób. Mam dwie oferty na PC:1. Panasonic Aquarea Panasonic KIT-WC09H3E8 + zasobnik CWU nierdzewny 280 litrów2. Daikin Altherma 2 LT 3F ERLQ011CW1 + EHVH11S26CB9W (wbudowany zasobnik CWU 260 litrów) Obie oferty około 35 tys. PLN brutto (razem z montażem). Po pierwsze - czy ceny są adekwatne?Po drugie - co byście wybrali? Jakieś szczególne wady lub zalety tych modeli?Po trzecie - czy ta pompa Daikin nie jest zbyt mocna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 15.02.2021 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Po trzecie-to ten Panas jest zbyt słaby a nie Daikin za mocny Edytowane 15 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 15.02.2021 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Witam, OZC mojego domu: Projektowe obciążenie cieplne budynku: 9,2 kW Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 16792 kWh/rok W domu 6 osób. Mam dwie oferty na PC: 1. Panasonic Aquarea Panasonic KIT-WC09H3E8 + zasobnik CWU nierdzewny 280 litrów 2. Daikin Altherma 2 LT 3F ERLQ011CW1 + EHVH11S26CB9W (wbudowany zasobnik CWU 260 litrów) Obie oferty około 35 tys. PLN brutto (razem z montażem). Po pierwsze - czy ceny są adekwatne? Po drugie - co byście wybrali? Jakieś szczególne wady lub zalety tych modeli? Po trzecie - czy ta pompa Daikin nie jest zbyt mocna? Nie wypowiem się co do Daikina ale wydaje się, że Panas jest za drogi. Mimo, że to 3fazówka. Robię rozeznanie dla siebie, przy czym u mnie to będzie modernizacja (potrzebuje samą pompę z montażem gazowym) i ceny są mniejsze. Ciężko też powiedzieć co trzeba dołożyć / zrobić u Ciebie. Generalnie to jako minimum potrzebujesz pompę, zasobnik cwu, zawór 3 drogowy, naczynie przeponowe dla cwu, grupę bezpieczeństwa i jakiś filtr/odmulacz/odpowietrzacz na powrocie, czujnik do cwu, zawory, rurki, otuliny etc. po drugiej stronie masz rozwiązanie z 2 obiegami grzewczymi, dodatkowym buforem dla co, pompami obiegowymi i być może również naczyniem przeponowym dla CO. Wiec wycena wycenie nie równa. Jak chcesz zderzyć oferty to popatrz na aledrogo i olx z Twojej okolicy ale weź pod uwagę, że czasami niska cena niesie ze sobą różne ryzyka - np ceny przeglądów, które proponuje negocjować przy zakupie żeby się nie zdziwić. Nie wiem też jak kumaty jesteś w te sprawy ale jak weźmiesz bardzo tanią ofertę to nie licz na serwis 24/h doba z odpowiedzią na każde bzdurne pytanie. Nie kupuj niczego z siedzibą instalatora więcej niz 50km od miejsca instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.02.2021 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Cos słabo ten dom ocieplony albo wielki jak stodoła. Ja bym wziął mocniejszego Haiera za połowe ceny. Ten Panasonic to chyba urządzenie wysokotemperaturowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Nie kupuj niczego z siedzibą instalatora więcej niz 50km od miejsca instalacji. A ja wziąłem takiego co ma do mnie 400km. I co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 15.02.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Nie kupuj niczego z siedzibą instalatora więcej niz 50km od miejsca instalacji. A ja wziąłem takiego co ma do mnie 400km. I co teraz? Jak masz fart to nic. Jak nie masz to będziesz czekał aż mu będzie do Ciebie po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2021 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 A ja wziąłem takiego co ma do mnie 400km. I co teraz? Jak masz fart to nic. Jak nie masz to będziesz czekał aż mu będzie do Ciebie po drodze. Ok po co ma zaglądać częściej niż 1 raz na rok? ( przegląd) A jak coś to fart mam na 5 lat .czas reakcji do 48h. I tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
virtual 15.02.2021 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Dzięki za odpowiedzi. eMdzeJ - porównując ze sklepami czy aledrogo to cena samego urządzenia jest podobna. Być może na montażu i materiałach do tego firma sobie liczy drożej. Sam zbiornik nierdzewny to jest ponad 5tys. PLN brutto. Odległość poniżej 50km. Arturo Przedstawiłeś opinię, niczym nie uzasadniłeś. Jestem odmiennego zdania co do mocy tego Panasa vs dom. pandzik To jest HP. Niskotemperaturowa lub jakby kto chciał się uprzeć - średniotemperaturowa, bo może pracować z 55st. A OZC jest jakie jest, komentarz co do tych obliczeń nic nie wnosi. W zasadzie interesuje mnie najbardziej odpowiedź na pytanie nr 2: Jakieś szczególne wady lub zalety tych modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 15.02.2021 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Arturo Przedstawiłeś opinię, niczym nie uzasadniłeś. Jestem odmiennego zdania co do mocy tego Panasa vs dom. A co tu jest do uzasadniania ? Piszesz, że obciążenie cieplne domu to ponad 9kW a pytasz się czy 8kW nie będzie za mocna ??? Jaja se robisz ? Edytowane 15 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.02.2021 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Bez sensu takie pytania. Masz podłogówkę czy grzejniki ? Jak masz zapotrzebowanie 9,2KW przy np. -20 stopniach to patrzysz na tabelki producenta i szukasz takiej która przy -20 stopniach da ci te 9KW mocy , wtedy będziesz miał poprawnie dobraną pompę ciepła do zapotrzebowania budynku.Grzałka będzie albo nigdy nie używana albo w skrajnych przypadkach . I dopiero wtedy będziesz wiedział jakiej mocy potrzebujesz pompy .. Zapewne będzie to pompa minumum T-CAP 9KW albo "zwykła" 12-16KW .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 16.02.2021 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Na większości obszaru Polski -20* zdarza się raz na dekadę, o ile się zdarzy, przez kilka godzin w ciągu roku. Po co dobierać pompę o takiej mocy, aby przy tej temperaturze grzałka się nie włączała? To chyba właśnie po to jest grzałka, by przy takich chwilowych ekstremach wspierać pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.02.2021 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) Na większości obszaru Polski -20* zdarza się raz na dekadę, o ile się zdarzy, przez kilka godzin w ciągu roku. Po co dobierać pompę o takiej mocy, aby przy tej temperaturze grzałka się nie włączała? To chyba właśnie po to jest grzałka, by przy takich chwilowych ekstremach wspierać pompę. A po co oblicza się projektowe obciążenie cieplne domu dla konkretnej temperatury obliczeniowej danego regionu Polski ? Wiesz, że Polska dzieli się na strefy klimatyczne i ,że nie w całej Polsce obowiązuje -20st.C ? Następna sprawa, mówimy tutaj o pompie ciepła a nie hybrydzie kocioł elekryczno-copowy... Grzałka w pompie służy do tego, że jak temp.zewnetrzna zejdzie poniżeń temp.obliczeniowej wtedy wspomaga pompę w grzaniu. Edytowane 16 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.02.2021 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) Na większości obszaru Polski -20* zdarza się raz na dekadę, o ile się zdarzy, przez kilka godzin w ciągu roku. Po co dobierać pompę o takiej mocy, aby przy tej temperaturze grzałka się nie włączała? To chyba właśnie po to jest grzałka, by przy takich chwilowych ekstremach wspierać pompę. Mieszkam niedaleko Torunia , czyli to nie Suwałki , a temperatury poniżej -20 mam prawie co rok. W tym roku było -21 ale pamiętam już i -28 stopni. Mrozy kilkunastostopniowe miałem przez kilka (naście) godzin .. W razie czego w podpisie mam monitoring mojej pompy i są tam na żywo są podawane temp zewnętrzne i można zobaczyć jak zimny jest luty , choć styczeń też nie był ciepły. Dla mnie dobrze dobrana pompa to taka jakie jest zapotrzebowanie przy wyliczonej strefie klimatycznej. Grzałka dla mnie to awaryjny wspomagacz w przypadku jakby się okazało że wyliczenia nie byly do końca poprawne albo w jakieś awaryjnych sytuacjach ... Jak dla mnie nie po to kupuje się i płaci sporą kasę za pompę aby później korzystać z grzałek. Ale każdy robi jak chce ... Edytowane 16 Lutego 2021 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.02.2021 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 I dodam do tego to samo co kaszpir pisał. Mieszkam w III strefie, posiadam pompę od 8 lat i na przestrzeni tych lat temperatura niejednokrotnie spadała poniżej temp.obliczeniowej (-26st.C)Grzałka się pomimo to nie włączała bo pompa ma zapas mocy. Ale wg niektórych "gierojow" ,którzy lubują się w hybrydach elektryczno-copowych,gdybym był nimi,musiałbym nie tylko grzać grzałką ale i dodatkowym źródłem ciepła bo ta grzaleczka w pompie 3kW by nie wystarczyła.Logika tychże ludzi mnie poraża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 17.02.2021 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) Jestem pewien, że każdy kto ma przewymiarowaną pompę i zmaga się np. z taktowaniem, gdzieś na swojej drodze inwestora przeczytał jakiś post, który zalecał aby dobrać pompę dla -26* tak aby bez grzałki miała zapas mocy przez te 2-3 godziny przygruntowego mrozu. Edytowane 17 Lutego 2021 przez Emtebe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.02.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 I dodam do tego to samo co kaszpir pisał. Mieszkam w III strefie, posiadam pompę od 8 lat i na przestrzeni tych lat temperatura niejednokrotnie spadała poniżej temp.obliczeniowej (-26st.C) Grzałka się pomimo to nie włączała bo pompa ma zapas mocy. Ale wg niektórych "gierojow" ,którzy lubują się w hybrydach elektryczno-copowych,gdybym był nimi,musiałbym nie tylko grzać grzałką ale i dodatkowym źródłem ciepła bo ta grzaleczka w pompie 3kW by nie wystarczyła. Logika tychże ludzi mnie poraża... Poraza to Twoja logika aby do domu o obciazeniu 3,5kw dobierac tcapa. Idac Twoim tokiem rozumowania jak ktos mialby obciazenie 11kw to zabraklo by modelu dla niego musial by sobie zalozyc na kazdy pokój osobna pompe albo wsadzic taka z marketu i ogrodzic płotem żeby nikogo nie wciągło Oczywiscie cale stado uczonych od przeróżnych producentów pomp są wedlug Ciebie w jakims zbiorowym obłędzie dobierajac pompy do punktu biwalencji a tylko Ty jedyny ich przechytrzyłeś ze swoim tcapem .Gratulacje. Posiadacze pomp z calego swiata marzna a Ty jedyny nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 17.02.2021 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Oczywiscie cale stado uczonych od przeróżnych producentów pomp są wedlug Ciebie w jakims zbiorowym obłędzie dobierajac pompy do punktu biwalencji a tylko Ty jedyny ich przechytrzyłeś ze swoim tcapem .Gratulacje. Poproszę o takowe zalecenia ze strony producenta czyli ze strony Panasonica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 17.02.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Jestem pewien, że każdy kto ma przewymiarowaną pompę i zmaga się np. z taktowaniem, gdzieś na swojej drodze inwestora przeczytał jakiś post, który zalecał aby dobrać pompę dla -26* tak aby bez grzałki miała zapas mocy przez te 2-3 godziny przygruntowego mrozu. Jestem pewien, że nigdy tak nie było. Nie ma w Polsce takiej strefy klimatyczne z temp.obliczeniowa czyli -26st.C. Ja mam pompę o mocy 9kW a dom potrzebuje 3,5kW i nie wiem co to znaczy "taktowanie" Teraz pytanie do Ciebie, co robisz jak woda w czajniku Ci się gotuje ? Wyłączasz czy zmniejszasz płomień czy poziom na indukcji ? Pompy ciepła to nie kotły weglowe,które nie można wygasić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.02.2021 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 To sobie znajdz ogolnodostepny dokument panasonika zasady doboru pomp ciepla i poczytaj.Taki madry jestes a jeszcze tego nie widziałeś ?Moze jeszcze sie zarejestruj u nich i pobiez program do doboru pomp to moaze jeszcze Ci sie bardziej rozjasni.A jak nie to telefon i obdzwon kilku producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 17.02.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 (edytowane) To sobie znajdz ogolnodostepny dokument panasonika zasady doboru pomp ciepla i poczytaj. Taki madry jestes a jeszcze tego nie widziałeś ? Moze jeszcze sie zarejestruj u nich i pobiez program do doboru pomp to moaze jeszcze Ci sie bardziej rozjasni. A jak nie to telefon i obdzwon kilku producentów. Proszę: A to co piszą i tam podają to jest istne kretynstwo. Raz, że mowa jest o durszlakach z grzejnikami,które mają problemy z tzw.taktowaniem przy wyższych temp.,dwa na podstawie jakiegos wymyślonego "biwalenta" sugerują zakup drugiej pompy ciepła do domu Trzecia kwestia to tam jest mowa nie o pompie ciepła tylko o hybrydzie pompa ciepła+ogrzewacz elektryczny szczytowy Powodzenia życzę...w zakupie drugiej pompy Edytowane 17 Lutego 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts