Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie 2 ofert pomp ciepła PW

virtual

Recommended Posts

Proszę:

[ATTACH=CONFIG]453195[/ATTACH]

A to co piszą i tam podają to jest istne kretynstwo.

Raz, że mowa jest o durszlakach,które mają problemy z tzw.taktowaniem przy wyższych temp.,dwa

na podstawie jakiegos wymyślonego "biwalenta" sugerują zakup drugiej pompy ciepła do domu :D

[ATTACH=CONFIG]453196[/ATTACH]

Trzecia kwestia to tam jest mowa nie o pompie ciepła tylko o hybrydzie pompa ciepła+ogrzewacz elektryczny szczytowy ;)

[ATTACH=CONFIG]453197[/ATTACH]

Powodzenia życzę...w zakupie drugiej pompy :D

Ty faktycznie juz stary jestes i nic do Ciebie nie trafi poprostu nie przyjmujesz juz wiadomosci.

Najpierw sugerujesz ze panas nie zaleca takich doborow potem jak Ci sie podaje dokument gdzie zaleca to nie przyznasz sie do bledu ze jednak tak jest ze zalecaja .

Tylko znowu probujesz odwrocic kota ogonem i piszesz ze tam sa kretynstwa itp.

Musze Cie zmartwic ale chyba kazdy znaczacy producent pomp PW zaleca dobor pompy do temp.biwalentnej ktora dla roznych stref jest zalecana inna ale zawsze buja sie gdzies w okolicach minus 10 st niektorzy nawet zalecaja do minus7.

No ale wiesz jak prawie wszyscy mysla tak a tylko garstka tak jak ty to powinno Ci to dac troche do myslenia ale Ty sie przecierz uwazasz za madrzejszego .

Dalsza dyskusja z Toba nie ma sensu przyjmij sobie to tak ze sa to tylko zalecenia producentów a to inwestor decyduje jak chce miec dobrana bo moze sobie rownie dobrze dobrac ja w trybie mono i to jest dla cykorow ktorzy sie bija ze zamarzna i sie boja wentylacjj mechanicznej bo jak pradh w nocy braknie to sie udusza i dla takich jak Ty.

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

.

Dalsza dyskusja z Toba nie ma sensu przyjmij sobie to tak ze sa to tylko zalecenia producentów a to inwestor decyduje jak chce miec dobrana bo moze sobie rownie dobrze dobrac ja w trybie mono i to jest dla cykorow ktorzy sie bija ze zamarzna i sie boja wentylacjj mechanicznej bo jak pradh w nocy braknie to sie udusza i dla takich jak Ty.

Od 8 lat mam WM z reku i żyje :D

Kretynstwem jest dla mnie stosować grzałkę wtedy gdy pompa śmiało może śmigać z dużym COP np.3

Gdybym miał grzać pon.-10st.C grzałką to bez dwóch zdań olewam pompę za 30tys.zl i kupuje sobie kociołek elektryczny za 3tys.zl i to też 9kW.

Różnica w rachunkach byłaby minimalna a miałbym 27tys.zl w kieszeni :)

Edytowane przez Arturo1972

Kretynstwem jest dla mnie stosować grzałkę wtedy gdy pompa śmiało może śmigać z dużym COP np.3

Gdybym miał grzać pon.-10st.C grzałką to bez dwóch zdań olewam pompę za 30tys.zl i kupuje sobie kociołek elektryczny za 3tys.zl. Różnica w rachunkach byłaby minimalna a miałbym 27tys.zl w kieszeni :)

No widzisz a dla mnie i wiekszosci kretynstwem jest przeplacanie za pompe 10tys zl bo wole sobie dobrac pompe np.dk minus 15st a za prad ktory ona zuzyje grzalkami w pracy ponizej tych minus 15st przez 20lat zaplace 2tys to 8tys w kieszeni

No widzisz a dla mnie i wiekszosci kretynstwem jest przeplacanie za pompe 10tys zl bo wole sobie dobrac pompe np.dk minus 15st a za prad ktory ona zuzyje grzalkami w pracy ponizej tych minus 15st przez 20lat zaplace 2tys to 8tys w kieszeni

Czyli nie będziesz miał pompy ciepła tylko hybrydę tego:

Screenshot_20210217-130002_Chrome.jpg

Screenshot_20210217-130018_Chrome.jpg

PLUS to:

Screenshot_20210217-130206_Chrome.jpg

To jest dopiero głupota :D

[ATTACH=CONFIG]453198[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]453199[/ATTACH]

PLUS to:

[ATTACH=CONFIG]453200[/ATTACH]

Taka hybryda jest juz fabrycznie w pompie .

A nawet jakby to wilalbym taki piecyk elektryczny plus pompa bo mam dwa zrodla jak sie pompa posypie to wlaczam piecyk i jedzie a i tak by jeszcze kasy zostalo z tcapa.

Dobrze wiesz ze masz za duza pompe i ogrzalbys nia jeszcze dwoch sasiadow a swoja chate ogrzalbys zwykla 7kw a moze nawet 5kw.

Tylko walisz tutaj glupa na forum bo jedyny cel jaki masz w zyciu to wlasnie walenie glupa,ale no coz jak widac inwestorzy nie ida Twoim sladem i nie zakladaja tcapow do cieplych domow i to Cie chyba najbardziej dobija.

Nie masz sily przebicia .

Czekamy jeszcze na kogos kto zalozy tcapa na obciazenie 3,5kw ale chyba bedziesz takim rodzynkiem na skale swiatowa.

Taka hybryda jest juz fabrycznie w pompie .

A nawet jakby to wilalbym taki piecyk elektryczny plus pompa bo mam dwa zrodla jak sie pompa posypie to wlaczam piecyk i jedzie a i tak by jeszcze kasy zostalo z tcapa.

Dobrze wiesz ze masz za duza pompe i ogrzalbys nia jeszcze dwoch sasiadow a swoja chate ogrzalbys zwykla 7kw a moze nawet 5kw.

Tylko walisz tutaj glupa na forum bo jedyny cel jaki masz w zyciu to wlasnie walenie glupa,ale no coz jak widac inwestorzy nie ida Twoim sladem i nie zakladaja tcapow do cieplych domow i to Cie chyba najbardziej dobija.

Nie masz sily przebicia .

Czekamy jeszcze na kogos kto zalozy tcapa na obciazenie 3,5kw ale chyba bedziesz takim rodzynkiem na skale swiatowa.

Poza ceną nie widzę przeciwskazań do T-CAP 9kW w domu 3,5kW. Ale poprawnie zbudowanym domu a nie durszlaku czy jakiejś popierdolce kartonowej z gipsową podłoga czy z grzejnikami ;)

Osobiście miałem mieć Atlantica 8kW,która przy -20st.C ma moc 4,2kW bodajże ale T-CAP 9kW był w tej samej cenie i żal było nie skorzystać ;)

O jakiej hybrydzie ty piszesz? Wszystkie pompy PW, które przeglądałem posiadają grzałki w standardzie. W dokumencie, z którego pracowicie wyciąłeś tylko to co ponoć pasuje do twojej teorii, masz napisane, że poprawny dobór przy -20* to suma mocy pompy i grzałki, która ma zapewnić 100%, a nie samej pompy jak uparcie twierdzisz

Screenshot_2021-02-17 Autodiagnostyka_Aquarea_H_v_10_net pdf - TABELA DOBOROWA pdf.jpg

Nawet cytujesz zapis, gdzie wskazują, że przy zapotrzebowaniu 10kW poprawny będzie dobór pompy WH-SDC12H6E5, która przy -20* ma moc 7kW i jest wspierana grzałką 6kW

Raz, że mowa jest o durszlakach z grzejnikami,które mają problemy z tzw.taktowaniem przy wyższych temp.,dwa

na podstawie jakiegos wymyślonego "biwalenta" sugerują zakup drugiej pompy ciepła do domu :D

[ATTACH=CONFIG]453196[/ATTACH]

:bash:

Temperatura biwalencji to temperatura poniżej, której uruchomione zostanie źródło szczytowe, czyli grzałka i nikt nie sugeruje zakupu drugiej pompy. Masz to w dokumencie napisane, a ty jeszcze się cieszysz, że odkryłeś sugestię zakupu drugiej pompy ciepła do domu. Brawo, czapki z głów.

(...)

PLUS to:

[ATTACH=CONFIG]453200[/ATTACH]

Głupotą jest robienie screenshotów obrazków oraz wstawianie jako przykład jednostki wewnętrznej Panasonica zawierającej grzałkę, twierdząc że trzeba do niej dodać jakiś podgrzewacz zewnętrzny.

I dodam do tego to samo co kaszpir pisał.

Mieszkam w III strefie, posiadam pompę od 8 lat i na przestrzeni tych lat temperatura niejednokrotnie spadała poniżej temp.obliczeniowej (-26st.C)

Kiedy ostatnio było u Ciebie -20 ?

Bo raczej nie w tym sezonie.

A poprzednie dwa-trzy były jeszcze cieplejsze.

Głupotą jest robienie screenshotów obrazków oraz wstawianie jako przykład jednostki wewnętrznej Panasonica zawierającej grzałkę, twierdząc że trzeba do niej dodać jakiś podgrzewacz zewnętrzny.

Panasonic nazywa to "podgrzewacz elektryczny szczytowy" :D

Kiedyś to się nazywało u Panasa grzałka do wspomagania pracy pompy i do defrostow :)

Mitsubishi zapewne nie ma takiego terminu bo nie ma w sobie "podgrzewacza elektrycznego szczytowego",użytkownicy grzałek od -7st.C byliby niezadowoleni :D

Chore jest to dla mnie...

Edytowane przez Arturo1972

A najśmieszniejsze jest w tym to,że z 10-12 lat temu ludzie nawet nie spojrzeli na typową chinszczyzne za parę tys.zl bo...grzało toto tylko do -7st.C a później włączały się grzałki :D

A dzisiaj,niejednokrotnie Ci sami ludzie, są zachwycenie,że mogą dać 30tys.zl i grzać grzalkami pon. -7st.C :D

Kiedyś to się nazywało u Panasa grzałka do wspomagania pracy pompy i do defrostow :)

Mitsubishi zapewne nie ma takiego terminu bo nie ma w sobie "podgrzewacza elektrycznego szczytowego",użytkownicy grzałek od -7st.C byliby niezadowoleni :D

No co ty a co to takiego w mitsu?? Heater booster??

Caly swiat na psy schodzi :)

Screenshot_20210217-174140_resize_3.jpg

A bywało, bywało.

Nawet zdjęcia moje gdzieś tutaj krążyły jak było -26st.C,zcjedn.zewnetrznej i ze sterownika :)

Tak,,to chyba z 2014 było, bo sąsiadowi laurowiśnie wymarzły.

A teraz znowu ma 0iękny szpaler, bo od tego czasu nawet -20 nie uświadczyliśmy

Panasonic nazywa to "wbudowaną grzałką elektryczną". Kiedyś zapewne wiedziałeś o tym tyle samo co dzisiaj.

Screenshot_2021-02-17 EU 4P AQ BIBLOC T-CAP 18_PL pdf.jpg

Ciekawe co jeszcze wymyślisz, bo widzę, że nie uznajesz limitów.

Panasonic nazywa to "wbudowaną grzałką elektryczną". Kiedyś zapewne wiedziałeś o tym tyle samo co dzisiaj.

[ATTACH=CONFIG]453220[/ATTACH]

Ciekawe co jeszcze wymyślisz, bo widzę, że nie uznajesz limitów.

Jak "podgrzewacz elektryczny szczytowy" ma przejąć rolę pompy ciepła przy -7st.C i niżej to po co przepłacać za Panasa 30tys.zl ?

Piękna Julka za niecałe 8tys.zl:

https://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/ogrzewanie-i-wentylacja/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-typu-powietrze-woda-416116/#tab02

Jestem pewien, że nigdy tak nie było.

Nie ma w Polsce takiej strefy klimatyczne z temp.obliczeniowa czyli -26st.C.

Ja mam pompę o mocy 9kW a dom potrzebuje 3,5kW i nie wiem co to znaczy "taktowanie"

Teraz pytanie do Ciebie, co robisz jak woda w czajniku Ci się gotuje ? Wyłączasz czy zmniejszasz płomień czy poziom na indukcji ?

Pompy ciepła to nie kotły weglowe,które nie można wygasić...

Czy każdemu będziesz tą opowieść o czajniku pisał? Co parę postów ciach i woda i czajnik. Nie wszyscy gotują wodę jak ty.--- Reszta tylko podgrzewa

Ty faktycznie juz stary jestes i nic do Ciebie nie trafi poprostu nie przyjmujesz juz wiadomosci.

Najpierw sugerujesz ze panas nie zaleca takich doborow potem jak Ci sie podaje dokument gdzie zaleca to nie przyznasz sie do bledu ze jednak tak jest ze zalecaja .

Tylko znowu probujesz odwrocic kota ogonem i piszesz ze tam sa kretynstwa itp.

Musze Cie zmartwic ale chyba kazdy znaczacy producent pomp PW zaleca dobor pompy do temp.biwalentnej ktora dla roznych stref jest zalecana inna ale zawsze buja sie gdzies w okolicach minus 10 st niektorzy nawet zalecaja do minus7.

No ale wiesz jak prawie wszyscy mysla tak a tylko garstka tak jak ty to powinno Ci to dac troche do myslenia ale Ty sie przecierz uwazasz za madrzejszego .

Nie ma co z nim dyskutować. To osoba która widzi tylko czubek własnego nosa. On nawet nie wie co to taktowanie Cos tam słyszał lecz pojęcia myli.

Gdybym miał grzać pon.-10st.C grzałką to bez dwóch zdań olewam pompę za 30tys.zl i kupuje sobie kociołek elektryczny za 3tys.zl i to też 9kW.

Różnica w rachunkach byłaby minimalna a miałbym 27tys.zl w kieszeni :)

Jak bys znał działanie PC to głupot byś nie powielał bo PC sama wie kiedy potrzebuje grzałki A potrzebuje jak jej braknie mocy w jednostce czasu lub nie da rady osiągnąc zadanej.I tyle .Każdy robi jak chce bo każdy inwestuje swoje środki i tobie wara od tego jak ktoś to robi. Skoro Pan J. Kowalski chce aby PC do -10* pracowała bez grzałki to tak ma a poniżej dołączała to jest jego decyzja i tak sobie ją dobiera. Wtedy instalatorowi podpisuje że na takie warunki sie godzi aby później nie labidził że mu żre mnostwo kWh