fotohobby 19.02.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Ty też dobierałes moc kotła do -5st.C a później przechodziłeś na palenie w kominku bo taniej ? U Ciebie kocioł w dodatnich temperaturach jest mocno przewymiarowany,masz problem z tzw "taktowaniem" ? Tutaj jest podobna sytuacja a nawet jeszcze smiesniejsza i bardziej kuriozalna. Mocno przewymiarowany? O czym Ty piszesz... ? Podobna sytuacja? Czlowieku, ja kupiłem jeden najtańszych kondensatów na rynku.. Taniej już nie szło. Jeśli już masz zamiar posługiwać się analogiami, to pomyśl choć, czy są trafne... Edytowane 19 Lutego 2021 przez fotohobby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.02.2021 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Mocno przewymiarowany? O czym Ty piszesz... ? Podobna sytuacja? Czlowieku, ja kupiłem jeden najtańszych kondensatów na rynku.. Taniej już nie szło. Jeśli już masz zamiar posługiwać się analogiami, to pomyśl choć, czy są trafne... W plusowych temperaturach kocioł chodzi Ci 24h/dobę ? O jakiej mocy masz kocioł ? Czy przy 0st.C Twój dom nie potrzebuję ok.2kW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.02.2021 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Nie zmieniłem zdania, pompa ciepła ma być dobrana pod obciążenie cieplne domu. Koniec kropka. Jeśli ktoś sobie ubzdurał, że od -5 będzie grzał grzałką to jego problem a dla mnie głupota. Powiem więcej, kiedyś Panas nie stosował takiej narracji, że moc grzewcza pompy+moc grzałki to się równa moc tej hybrydy. Kiedyś Panas w swoich pompach nie pozwalał na włączenie grzałki przy dowolnej temperaturze na zewnątrz jak to robi dzisiaj. Kiedyś pompy Panasa były przystosowane do pracy do -26st.C bez zająknięcia a grzałka włączała się automatycznie jak brakowało mocy pompie a nie wg widzimisię użytkownika. Dla mnie oznacza to tyle, że Panas obecnie robi badziewie a nie pompy,coś ala chinszczyzna, dlatego jak ktoś się lubuje w hybrydach to głupota jest wywalać kasę na Panasa jak może sobie kupić za 1/3 ceny Julke. /moderowano/. Do rzeczy Cyt. ]Nie zmieniłem zdania, pompa ciepła ma być dobrana pod obciążenie cieplne domu. Koniec kropka. -- To w końcu jakie to obciążenie masz? (3,5kW czy 9kW )? A Panas choć ma grzałki to i tak ich nie załączy -no chyba że rożnica od zadanej do aktualnej jest 8* ( zapodałem 40*C a PC nie może tych 40* osiągnąć tylko 32* To tak na skruty. Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez finlandia uwagi poza tematem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.02.2021 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Mocno przewymiarowany? O czym Ty piszesz... ? Podobna sytuacja? Czlowieku, ja kupiłem jeden najtańszych kondensatów na rynku.. Taniej już nie szło. Jeśli już masz zamiar posługiwać się analogiami, to pomyśl choć, czy są trafne... Bo on to on. Jemu idzie 1500kWh/rok i ma PC ot taki myk zrobił. później przyznał że 3200kWh i też kupił T Cap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.02.2021 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Zjarany czerep i tyle .Z każdym tylko się kucić bulisz. Oj współczuję bliskim z takim gburem żyć. Do rzeczy Cyt. ]Nie zmieniłem zdania, pompa ciepła ma być dobrana pod obciążenie cieplne domu. Koniec kropka. -- To w końcu jakie to obciążenie masz? (3,5kW czy 9kW )? A Panas choć ma grzałki to i tak ich nie załączy -no chyba że rożnica od zadanej do aktualnej jest 8* ( zapodałem 40*C a PC nie może tych 40* osiągnąć tylko 32* To tak na skruty. Dom potrzebuje 3,5kW i dlatego miał być Atlantic 8kW,który przy -20st.C ma moc 4,2kW A,że jest Panas T-CAP 9kW to mój plus, bo miałem go w cenie Atlantica Setny raz to powtarzam a do Ciebie dalej nie dotarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) W plusowych temperaturach kocioł chodzi Ci 24h/dobę ? O jakiej mocy masz kocioł ? Czy przy 0st.C Twój dom nie potrzebuję ok.2kW ? A dlaczego ma mi chodzić 24h, zużywać oprócz gazu non-stop energię elektryczną na pompę i wiatrak ? Ma trzy okna grzania na dobę, po to by kocioł pracował wtedy, kiedy wstaję, wracam z pracy, idę pod prysznic. 3 okna po około 3-4h grzania - choć najczęściej grzeje krócej, albo wręcz pomija jakieś okno. Teraz środkowe okno troche przedłużyłem, bo żona i syn pracują/uczą się w domu Jedynie w weekend pracuje w ciągu dnia bez kagańców, ale też nigdy cały dzień A kocioł ma moc min 1.9kW. Już rozumiesz bezsens swojej analogii ? Edytowane 19 Lutego 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.02.2021 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 A dlaczego ma mi chodzić 24h, zużywać oprócz gazu non-stop energię elektryczną na pompę i wiatrak ? Ma trzy okna grzania na dobę, po to by kocioł pracował wtedy, kiedy wstaję, wracam z pracy, idę pod prysznic. 3 okna po około 3-4h grzania - choć najczęściej grzeje krócej, albo wręcz pomija jakieś okno. Teraz środkowe okno troche przedłużyłem, bo żona i syn pracują/uczą się w domu A no właśnie Tutaj jest podobnie, Panas wprowadził w sterowniku możliwość włączenia grzałki o każdej porze i temperaturze co tłumaczy tym, że "pompa taktuje przy ciągłej pracy" Pytanie, a dlaczego musi chodzić ciągle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2021 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Ale co mnie obchodzi jakaś funkcjaw sterowniku Panasa ?Czy pompa ma działać ciągle, czy okresowo ? Chodzi o to, że kupno 3x droższej pompy tylko po to, by spuszczać się nad tym, że się grzalka w sezonie nie włączyła się po prostu ekonomicznie nie spina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 19.02.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Ekonomicznie się nie spina również to, że ta przeskalowana pompa przez 99% czasu pracy pobiera więcej energii niż taka poprawnie dodana. Więc nie dość, że kupując dopłacasz do większej pompy, to jeszcze więcej płacisz eksploatację, ale jak ktoś ma fiksum dyrdum "byle się grzałka nie włączyła" to nie ma co się dziwić. Tylko po co innym to na siłę wciskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.02.2021 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Ekonomicznie się nie spina również to, że ta przeskalowana pompa przez 99% czasu pracy pobiera więcej energii niż taka poprawnie dodana. Więc nie dość, że kupując dopłacasz do większej pompy, to jeszcze więcej płacisz eksploatację, ale jak ktoś ma fiksum dyrdum "byle się grzałka nie włączyła" to nie ma co się dziwić. Tylko po co innym to na siłę wciskać? Bzdura. Ta "przeskalowana" pompa, jak ją nazywasz, spala mi rocznie ok.3200kWh,za które place ok.1000-1200zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 19.02.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Bzdura. Ta "przeskalowana" pompa, jak ją nazywasz, spala mi rocznie ok.3200kWh,za które place ok.1000-1200zl. Twoje obecne wydatki nie zmieniają faktu, że poprawnie dobrana spalałaby mniej i była tańsza w zakupie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.02.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Twoje obecne wydatki nie zmieniają faktu, że poprawnie dobrana spalałaby mniej i była tańsza w zakupie. Poprawnie dobrana czyli ten Atlantic 8kW spalalby tyle samo, za to musiałby dłużej pracować co wpłynęłoby na wyższe rachunki za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.02.2021 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Bez sensu. Albo dobieramy pompę do pracy stałej i wtedy niech tak pracuje albo dobieramy mocowo pompę do pracy czasowej (termostat lub harmonogram czasowy) i wtedy niech tak sobie działa ... Dla mnie praca stała to praca bez termostatu , termostat ma histerezę 0,5-1 stopień więc tak naprawdę pompa z termostatem działa też czasowo.Przy pracy w T2 określamy czas kiedy pompa ma się włączyć a kiedy wyłaczyć a przy termostacie robi to za nas termostat , tyle że w czasie kiedy chce ... Do pracy stałej gdybym ponownie kupował pompę kupiłbym najmniejszą jaką można kupić 3-4KW aby koszt zakupu był jak najniższy a i pompa potrafiła zejść z mocą jak najniżej ... Przy grzaniu ciągłym przecież cały czas nie działa sprężarka. Jak temperatura powrotu wzrośnie powyżej ustalonej to sprężarka się wyłączy i właczy jak bedzie taka potrzeba. To nie tak że sprężarka działa 24 godziny na dobę. Jak jest potrzeba to może i bedzie , ale jak nie bedzie potrzeby to nie będzie działać .. Przy pracy czasowej ważna jest moc , bo przecież zależy nam aby jak najszybciej odrobić starty spowodowane brakiem ogrzewania i jak najszybciej dogrzać do żądanej temperatury .. Edytowane 19 Lutego 2021 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2021 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Poprawnie dobrana czyli ten Atlantic 8kW spalalby tyle samo, za to musiałby dłużej pracować co wpłynęłoby na wyższe rachunki za prąd. A co, Atlantic ma aż tak gorszy COP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.02.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 A co, Atlantic ma aż tak gorszy COP ? Myślę, że podobny, za to ma mniejszą moc. Czyli ? Czyli dłużej by pracował niż Panas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2021 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Myślę, że podobny, za to ma mniejszą moc. Czyli ? Czyli dłużej by pracował niż Panas. Za to pobierając mniej kWh, wiec jaki to ma wpływ na rachunek? Przypomną Twoją tezę: Atlantic 8kW spalalby tyle samo, za to musiałby dłużej pracować co wpłynęłoby na wyższe rachunki za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.02.2021 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Za to pobierając mniej kWh, wiec jaki to ma wpływ na rachunek? Przypomną Twoją tezę: Wchodziłby w droższą taryfę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.02.2021 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Przez kilkanaście dni w roku pewnie tak, pytanie tylko kiedy różnica w rachunkach przewyższyłaby różnicę w cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emtebe 19.02.2021 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Myślę, że podobny, za to ma mniejszą moc. Czyli ? Czyli dłużej by pracował niż Panas. Ciekawa teoria. Dlaczego miałby pracować dłużej? Pompa 9kW szybciej dostarczy 3kW niż pompa 8kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.02.2021 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Ciekawa teoria. Dlaczego miałby pracować dłużej? Pompa 9kW szybciej dostarczy 3kW niż pompa 8kW? Pomysl, myślenie nie boli T-CAP ma 9kW do -20st.C,Atlantic 8kW przy tej temp. 4,2kW. Dom potrzebuje przy -20st.C 3,5kW w ciągu godziny czyli w ciągu doby potrzeba 84kWh . Panas 9kW dostarczy tyle w ciągu lekko pow.9h,Atlantic 4,2kW potrzebuję do tego 20h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts