Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie 2 ofert pomp ciepła PW

virtual

Recommended Posts

Pomysl, myślenie nie boli ;)

T-CAP ma 9kW do -20st.C,Atlantic 8kW przy tej temp. 4,2kW. Dom potrzebuje przy -20st.C 3,5kW w ciągu godziny czyli w ciągu doby potrzeba 84kWh . Panas 9kW dostarczy tyle w ciągu lekko pow.9h,Atlantic 4,2kW potrzebuję do tego 20h.

Pomijam tę kalkulację, bo chyba jaja sobie robisz, ale założenie -20*C przez całą dobę w Polsce to już oderwanie od rzeczywistości :jawdrop:

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomijam tę kalkulację, bo chyba jaja sobie robisz, ale założenie -20*C przez całą dobę w Polsce to już oderwanie od rzeczywistości :jawdrop:

Jaj sobie nie robię. Ale skoro rzucałeś kamieniami na szkole to i z fizyki i z matematyki jesteś niezbyt światły :)

Bo to jest banalne pytanie typu "w jakim czasie pojazd dojedzie z punktu A do punktu B poruszając się z określoną prędkością" :D

Edytowane przez Arturo1972

-20C Przez całą dobę to abstrakcja.

A już przy -15C moc pompy wzrasta, obciążenie maleje i okazuje się, że nawet tańsza pompa daje radę w taniej.

A te -15C, to i tak ewenement...

Była taka zima w 1988 w dzień -22 w nocy -36prawie nikomu nie życzę

-20C Przez całą dobę to abstrakcja.

A już przy -15C moc pompy wzrasta, obciążenie maleje i okazuje się, że nawet tańsza pompa daje radę w taniej.

A te -15C, to i tak ewenement...

Szczególnie w tym roku ewenement ;)

Masz rację, dlatego ten Atlantic 8kW był skrojony na miarę dla mojego domu.

Ale "mercedes" Panasa za tą samą cenę co Atlantic to też niezła gratka dla mnie była :)

Że przypomnę ceny z 2012r:

Atlantic 8kW kosztował 14-16tys.zl

Panas T-CAP 9kW kosztował 18-20tys.zl

Szczególnie w tym roku ewenement ;)

Masz rację, dlatego ten Atlantic 8kW był skrojony na miarę dla mojego domu.

Ale "mercedes" Panasa za tą samą cenę co Atlantic to też niezła gratka dla mnie była :)

Że przypomnę ceny z 2012r:

Atlantic 8kW kosztował 14-16tys.zl

Panas T-CAP 9kW kosztował 18-20tys.zl

Chyba raczej wołga :cool:

Jaj sobie nie robię. Ale skoro rzucałeś kamieniami na szkole to i z fizyki i z matematyki jesteś niezbyt światły :)

Bo to jest banalne pytanie typu "w jakim czasie pojazd dojedzie z punktu A do punktu B poruszając się z określoną prędkością" :D

Po pierwsze jak zapotrzebowanie jest 3kW, to zapotrzebowanie jest 3kW, a nie 6kW dzielone przez 2. Po drugie podałeś jako przykład ekstremum, które o ile się zdarzy, potrwa dzień lub dwa. Jakiż to będzie koszt w droższej taryfie? 60 groszy? Czyli dla ciebie przeskalowanie jest warte zachodu, bo w ciągu 10 lat zaoszczędzisz na prądzie 2 złote przy -20*C, ale to że przez 99% czasu zużyjesz więcej energii już się przez beton pojmowania nie przebije. W szkole musiałeś błyszczeć z fizyki, matematyki i logiki, a w abstrakcji to byłeś prymusem.

Po pierwsze jak zapotrzebowanie jest 3kW, to zapotrzebowanie jest 3kW, a nie 6kW dzielone przez 2. Po drugie podałeś jako przykład ekstremum, które o ile się zdarzy, potrwa dzień lub dwa. Jakiż to będzie koszt w droższej taryfie? 60 groszy? Czyli dla ciebie przeskalowanie jest warte zachodu, bo w ciągu 10 lat zaoszczędzisz na prądzie 2 złote przy -20*C, ale to że przez 99% czasu zużyjesz więcej energii już się przez beton pojmowania nie przebije. W szkole musiałeś błyszczeć z fizyki, matematyki i logiki, a w abstrakcji to byłeś prymusem.

Obciążenie jest 3,5kW,nie dzielone przez pół ani nie mnożone razy 6 :D

Tyle mój dom traci energii przy -20st.C ,ni mniej ni więcej a tylko 3,5kW w ciągu godziny przy takiej temperaturze.

Wrzuciłem sobie symulację ile traci energii przy -10st.C,wyszło 2,8kW na godzinę w takiej temperaturze.

Zatem żeby zrekompensować straty energii domu przy - 20st.C muszę posiadać źródło ciepła, które dostarczy mi te 3,5kW na godzinę a przy - 10st.C te 2,8kW na godzinę.

Atlantic 8kW,który ma moc grzewcza 4,2kW przy -20st.C byłby wręcz idealny do mojego domu ;)

Aczkolwiek przy tak niskiej mocy długo bym musiał czekać na zagrzanie zasobnika cwu 300l :)

Zadanie matematyczne dla Ciebie, ile przez 8 lat "oszczędziłem" na pracy pompy w 99% tańszej taryfie :)

Podpowiedź, całościowe zużycie energii przez te 8 lat to 26000kWh za które zapłaciłem ok.8tys.zl :)

Zadanie matematyczne dla Ciebie, ile przez 8 lat "oszczędziłem" na pracy pompy w 99% tańszej taryfie :)

Podpowiedź, całościowe zużycie energii przez te 8 lat to 26000kWh za które zapłaciłem ok.8tys.zl :)

Wiem, że ciężko Wam to pojąć, przyswoić i policzyć ale gdybym miał tego Atlantica i grzalbym ciągle mając taryfę G11,za te 26000kWh zapłaciłbym nie 8tys.zl tylko jakieś 15,6tys.zl.

A gdybym jeszcze jak niektórzy nawiedzeni tutaj proponuja grzał grzałką pon. -7st.C to nie byłoby 26000kWh tylko ponad 35000kWh i nie zapłaciłbym 8tys.zl tylko zdrowo pow.20tys.zl.

Fajnie się to w głowie układa, podobnie jak Polska mlekiem i miodem płynąca bo dali 500zl od łba. Ale trzeba myśleć co będzie jutro...

A przed chwilą licznik wskazywał tyle ;)

20210219_220003_copy_2268x3024.jpg

Że co? Przez 8 lat 99% pracy pompy w tańszej taryfie było poniżej -7*C? Nic nie zaoszczędziłeś, pogódź się z tym. Zapłaciłeś więcej i nic nie dostałeś w zamian, a te twoje obliczenia są życzeniowe. Przyspawałeś się do tych -7*C i wołami nie można ciebie oderwać, a fakt, że praca w takiej temperaturze to ułamek czasu nie potrafi się przebić. Chcesz sobie wierzyć w nieomylność dobierania przewymiarowanego sprzętu, to sobie wierz, ale nie wciskaj innym, że tak się robi. Może jak ty kupowałeś 10 lat temu nie było wyboru, może był ale się zafiksowałeś, ale teraz można dobrać urządzenie z dokładnością do 0.5kW, nie ma sensu kupować takiej, która przez ułamek czasu będzie pracowała w optymalnym dla siebie oknie wydajności i tak właśnie zalecają producenci w instrukcjach.

Wiem, że ciężko Wam to pojąć, przyswoić i policzyć ale gdybym miał tego Atlantica i grzalbym ciągle mając taryfę G11,za te 26000kWh zapłaciłbym nie 8tys.zl tylko jakieś 15,6tys.zl.

A gdybym jeszcze jak niektórzy nawiedzeni tutaj proponuja grzał grzałką pon. -7st.C to nie byłoby 26000kWh tylko ponad 35000kWh i nie zapłaciłbym 8tys.zl tylko zdrowo pow.20tys.zl.

Fajnie się to w głowie układa, podobnie jak Polska mlekiem i miodem płynąca bo dali 500zl od łba. Ale trzeba myśleć co będzie jutro...

A przed chwilą licznik wskazywał tyle ;)

[ATTACH=CONFIG]453297[/ATTACH]

Oki ja pogawędki zakończyłem - Trzeba ustąpić gł...mu Wczesniej mnie przekonywałes że PC pracuje kiedy chce teraz mówisz ze w II tar --Zmieniasz zdanie co tydzień. No dobra ja to puszczam koło D O oplatach też pisałeś tydzień temu i bylo to 400zeta dziś jest 1200zeta./rok Zużycie kWh/rok były -1500kWh dziś czy tam wczoraj już jest 3200kWh A odnośnie PC To wystarczyl by panas 7kW lub zwykła 9kW i zapewne byl by tańszy niż Tcap i Atlantic Mocy też by nie braklo na II tar przed ktorą tak sie bronileś i wmawiałeś mi że grzejesz kiedy PC chce. A tak nie jest.

PS. Arturo tobie i stado forumowiczów nie da rady. Choc wypowiedzi ci sie nie pokrywają z wcześniejszymi to ty dalej do przodu Idź tam do tych gruntowców --naprostuj ich. ha ha .

Edytowane przez -voymar-

@Arturo

Przepraszam, a to tanią pompą i grzalkami (rozbudowanymi do 6kW) nie mógłbyś grzać w taniej taryfie ?

A kto zabroniłby ci grzać Atlanticem w taniej taryfie ? Zrezygnowałbyś z taniej, bo kilkanaście dni w roku weszłaby w drogą ?

Może jednak nie licz niczego w piątkowe wieczory, bo wychodzi, jak wychodzi...

Że co? Przez 8 lat 99% pracy pompy w tańszej taryfie było poniżej -7*C? Nic nie zaoszczędziłeś, pogódź się z tym. Zapłaciłeś więcej i nic nie dostałeś w zamian, a te twoje obliczenia są życzeniowe. Przyspawałeś się do tych -7*C i wołami nie można ciebie oderwać, a fakt, że praca w takiej temperaturze to ułamek czasu nie potrafi się przebić. Chcesz sobie wierzyć w nieomylność dobierania przewymiarowanego sprzętu, to sobie wierz, ale nie wciskaj innym, że tak się robi. Może jak ty kupowałeś 10 lat temu nie było wyboru, może był ale się zafiksowałeś, ale teraz można dobrać urządzenie z dokładnością do 0.5kW, nie ma sensu kupować takiej, która przez ułamek czasu będzie pracowała w optymalnym dla siebie oknie wydajności i tak właśnie zalecają producenci w instrukcjach.

Czytaj proszę ze zrozumieniem.

26000kWh to całościowe zużycie energii przez pompę i tylko przez pompę, bez grzałki,czy to było -20st.C czy +10st.C.

Od 8 lat.

Ale gdybym chciał założyć do mojego domu pompę o mocy "biwalentnej",która miała by grzać grzałką pon.-7st.C to z tych 26000kWh zrobiłoby by się 35000kWh jak nie więcej.

Moje dotychczasowe 26000kWh było wypodukowane w cenie 0,30zl/kWh i za nie zapłaciłem do tej pory jakieś 8tys.zl. Te "biwalentne" 35000kWh nie mogły by być wyprodukowane po cenie 0,30zl/kWh z oczywistych względów, czyli musiały by być produkowane w cenie ok.0,60zl/kWh czyli gdybym od 8 lat miał pompę "biwalentna" nie zapłaciłbym 8tys.zl do tej pory tylko ponad 20tys.zl.

Przypominam, że grzałka grzeje z COP1 jakby ktoś zapomniał.

26000kWh to całościowe zużycie energii przez pompę i tylko przez pompę, bez grzałki,czy to było -20st.C czy +10st.C.

Od 8 lat.

Ale gdybym chciał założyć do mojego domu pompę o mocy "biwalentnej",która miała by grzać grzałką pon.-7st.C to z tych 26000kWh zrobiłoby by się 35000kWh jak nie więcej.

Moje dotychczasowe 26000kWh było wypodukowane w cenie 0,30zl/kWh i za nie zapłaciłem do tej pory jakieś 8tys.zl. Te "biwalentne" 35000kWh nie mogły by być wyprodukowane po cenie 0,30zl/kWh z oczywistych względów, czyli musiały by być produkowane w cenie ok.0,60zl/kWh czyli gdybym od 8 lat miał pompę "biwalentna" nie zapłaciłbym 8tys.zl do tej pory tylko ponad 20tys.zl.

Pod warunkiem że przez cały okres grzewczy i przez 8 lat temperatura wynosi co najmniej ( -7 *C)

Pod warunkiem że przez cały okres grzewczy i przez 8 lat temperatura wynosi co najmniej ( -7 *C)

Bzdura.Wystarczy kilka dni pon. -7st.C i dom np.w tydzień zamiast zużyc 140kWh z COP3 grzejąc grzałką zuzuje prawie 500kWh.

A to tylko tydzień.

A w tym roku od dwóch miechów temp.nie wpada pow. -7st.C.

Bzdura.Wystarczy kilka dni pon. -7st.C i dom np.w tydzień zamiast zużyc 140kWh z COP3 grzejąc grzałką zuzuje prawie 500kWh.

A to tylko tydzień.

A w tym roku od dwóch miechów temp.nie wpada pow. -7st.C.

Policzę to jutro Albo Dopiszę Fakt weźmie wiecej lecz nie 100% z COP=1 bo PC pracuje a dobiera tylko braki

Edytowane przez -voymar-

Od 8 lat.

Tyle że to tylko są Twoje rozważania teoretyczne. W mojej PC mam ustawioną możliwość włączenia grzałek przy -10stC. W styczniu ani razu się nie włączyły a w lutym wyprodukowały 5kWh (PIĘĆ) mimo że temperatury w dzień utrzymywała się poniżej -10 o nocy nie wspominając. Podejrzewam, że te 5kWh to była jedna noc, najzimniejsza, gdzie temperatura o 7mej rano była u mnie -21stC a PC zżarła od 21szej do 8mej rano 14kWh. Dla porównania w styczniu PC średnią miała 12kWh doba.

Tak więc sztywne zakładanie że jak jest -7stC a PC ma na tę temp. ustawioną możliwość włączenia grzałek, to się włączają, bo tak nie jest.. a przynajmniej w Atlanticu o którym wspomniałeś a którego ja mam.

Od 8 lat.

Grzałka nie pracuje non stop przy temperaturze -7* tylko włącza się by dogrzać. Dociera to do ciebie? I czy dociera do ciebie, że większa pompa zużyje więcej energii powyżej tych twoich magicznych -7*? I nie ma mocy biwalentnej tylko jest temperatura.

Grzałka nie pracuje non stop przy temperaturze -7* tylko włącza się by dogrzać. Dociera to do ciebie? I czy dociera do ciebie, że większa pompa zużyje więcej energii powyżej tych twoich magicznych -7*? I nie ma mocy biwalentnej tylko jest temperatura.

:D

Dom potrzebuje 3kW w ciągu godziny,mamy dwie pompy,jedna o mocy 3kW druga o mocy 6kW Obie mają taki sam COP przy -7st.C,dajmy na to 3.

Pompa o mocy 3kW dostarczy 3kW w ciągu godziny, zużywając przy tym 3kW*1h=3kWh/COP3=1kWh

Pompa o mocy 6kW dostarczy 3kW w ciągu pół godziny,po czym się wyłączy, zużywając przy tym 6kW*0,5h=3kWh/COP3=1kWh .

Myślałem, że matematyka z klasy podstawowej to nie jest taka trudna :)