Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stodoła "covid-owa" 2021

Recommended Posts

• Odpowiedzi 155
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Okazało się że nie dam rady być przy odwiertach bo jednak obowiązki i praca. Ktoś musi zdobywać $$ na budowę domu. Widziałem się tylko z ekipą od DZ i porozmawialiśmy o maszynowni i samym DZ.

Dziś będzie pierwszy odwiert. Może się okazać że jednak średnica 50cm to za dużo na moje warunki gruntowe na działce i jeżeli odwiert będzie się obsypywał to zrobią mi w to miejsce poziomy wymiennik zakopany na -2m. Trzymam jednak kciuki za sondy Heliko i grunt

e2bf4fa38518.jpg

c014051691b6.jpg

Od początku zakupu działki cieszyłem się z warunków gruntowych. Dużo przepuszczalnych warstw i sporo wody. Myślę sobie idealne warunki dla kosza energetycznego. No i okazało się że warunki są aż za dobre. Wody jest tyle że nie da się wywiercić otworu 50cm o odpowiedniej głębokości. Będzie w to miejsce zatem wymiennik poziomy 5*100m

Po 6 miesiącach walki ze starostwem otrzymałem zgodę i PnB na budowę zbiornika na nieczystości. Głupia sprawa a cieszy

Zaskoczyło mnie tylko to jak głęboko jest wyprowadzona kanalizacja u mnie. To z racji tego że idzie ona w poprzek całego domu. Wyjście jest zlokalizowane na -1.2m i już myślałem że go nie znajdę. Pomógł pan koparkowy

#urzedniczeabsurdy

16ff0999a2c5.jpg

4e232119644d.jpg

Kolejny punkt na liście zadań odhaczony. Komin Poujoulat na miejscu. Ekipa montująca miała z nim trochę zabawy z racji bliskości wiązarów ale Panowie dali radę. Efekt końcowy z montażu pokażę w kolejnym poście wraz z obróbką na dachu i przejściem przez strop. Od odpowiedniego i bezpiecznego przejścia zależy bezpieczeństwo ppoż domu

PXL_20220420_111316660.jpg

Ten tydzień pod znakiem instalacji.

W poniedziałek stanęła skrzynka od PGE a teraz czekam na ich odbiór i możliwość zawarcia umowy na dystrybucję energii. W domu wszystko na prąd więc wziąłem 17kW mocy przyłączeniowej i 32A zabezpieczenia

110dd561d7da.jpg

Drugi temat to prace przy DZ od PC. Jak mówiłem teren nie bardzo nadaje się na odwiert pionowy dla kosza energetycznego. Zastanawiałem się jak będzie zrobiony wymiennik poziomy i już wiem. Po prostu kosz po zaplecieniu położony jest poziomo w wykopie na głębokości -2m

00963aa5d34e.jpg

8248bf3eb912.jpg

Wymiennik zajmuje jakieś circa 200 do 250 m2 działki. Jest zakopany na -2 do -2,5 metra. Przy pierwszej sondzie byłem na miejscu. Moge powiedzieć że panowie pieczołowicie ją zasypywali tak by mokry piach wszedł wszędzie oraz by nie uszkodzić sondy. Na moje oko to wygląda znośnie. Żałuję że nie dało się kosza postawić pionowo.

Natomiast umowa z nimi jest taka że to ma działać. Jak nie będzie działać to poprawiają DZ do skutku. Już na jesieni tego roku bede mógł coś powiedzieć jak się zachowuje taki wymiennik położony na boku.