LucaO 15.02.2021 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Witam Chcę zrobić małą rozdzielnie w piwnicy ,tak by nie wyrzucało mi bezpiecznika w głównej rozdzielnicy w domu ,podczas prac w warsztacie Do piwnicy mam doprowadzony przewód 5x4mm ,zabezpieczony wyłącznikiem nadpradowym C20 3F w głównej rozdzielnicy ,kiedyś była podpięta pod ten wyłącznik tokarkaPrzewód N wpięty w listwę N ,przewód PE do listwy PE . Obwody jakie chce zrobić w piwnicy to Obwód gniazda siłowego 1xObwód gniazdek ogólnego przeznaczenia X4 Oświetlenie x5 panel LED Odległość od wyłącznika do nowej rozdzielni ok 4m Czy mogę na tym wyłączniku zrobić małą rozdzielnie w piwnicy ? Jesli tak ,jakie zabezpieczenia zastosować w rozdzielnicy ,oprócz wiadomo B16 , B10 Jakie zabezpieczenie na gniazdo trójfazowe ? 32A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 15.02.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Jakie zabezpieczenie na gniazdo trójfazowe ? 32A Do piwnicy mam doprowadzony przewód 5x4mm ,zabezpieczony wyłącznikiem nadpradowym C20 3F w głównej rozdzielnicyNie widać bezsensu takiego zastosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_298 15.02.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Podam Ci przykładowe rozwiązanie. wyłącznikiem nadpradowym C20 3F w głównej rozdzielnicy ,kiedyś była podpięta pod ten wyłącznik tokarka Przewód N wpięty w listwę N ,przewód PE do listwy PE . Jeśli zabezpieczenie w złączu/przedlicznikowe ma wartość maks. 25 A, to zabezpieczy Twój przewód aż do piwnicy. Wyłącznik C20 można zdemontować. Jeśli potrzebujesz gniazdo trójfazowe na 20 A, to przenieść go do nowej rozdzielnicy, jego obwód oprzewodować 5x4. Jeśli wystarczy B16 lub C16, to przewód 2,5 mm2. W obecnej rozdzielnicy w miejsce C20 można zastosować rozłącznik 3-biegunowy np. 63 A, tzw. FR. Będziesz mógł nim odłączać piwnicę, a sam nie będzie wyzwalał. Taki sam można dać na początku zasilania w tej nowej. Przewód N w obecnej rozdzielnicy musiałby być podpięty przed różnicówkami, jeśli w ogóle je masz. Jesli tak ,jakie zabezpieczenia zastosować w rozdzielnicy ,oprócz wiadomo B16 , B10 Wyłącznik różnicowo-prądowy trójfazowy o prądzie różnicowym 0,03 A na całość lub jeden trójfazowy i jeden jednofazowy, każdy 0,03. Można przekaźnik priorytetowy (poznasz w Internecie), by nie trzeba było ewentualnie biegać do przedlicznikowego. Ograniczniki przepięć w głównej rozdzielnicy, gdyby nie było. Informacyjnie: Należy zachować selektywność zabezpieczeń, czyli kolejne wyłączniki o mniejszym prądzie, najlepiej chyba o 2 stopnie niżej, by nie wyłączały się te wcześniejsze. Dlatego nie możesz zastosować 32 A, a C20 przed rozdzielnicą wydaje się zbędny (jeśli jest maks. 25 A wcześniej!). I najlepiej maks. 16 A w piwnicy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LucaO 15.02.2021 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Rozdzielnia będzie jednak bez obwodu dla gniazda 3f ,natomiast zastosuje obwód pod spawarkę mig Tutaj mam pytanie odnośnie zabezpieczenia pod ten sprzęt ,producent wymaga zabezpieczenia 20A ,czy w małej rozdzielni mogę zastosować zabezpieczenie pod spawarkę C20 ? Nie będzie wybijać dwóch zabezpieczeń naraz C20 i C20 na głównej rozdzielnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LucaO 15.02.2021 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 lukasz_298 dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LucaO 15.02.2021 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Lukasz_298 dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts