Yenefe 15.02.2021 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 (edytowane) Witam . Proszę o poradę w sprawie przekroju rur które mają zasilić dwa rozdzielacze OP , 10 sekcji , pierwszy zlokalizowany w garażu drugi na piętrze pionowo nad tym w garazu Źródłem ciepła będzie PC Vailant vwl 75 , rozdzielacze będą podpięte bezpośrednio do PC , pierwszy rozdzielacz od PC zlokalizowany jest około 4m , jednak rury jest 7m , drugi 2,5 m nad pierwszym .Łacznie będzie 20 pętli , około 1400mb rury , średnio pętla po 70mb Moje pytanie brzmi jak zasilić rozdzielacze : 1 Rura PP stabi 32x4.4 ( 23.2mm średnica wewnętrzna ) , około 7mb do pierwszego rozdzielacza , trójnik i pionowo 2,5 m do drugiego rozdzielacza ( to jest wykonane , jednak mam obawy ze jest za mała średnica rury ) Czy zmienić średnice rury te 7,5m do pierwszego rozdzielacza i dać PP40 lub wiecej ? , czy może poprowadzić dwie osobne nitki , i spiąć je ze sobą tuż przed pompą ciepła ? Edytowane 15 Lutego 2021 przez Yenefe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 15.02.2021 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Oczywiście żę dwie osobne nitki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 15.02.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Tak jak wyżej:Dwie nitki o średnicy nie większej niż jeden wymiar powyżej- najlepiej ten sam co średnica przyłącza do rozdzielacza - z reguły jest tam hydrauliczny 1" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 15.02.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Wymień ten odcinek do pierwszego rozdzielacza na pp40, lub osobno do każdego pp32. Tak jak wyżej: Dwie nitki o średnicy nie większej niż jeden wymiar powyżej- najlepiej ten sam co średnica przyłącza do rozdzielacza - z reguły jest tam hydrauliczny 1" O a to ciekawe,co się stanie jak zastosuje rury większej średnicy? np dn32? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yenefe 15.02.2021 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Pompa ma wyjścia calowe , ta rura PP32 nie ma wewnątrz całego cala ma 23.2mm . Więc moje obawy się potwierdziły , ok przerobimy to na dwa osobne zasilania .Mam jeszcze jedno pytanie , czy te rury zostawić obok pompy np na wysokośći 0,5 m tak żeby wychodziły ze sciany , ?czy spiąć je i zostawić już na takich wysokościach jak krócce pompy ciepła , pompa to taka lodówka , krócce sa z tyły na wysokosci 1,8m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yenefe 15.02.2021 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2021 Wymień ten odcinek do pierwszego rozdzielacza na pp40, lub osobno do każdego pp32. Jestem bardziej skłonny na 2 x pp32 , zawsze w przyszłości jest opcja zrobienia dwóch osobnych obiegów , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts