Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie rozdzielaczy podłogowych -przekrój rury ?

Yenefe

Recommended Posts

Witam .

Proszę o poradę w sprawie przekroju rur które mają zasilić dwa rozdzielacze OP , 10 sekcji , pierwszy zlokalizowany w garażu drugi na piętrze pionowo nad tym w garazu

Źródłem ciepła będzie PC Vailant vwl 75 , rozdzielacze będą podpięte bezpośrednio do PC , pierwszy rozdzielacz od PC zlokalizowany jest około 4m , jednak rury jest 7m , drugi 2,5 m nad pierwszym .Łacznie będzie 20 pętli , około 1400mb rury , średnio pętla po 70mb

Moje pytanie brzmi jak zasilić rozdzielacze :

1 Rura PP stabi 32x4.4 ( 23.2mm średnica wewnętrzna ) , około 7mb do pierwszego rozdzielacza , trójnik i pionowo 2,5 m do drugiego rozdzielacza

( to jest wykonane , jednak mam obawy ze jest za mała średnica rury )

Czy zmienić średnice rury te 7,5m do pierwszego rozdzielacza i dać PP40 lub wiecej ? , czy może poprowadzić dwie osobne nitki , i spiąć je ze sobą tuż przed pompą ciepła ?Forum15022021.jpg

Edytowane przez Yenefe

Wymień ten odcinek do pierwszego rozdzielacza na pp40, lub osobno do każdego pp32.

Tak jak wyżej:

Dwie nitki o średnicy nie większej niż jeden wymiar powyżej- najlepiej ten sam co średnica przyłącza do rozdzielacza - z reguły jest tam hydrauliczny 1"

O a to ciekawe,co się stanie jak zastosuje rury większej średnicy? np dn32?

Pompa ma wyjścia calowe , ta rura PP32 nie ma wewnątrz całego cala ma 23.2mm .

Więc moje obawy się potwierdziły , ok przerobimy to na dwa osobne zasilania .

Mam jeszcze jedno pytanie , czy te rury zostawić obok pompy np na wysokośći 0,5 m tak żeby wychodziły ze sciany , ?czy spiąć je i zostawić już na takich wysokościach jak krócce pompy ciepła , pompa to taka lodówka , krócce sa z tyły na wysokosci 1,8m