Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dom - rozważania nt. ogrzewania

nimdzia

Recommended Posts

Na chwilę obecną planuję:

- WG zmienić na WM z odzyskiem ciepła, zlikwidować kominy wentylacyjne,

- piec gazowy zmienić na PC + PV, zlikwidować komin

- kominek zlikwidować, zlikwidować komin (dla kilku rozpaleń w roku koszt 8-10 tys. zł. jak dla mnie bez sensu, dla fanu można biokominek wrzucić i będzie też fajnie a dużo taniej),

- podłogówka,

Łazienki - podłogówka + grzejnik łazienkowy elektryczny,

Kuchnia z salonem i korytarzami - podłogówka,

Gabinet - podłogówka,

Pralnia, garderoba - podłogówka,

Pokoje dzieci, sypialnia - podłogówka,

Garaż, kotłownia - podłogówka albo grzejniki elektryczne.

Zrezygnowałem z klimakonwektorów. Jak będą upalne lata to pomyślę o klimatyzacji.

Podłogówką mam zamiar sterować system Salusa. Opcja optymalizacji powinna mi pomóc uzyskać zadane temperatury w oczekiwanym momencie. W końcu zmiany temperatur tak naprawdę będą na zasadzie dzień/noc...

No bardzo ładnie, zgadzam się, poza:

- ogrzewanie garażu - przemyśl opcję braku izolacji w podłodze - masz wtedy w miarę ciepło zimą, a chłodno latem - grzanie/chłodzenie od gruntu. Mam tak - temperatura zimą w największe mrozy nie spadła <0*C, a zazwyczaj zimą jest na takim poziomie, że spokojnie można podłubać przy aucie

- sterowanie podłogówką - mam tylko rotametry i jeden termostat pokojowy na cały dom sterujący kotłem elektrycznym - od 10 lat się sprawdza, wbrew opinii ludzi, którzy twierdzą, że nie jest to możliwe :bye:

• Like 1

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- ogrzewanie garażu - przemyśl opcję braku izolacji w podłodze - masz wtedy w miarę ciepło zimą, a chłodno latem - grzanie/chłodzenie od gruntu. Mam tak - temperatura zimą w największe mrozy nie spadła <0*C, a zazwyczaj zimą jest na takim poziomie, że spokojnie można podłubać przy aucie

- sterowanie podłogówką - mam tylko rotametry i jeden termostat pokojowy na cały dom sterujący kotłem elektrycznym - od 10 lat się sprawdza, wbrew opinii ludzi, którzy twierdzą, że nie jest to możliwe :bye:

Nad garażem mam sypialnię i jeszcze kilka metrów innych pomieszczeń zatem garaż chcąc nie chcąc będę musiał dogrzewać.

Sterowanie zacznę od dwóch termostatów - po jednym na każdy poziom. Szafki z rozdzielaczami będą już takie pod listwy sterujące. Później sobie będę sam robił rozbudowę... Tyle ogarnę ;)

W pomieszczeniu zwanym kotłownią, nie musi robić podłogówki. wystarczą do ogrzania straty ciepła na rurkach, zasobnikach CWU itp.

Też się nad tym zastanawiałem czy cała znajdująca się tam maszyneria nie będzie wystarczającym źródłem ciepła. Zawsze w razie draki można niewielki grzejnik elektryczny powiesić na ścianę...

:

Garaż będzie pełnił także rolę spiżarni. Gdzieś te wszystkie moje zaprawy muszę przechować. ;)

Garaż będzie pełnił także rolę spiżarni. Gdzieś te wszystkie moje zaprawy muszę przechować. ;)

I potrzebują +16 czy +4 wystarczy?

Garaż ogrzewany gruntem izolowany od powietrza zewnętrznego to zawsze dodatnia temperatura. Miałem taki w bloku - góra 10cm izolacji od powietrza zewnętrznego a do tego zamiast okien tylko takie przewiewne żaluzje - a nigdy nic mi w garażu nie zamarzło.

Garaż ogrzewany gruntem izolowany od powietrza zewnętrznego to zawsze dodatnia temperatura. Miałem taki w bloku - góra 10cm izolacji od powietrza zewnętrznego a do tego zamiast okien tylko takie przewiewne żaluzje - a nigdy nic mi w garażu nie zamarzło.

Mam takowy garaż i nic w nim nie zamarzło w zasadzie, ale do czasu w tym roku myjka ciśnieniowa :mad:

Po co mam oświecać jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem ?

A Ty umiesz?

Cytat Napisał budowlany laik

(...).

Jasno napisał PRZEMYŚL... Podał pod rozważania rozwiązanie u siebie. Nie narzucił tego rozwiązania co ma... Na tym polega dyskusja, że stawia się różne tezy i broni argumentami...

Optymalnie 10-15 stopni...

• 1 year później...

To pozostając w tym temacie - budowy domu i tego jak zadbać o to aby ogrzewanie było oszczędne to polecam Panu jeszcze jeden link, który naprawdę warto jest zapamiętać :spam:

Tutaj naprawdę warto jest rozważyć również taką ewentualność.

Edytowane przez finlandia

Trzy ostatnie posty i trzy spamy, ciekawe jak to jest, mój post jest kasowany, bo Arturo wypisuje głupoty, a odowiedziec nie mozna bo cenzura czy co, a spamerzy są niewidoczni dla moderatora, jakie to kryteria obowiązują w wyborze postów do kasowania? Odpowiedzi moderatora bynajnmniej nie oczekuję.

Do zgłaszania spamu służy przycisk "raportuj". Ktoś był taki miły i go użył, a Ty jedynie zacytowałeś spamera robiąc mu przysługę. To jest odpowiedź, której nie oczekujesz. A post z cytowanym spamem usuwam w całości.

Ps. Nie zabieram głosu w drugiej części Twojej wypowiedzi. Nie znam tematu no i nie jesteśmy we właściwym wątku.

Do zgłaszania spamu służy przycisk "raportuj". Ktoś był taki miły i go użył, a Ty jedynie zacytowałeś spamera robiąc mu przysługę. To jest odpowiedź, której nie oczekujesz. A post z cytowanym spamem usuwam w całości.

Ps. Nie zabieram głosu w drugiej części Twojej wypowiedzi. Nie znam tematu no i nie jesteśmy we właściwym wątku.

Nie miaałem zamiaru promowac spamera, a jedynie chciałem sie dowiedziec jaka jest logika w wyborze postów do usuniecia, a brakiem reakcji na spam.

Logika jest taka, że ja zglosiłem post Arturo, jak i Twój, jako kompletnie nie na temat.

Pewnie Twoj post nie zostałby usunięty, gdyby nie to, że zacytowałeś cały post Arturo, wraz ze zdjęciem.

Post spamera z tego wątku też zgłosiłem i już go nie ma - dziwię się tylko, ze odpowiadasz spamerom cytując ich posty, zamiast zgłosić i doprowadzić do ich usunięcia.

Logika jest taka, że ja zglosiłem post Arturo, jak i Twój, jako kompletnie nie na temat.

Pewnie Twoj post nie zostałby usunięty, gdyby nie to, że zacytowałeś cały post Arturo, wraz ze zdjęciem.

Post spamera z tego wątku też zgłosiłem i już go nie ma - dziwię się tylko, ze odpowiadasz spamerom cytując ich posty, zamiast zgłosić i doprowadzić do ich usunięcia.

Rozumiem ze nie był na temat, ale odbieranie swobody wypowiedzi a własciwie odpowiedzi to cenzura, ale jak niektórzy są bardziej papiescy od papieza ...

To wyglada na odpowiedzialnosc zbiorową Arturo wypisuje co chce i defacto odpowiedziec nie mozna. Dla przypomnienia dyskusja zaczeła sie od kwestii obliczen ozc czyli calkowicie nie zwiazane z dywagacjami czy raczej bzdurami wypisywanymi przez Artura. Co do cytowania spamera, jakos do do mojego postu nic sie nie działo w tej materii i dopiero po nim nastąpiła reakcja.

Edytowane przez asolt