Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomieszczenia nie dogrzewają się do zadanej temperatury

Recommended Posts

Witam,

Niedawno wymieniłem kocioł na kondensacyjny (Vitodens 100-w w domu ok ~100m2) oraz usprawniłem wentylację poprzez kratki wentylacyjne w kominie oraz nawiewniki w oknach. Dodatkowo dociepliłem strych i dach wełną. Wentylacja działa dużo lepiej choć skropliny w mniejszej ilości wciąż pojawiają się jeszcze w 2 oknach nad ranem. W kominie jest ciąg. Do kotła mam również sterownik bezprzewodowy który umieściłem na pietrze na którym zawsze było chłodniej. Ustawione temperatury to 21 w dzień i 19 w nocy, temperatury wody w CO to 55oC

Niestety zauważyłem ze jeżeli jest tylko trochę zimniej (powiedzmy poniżej -3oC) to pomieszczenia nie są w stanie dogrzać się do zadanej temperatury 21oC (zwykle jest to 20oC - 20.5oC) i kocioł chodzi w trybie ciągłym wyłączając się dopiero o 23 wchodząc w tryb nocny. Zwiększając temperaturę w kotle np. do 65oC kocioł potrafi dogrzać pomieszczenia jednak kaloryfery robią się zbyt gorące (można się niemal poparzyć) i dodatkowo wyczytałem ze to nie jest zalecane zeby temperatura w kotle kondensacyjnym była tak wysoka. Nawet jednak przy tak wysokiej temperaturze wody w kotle pomieszczenia potrafią się dogrzewać przez 2-3 godziny do 21oC.

Czy macie pomysł co jeszcze można by zrobić żeby instalacja działał sprawniej, czy pogodzić się z wyższa temperatura wody w kotle czy może problem leży gdzie indziej? Jedyna rzeczą która przychodzi mi do głowy są kaloryfery - być może są niepoprawnie dobrane i wymiana na większe by pomogła? Np. w sypialni 17m2 mam jeden kaloryfer panelowy o długości 90cm, w korytarzu na pietrze nie mam wogóle kaloryfera.