Wojtek8888 16.02.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Dzień dobry, Przymierzamy się do budowy domu i wymarzyło nam się duże okno w salonie. Mamy w projekcie umieszczone okno o wymiarach 4x2,3m i wiemy już że jedyne co możemy zrobić w takiej płaszczyźnie to HS. Sprzedawca jednak nastraszył nas trochę że taki duży HS w opcji 3 szybowej (to około 500kg) będzie bardzo trudny w obsłudze z uwagi na ciężar jaki trzeba ruszyć żeby je otworzyć, że będzie podatny na samoistne pęknięcia szyb itp. Czy są na forum użytkownicy takich dużych okien, którzy mogą podzielić się swoimi opiniami i refleksjami na ich temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommy2400 16.02.2021 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Nie wiem czy czytałeś temat który dzisiaj założyłem w tym dziale ? W każdym razie ja mam HS podobnych rozmiarów (365 x 250) z pakietem 3 szybowym. Sprawował sie do niedawna oké. Nie chodzi jakoś ciężko chociaż małe dziecko raczej nie poradzi sobie z jego otwarciem. Siła jakiej trzeba użyć aby wprawić drzwi w ruch jest dość duża, jak już jadą to to jadą bez problemu. Natomiast u mnie pojawił się niedawno problem tego typu ze kółka zaczęły lekko stukać. Jak gdyby nie były idealnie okrągłe, tylko w jednym miejscu sie spłaszczyły. Podejrzewam że ciężar drzwi mógł się do tego przyczynić po 5 latach użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel1986 16.02.2021 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Ja mam HSa 3.9x3.35 tez pakiet 3 szybowy. Na razie tylko kilka miesiecy, ale chodzi bez problemu. Mi mowili, ze na takich konstrukcjach najbardziej wychodza bledy montazu, moze dlatego Tobie odradzaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 16.02.2021 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2021 Ja rozumie duże okno, ale czy potrzeba dużego przejścia.Może te 4m to kawałek fix i kawałek przesuwnej krótszej?Albo fix i rozwierane.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek8888 17.02.2021 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Nie wiem czy czytałeś temat który dzisiaj założyłem w tym dziale ? W każdym razie ja mam HS podobnych rozmiarów (365 x 250) z pakietem 3 szybowym. Sprawował sie do niedawna oké. Nie chodzi jakoś ciężko chociaż małe dziecko raczej nie poradzi sobie z jego otwarciem. Siła jakiej trzeba użyć aby wprawić drzwi w ruch jest dość duża, jak już jadą to to jadą bez problemu. Natomiast u mnie pojawił się niedawno problem tego typu ze kółka zaczęły lekko stukać. Jak gdyby nie były idealnie okrągłe, tylko w jednym miejscu sie spłaszczyły. Podejrzewam że ciężar drzwi mógł się do tego przyczynić po 5 latach użytkowania. Dzięki, czytałem wcześniej. Dziękuję za informację. Czytałem że kwestia montażu ma ogromne znaczenie, dlatego jeśli już wybiorę firmę to na pewno nie jakąś z przypadku. Kółka z tego co wiem są elementami wymiennymi więc serwis nawet raz na 5 lat to nie jest jakaś tragedia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek8888 17.02.2021 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Ja rozumie duże okno, ale czy potrzeba dużego przejścia. Może te 4m to kawałek fix i kawałek przesuwnej krótszej? Albo fix i rozwierane. itd. Fix będzie na drugiej ścianie. Tutaj chcemy mieć jak największą taflę szyby, rozwieranych nie chcę a PSK nie zrobią w tym wymiarze. Zostaje więc HS dzielony na pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.02.2021 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 rozwieranych nie chcę a PSK nie zrobią w tym wymiarze. Zostaje więc HS dzielony na pół Rozumiem. Jak dla mnie to albo tanio i klasycznie (rozwierne) albo nowocześnie i przesuwne (HS). PSK ma same wady już bym wolał rozwierne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 17.02.2021 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Rozumiem. Jak dla mnie to albo tanio i klasycznie (rozwierne) albo nowocześnie i przesuwne (HS). PSK ma same wady już bym wolał rozwierne. A jakie te wady ma PSK jeśli można wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.02.2021 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 A jakie te wady ma PSK jeśli można wiedzieć ? Jasne, że można wiedzieć. Jasne, że to moje subiektywne zdanie. Jasne, że nie zgodzi się ze mną żaden użytkownik PSK Odpowiedź - absurdalny, afunkcjonalny, nieprzemyślany, niewygodny sposób obsługi funkcji otwierania i zamykania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
posky 17.02.2021 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 mam od 4 lat HS ALU 600x255. pakiety 3 szybowe. na dodatek w czarnej ramie, a okno od południowego-zachodu. Faktycznie, że potrzeba siły, by oknem ruszyć z miejsca, ale nie przesadnej. nie wiem czy dziecko otworzy - bo mam dorosłe dzieci ale generalnie zero problemów z przesuwem. jedyny mankament to przy nagrzanej ramie w słoneczne dni nieco kłopotu z domknięciem okna. ewidentnie profil nieco się wygina i nie trafia na swoje miejsce. wystarczy lekkie dopchnięcie i wszystko gra. żadnych kłopotów z wózkami. staram się przy każdym odkurzaniu podłogi czyścić "tor" wózków. posky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JontekJontkowski 17.02.2021 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Jasne, że można wiedzieć. Jasne, że to moje subiektywne zdanie. Jasne, że nie zgodzi się ze mną żaden użytkownik PSK Odpowiedź - absurdalny, afunkcjonalny, nieprzemyślany, niewygodny sposób obsługi funkcji otwierania i zamykania. Nie jestem użytkownikiem PSK. Długo się zastanawiałem nad tym co wybrać, porównywałem i ogladalem HST, PSK, Smoovio i rozwierne. Nie miałem żadnych problemów z otwieraniem/zamykaniem PSK, a do tego system ma kilka zalet których nie ma HST. Ostatecznie wybór padł na drzwi rozwierne z ruchomym słupkiem, bo to rozwiązanie było najtańsze i dawało najszersze przejście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 17.02.2021 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Dzień dobry, Przymierzamy się do budowy domu i wymarzyło nam się duże okno w salonie. Mamy w projekcie umieszczone okno o wymiarach 4x2,3m i wiemy już że jedyne co możemy zrobić w takiej płaszczyźnie to HS. Sprzedawca jednak nastraszył nas trochę że taki duży HS w opcji 3 szybowej (to około 500kg) będzie bardzo trudny w obsłudze z uwagi na ciężar jaki trzeba ruszyć żeby je otworzyć, że będzie podatny na samoistne pęknięcia szyb itp. Czy są na forum użytkownicy takich dużych okien, którzy mogą podzielić się swoimi opiniami i refleksjami na ich temat? Jeżeli podział 1/2 i ma być otwierane czy przesuwane to tylko HS, oczywiście z szybami 3 x 6 mm lub z jakimś laminatem. Proszę tez zmienić sprzedawcę, bowiem nie ma pojęcia o czym mówi...to że waży cały ok. 500 kg to wcale nie oznacza, że skrzydło przesuwne jest trudne w obsłudze. PSK a HS to niebo a ziemia i takich porównań nawet czynić nie wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek8888 18.02.2021 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Dziękuję za odpowiedzi @giman z tymi wadami PSK bym tak nie przesadzał. U moich rodziców takie okno jest już od ponad 20 lat - co prawda nie ma 4m tylko połowę tego ale przez ten czas nic się z nim nie dzieje, chodzi płynnie, każdy kto już pozna technikę otwierania i zamykania tego da sobie z nim radę, daje możliwość uchylenia - czego w HST nie ma. Tylko oczywiście takie okno musi mieć rozsądne wymiary, bo 1,5m taflę 3 szybową w takim systemie może być ciężko zamknąć. @JontekJontkowski 2 takie okna mam teraz u siebie i jestem średnio zadowolony. Przede wszystkim żeby otworzyć oba skrzydła to w domu potrzeba bardzo dużo miejsca - w praktyce u nas nie otwieramy 2 skrzydła bo coś przy nim stoi. Do tego ruchomy słupek zabiera prześwit i podobno sprawia że okno nie jest zbyt szczelne - takie słyszałem opinie i tak jest też u mnie. Kanapę mamy blisko okna i zimą siedzenie przy oknie do najbardziej przyjemnych nie należy. Ale oczywiście przeskok cenowy jest bardzo duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 18.02.2021 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Jasne, że można wiedzieć. Jasne, że to moje subiektywne zdanie. Jasne, że nie zgodzi się ze mną żaden użytkownik PSK Odpowiedź - absurdalny, afunkcjonalny, nieprzemyślany, niewygodny sposób obsługi funkcji otwierania i zamykania. Oj, aż tak ? Szkoda że nie wiedziałem tego wcześniej, to może bym się nie zdecydował Według mnie kwestia przyzwyczajenia. Po czasie otwierasz i zamykasz instynktownie. A z plusów: - uchył - szczelność - cena Mam otwór 4m chcąc robić HST, koszt to 15 tys. Za PSK na Vece zapłaciłem 6,5 tys w konfiguracji fix + suwanka na łączniku. Oczywiście, jakbym miał nieograniczony budżet wybrał bym HST, ale nie ze względu na otwieranie, tylko na wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.02.2021 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Ciekaw jestem tych zalet PSK. Owszem, pieniądze w stosunku do HS, spójny wygląd od zewnątrz, próg (?) Widzę jednak wady, a raczej klienci je widzą na mojej ekspozycji, bo większości się nie podoba duża osłona mechanizmów jezdnych. Ale to dalej kwestia gustu. Realne wada: nie zamkniesz za sobą PSK (te podstawowe wersje), bo się zatrzaśnie. A HS już można domknąć... No i kwestie gabarytów: HS nie ma sobie równych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JontekJontkowski 18.02.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 @JontekJontkowski 2 takie okna mam teraz u siebie i jestem średnio zadowolony. Przede wszystkim żeby otworzyć oba skrzydła to w domu potrzeba bardzo dużo miejsca - w praktyce u nas nie otwieramy 2 skrzydła bo coś przy nim stoi. Do tego ruchomy słupek zabiera prześwit i podobno sprawia że okno nie jest zbyt szczelne - takie słyszałem opinie i tak jest też u mnie. Kanapę mamy blisko okna i zimą siedzenie przy oknie do najbardziej przyjemnych nie należy. Ale oczywiście przeskok cenowy jest bardzo duży. Szczerze mówiąc, to do tej pory nie spotkałem się z opiniami na temat słabej szczelności tych okien. Może trzeba wymienić uszczelki? @finlandia zalety PSK to cena, możliwość uchylenia górą, lepsze parametry niż HST. To fakty, a nie subiektywne odczucia. Poza tym podoba mi się to, że mają próg (brak nawianego piasku w salonie), brak "szyny" w podlodze i równa powierzchnia (brak "uskoku" jak w HST). PSK też można domykać. Dużą wadą HST są uszczelki szczotkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
obrzydliwy 18.02.2021 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Szczerze mówiąc, to do tej pory nie spotkałem się z opiniami na temat słabej szczelności tych okien. Może trzeba wymienić uszczelki? @finlandia zalety PSK to cena, możliwość uchylenia górą, lepsze parametry niż HST. To fakty, a nie subiektywne odczucia. Poza tym podoba mi się to, że mają próg (brak nawianego piasku w salonie), brak "szyny" w podlodze i równa powierzchnia (brak "uskoku" jak w HST). PSK też można domykać. Dużą wadą HST są uszczelki szczotkowe. Zgadzam się. Dodatkowo HS nie wybacza błędów montażowych. Dużo częściej wysyłam serwis do HST niż PSK (pracuje w branży). Osobiście wolałbym HS ze względu na wygląd. Na tym kończą się jego zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 18.02.2021 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Oj, aż tak ? No baaaa ale to moje subiektywne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JontekJontkowski 18.02.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Zgadzam się. Dodatkowo HS nie wybacza błędów montażowych. Dużo częściej wysyłam serwis do HST niż PSK (pracuje w branży). Osobiście wolałbym HS ze względu na wygląd. Na tym kończą się jego zalety. Wygląd to znowu kwestia gustu. Mi HST się nie podobają, bo nie mają równej płaszczyzny. Za to odstająca osłona mechanizmu w PSK nawet ładnie wygląda, gdy dobrać odpowiednie kolory osłony i okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.02.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Szczerze mówiąc, to do tej pory nie spotkałem się z opiniami na temat słabej szczelności tych okien. Może trzeba wymienić uszczelki?. Ja się spotykam często, ale zwykle są to opinie nie potwierdzone. @finlandia zalety PSK to cena, możliwość uchylenia górą, lepsze parametry niż HST. To fakty, a nie subiektywne odczucia.. Zgoda i chyba o nich wyraźnie wspomniałem w swoim poście. . Poza tym podoba mi się to, że mają próg (brak nawianego piasku w salonie), brak "szyny" w podlodze i równa powierzchnia (brak "uskoku" jak w HST). . Zaskakujące: nie przeszkadza Ci próg wysokości minimum 8 cm, a delikatna szyna max 1,5cm już tak? Daleki jestem od dyskredytowania HST, ale lubię patrzeć obiektywnie.. . PSK też można domykać. Daj konkretny przykład (chętnie utrwalę swoją wiedzę - bo miałem okazje montować takie warianty, ale na tyle rzadko że bez katalogu nie pamiętam które. Najczęściej jednak domknięcie psk powoduje, że ono wskakuje na uchył i bez dostępu od wewnątrz do domu się nie dostaniemy. Wspomniałem o tej osłonie - mi ona nie przeszkadza. Ot, ten typ tak ma i koniec. Nawet jeśli jest brązowa czy biała. Ja u siebie na ekspozycji mam ładne stare złoto na orzechu i często widzę niesmak w oczach klientek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts