Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Hyundai

MichałPP

Recommended Posts

Aktualnie zbieram oferty od firm montujących pompy ciepła powietrze woda w moim regionie i jeden z nich, porządna firma, zaproponował mi pompę ciepła marki Hyundai, a konkretnie model HHPS-M14TH. Cena z montażem 10 tys niższa niż Panasonic i 15 tys tańsza niż Thermia. Dane techniczne właściwie się nie różnią od bardziej uznanych producentów. Miał ktoś styczność z tymi pompami? Bo są na polskim rynku od niedawna i praktycznie brak w necie jakichkolwiek informacji na ich temat.

Konkretnie do Panasonic Aquarea T-Cap gen. H, split, 12 kW. Rzeczywiście w prospekcie brak parametrów dla minus 20, choć przy takiej temperaturze to i tak grzałki grzeją.

Być może przepłacam, ale szukam jedynie u siebie regionalnie, bo nie uśmiecha mi się czekać na serwis zimą, aż przyjedzie 400 km.

Czy przy dodatnich temperaturach bez znaczenia? To właśnie przy takich temperaturach najczęściej pracuje pompa. Mrozy to raczej wyjątek w Polsce zachodniej niż reguła.

Konkretnie do Panasonic Aquarea T-Cap gen. H, split, 12 kW. Rzeczywiście w prospekcie brak parametrów dla minus 20, choć przy takiej temperaturze to i tak grzałki grzeją.

Być może przepłacam, ale szukam jedynie u siebie regionalnie, bo nie uśmiecha mi się czekać na serwis zimą, aż przyjedzie 400 km.

Czy przy dodatnich temperaturach bez znaczenia? To właśnie przy takich temperaturach najczęściej pracuje pompa. Mrozy to raczej wyjątek w Polsce zachodniej niż reguła.

No i tu sie mylisz.

Dalej nie podales konkretnych cen.

Ale juz widac rozbieznosci bo porównujesz veng powiedzmy takiego "mercedesa" wsrod panasonikow czyli tcapa ktory da Ci wlasnie przy tych zadkich mrozach da 12kw mocy bez grzalek do zwyklej pompy w ktorej w jakim celu Ci potrzebne przy plus 2st 14kw mocy jak wtedy bedziesz potrzebowal powidzmy4kw a za to moze byc pompa (nie musi dlatego chcialem parametry)która przy minus np.15 bedzie juz tak tracila na mocy ze nawet grzalki nie pomoga .

Dlatego sie porownuje pompy na podstawie ile bez grzalek dadza np.dla minis 20 bo przy plus 2 to sobie prawie kazda poradzi.

I po porownaniu tych parametrow moze sie okazac(znowu zaznaczam nie musi) ze np.pompa panasa czy lg czy inna o takich samych parametrach w minusowych temp. co ten hyundai to np.zwykla pompa 9kw ktora bedzie tansza od hyundaia

Nie podałem cen, bo nie wiem co miałoby to zmienić. Oferta, którą otrzymałem zawiera nie tylko pompę z montażem, ale całą kompleksową instalację ogrzewania, łącznie z podłogówką. Jest od jednej firmy na trzy różne pompy- Thermia, Panasonic i Hyundai, różnica jak już pisałem to 10-15 tys względem Hyundaia.

Co do parametrów w minusowych temperaturach napisałem do dystrybutora w Polsce, czekam na odpowiedź. Natomiast tu:

utrzymują, że Hyundai 10kW przy -20 ma COP powyżej 2, więc chyba nieźle, o ile to prawda.

Nie podałem cen, bo nie wiem co miałoby to zmienić. Oferta, którą otrzymałem zawiera nie tylko pompę z montażem, ale całą kompleksową instalację ogrzewania, łącznie z podłogówką. Jest od jednej firmy na trzy różne pompy- Thermia, Panasonic i Hyundai, różnica jak już pisałem to 10-15 tys względem Hyundaia.

Co do parametrów w minusowych temperaturach napisałem do dystrybutora w Polsce, czekam na odpowiedź. Natomiast tu:

utrzymują, że Hyundai 10kW przy -20 ma COP powyżej 2, więc chyba nieźle, o ile to prawda.

Najwazniejsze zebys sie dowiedzial ile pompa daje sama przy minus20 i jakie mocne sa grzalki .

Cop to dalsza przyszlosc.

W wiekszosci pomp ta moc spada wraz ze spadkiem temp.zewn i podnoszeniem temp.zasilania.

I poprostu musisz wiedziec czy np.lacznie z grzalka starczy Ci tej mocy do twojego domu.

Zeby sie nie okazalo ze pompa ma 14kw przy plus 2st ale przy minus 20 ma juz tylko 5kw a grzalki 3kw a ty bedziesz potrzebowal np.10kw.

I co w takiej sytuacji Ci dadza copy(tak poza konkursem to tcap chyba cos kolo 2,5)

No i jak by sie okazalo ze np.daje tylko 6kw to tyle samo da zwykla pompa 9kw panasa i wtedy mówisz temu Twojemu wykonawcy a zamien mi pan tcapa na zwykla sdc i cena bedzie 10tys mniejsza.

To tylko taki przyklad najpewniej bedzie dawala w miare dobrze ale musisz to wiedziec a nie polegac na tym ze jakis instalator powiedzial Ci panie bedzie dobrze.

A co do ceny to zależy jak Cj nie zalezy na pieniadzach to nie podawaj ,a moze podasz np.70tys a ktos sie znajdzie kto robil taka sama powierzchnie i takiej samej mocy pompe i Ci powie panie ale u mnie robili takie samo cos za 40tys i co wtedy nic to dla Ciebie nie zmieni? I przeplacisz 30tys bo instalator ma do Ciebie 50km ci nie znaczy ze bedzie Cie mial w d..i przyjedzie zaraz po Twoim telefonie.

A co w obrebie 100km maz tylko jednego instalatora??

Oczywiście mam w mieście kilku instalatorów. Ten po prostu przedstawił ofertę jako pierwszy, na oferty dwóch pozostałych jeszcze czekam i wtedy będę mógł porównać. Staram się też zwracać tylko do takich, którzy mają dobre opinie i są na rynku od wielu lat, bo to jednak zbyt duża inwestycja, żeby ją powierzyć firmie krzak.

Po prostu zaciekawiła mnie ta pompa Hyundai i chciałem zasięgnąć informacji, bo być może jest tak, że to dobry sprzęt, a niskie ceny mają na celu ułatwienie wejścia na polski rynek, na którym panuje coraz większy tłok.

A co do grzałki, to wynika z prospektu, że ma moc 6kW.