palermo8985 17.02.2021 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Proszę kogoś mądrego o pomoc, bo z tymi urzędami... no nie wyczymie. W Warunkach Zabudowy w kwestii wody mam wpisaną rozbudowę wodociągu. Jako, że jest to 150m, to nie mam zamiaru się za to brać, a gmina "nie ma pieniędzy". W związku z tym postawiłem na studnię głębinową. Studniarz twierdzi, że będzie to poniżej 30m. Przez telefon wszystko ok, gmina się zgadza, starostwo się zgadza. Z tym, że w starostwie chcą, aby własne ujęcie wody dopisać do warunków zabudowy, a w gminie twierdzą, że to jest niepotrzebne i nic nie będą zmieniać. Ponoć najtęższe prawnicze głowy z gminy ustaliły, że mogę sobie taką studnię zrobić i podłączyć do domu, i WZ nie mają nic do tego i pozwolenie na budowę domu dostanę bez wpisywania studni do WZ. Jakie są Wasze doświadczenia w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 17.02.2021 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Z tego co się orientuję do 30 metrów nic nie musisz , a kto ci będzie sprawdzał czy masz 30 lub 40 metrów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palermo8985 18.02.2021 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 Chodzi mi o to, czy fakt, że chcę zasilać dom wodą ze studni, muszę mieć ujęty w WZ, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.02.2021 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) Musisz podać źródło wody.Zalatw to inaczej. Przejdź się do wodociągów i zapytaj o podłączenie. Jeśli nie mają kasy, to poproś o pismo, że nie ma planu pociągnięcia wodociągu. U siebie miałem podobnie, ale z kanalizacją. Do kanalizy mam wzdłuż drogi 350m.Wystosowalem pismo i dostałem odpowiedź, że nie planują jej przedłużenia. Mam oczyszczalnię. W przypadku kiedy w piśmie od nich byłoby napisane, że jest w planach, starostwo odmówiło by mi zgody Spróbuj tak. Wiem, że w WZ masz rozbudowę. Przejdź się jeszcze raz i dopytaj. Może wydadzą pismo, że nie. U mnie niedaleko, gdzie jest kanalizacja, postawiło się kilka domów. Niestety rura nie pozwalała na podłączenie. Inwestorzy sami musieli wyłożyć wspólnie (3 domy) ponad 100 tys zł na nową nitkę.Dopiero po tym fakcie, dostali zwrot kasy z kanalizacji.U mnie w PnB było bezodpływe szambo do czasu rozbudowy kanalizacji. Edytowane 18 Lutego 2021 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karloss 22.02.2021 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Pierwsze pytanie:: czy odwołałeś się od wydanych WZ?Drugie pytanie: czy występowałeś o warunki techniczne przyłączenia do sieci wodociągowej przed złożeniem wniosku WZ? Właściwym do zmiany zapisów jest gmina - organ, który wydał WZ. Jeżeli nie występowałeś o WZ napisz pismo do gminy i do wiadomości starostwa, że przy takich zapisach w WZ ograniczono Tobie dostęp do zagospodarowania i dysponowania Twoją nieruchomością i wnosisz o wyrażenie zgody na wykonanie studni indywidualnej. Jak wyślesz takie pismo gwarantuję Tobie, że na takiego "gorącego" kotleta będą musieli odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts