imp88 17.02.2021 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Witam, Dom parterowy ok 135m^2 z poddaszem nieużytkowym (strop betonowy), dach dwuspadowy, pełne deskowanie + papa, dachówka. Jako, że jest sporo miejsca na strychu to zacząłem się zastanawiać nad zrobieniem na górze pomieszczenia z sauną (+ natrysk i miejsce na beczkę z zimną wodą). Rekuperacja jest planowana tylko na parterze, a na strychu wentylacja poprzez rozciętą kalenicę i wywietrzniki wentylacyjne do gontów w każdym polu między krokwiami. I teraz pytanie jak to jest z tą wentylacją sauny? Czy taka wentylacja jak u mnie wystarczy (nawiew przez podcięte drzwi do sauny a wywiew na poddasze), czy jednak mogę spodziewać się grzybka i innych nieprzyjemnych rzeczy. Czy może trzeba dodać nawiew + wywiew w saunie bądź na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 17.02.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Strop wytrzyma nacisk beczki z zimną wodą? Bo szczerze mówiąc to mnie bardzo zastanawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imp88 17.02.2021 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 ^^ Wanny na poddaszach bardzo często są dawane więc czemu niby beczka ma być za duża (która jest mniejsza niż typowa wanna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 17.02.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2021 Witam, Dom parterowy ok 135m^2 z poddaszem nieużytkowym (strop betonowy), dach dwuspadowy, pełne deskowanie + papa, dachówka. Jako, że jest sporo miejsca na strychu to zacząłem się zastanawiać nad zrobieniem na górze pomieszczenia z sauną (+ natrysk i miejsce na beczkę z zimną wodą). Rekuperacja jest planowana tylko na parterze, a na strychu wentylacja poprzez rozciętą kalenicę i wywietrzniki wentylacyjne do gontów w każdym polu między krokwiami. I teraz pytanie jak to jest z tą wentylacją sauny? Czy taka wentylacja jak u mnie wystarczy (nawiew przez podcięte drzwi do sauny a wywiew na poddasze), czy jednak mogę spodziewać się grzybka i innych nieprzyjemnych rzeczy. Czy może trzeba dodać nawiew + wywiew w saunie bądź na poddaszu? Zależy jak często ta sauna będzie wykorzystywana, jeśli codziennie przez dłuższy czas to bez konkretnej wentylacji należy się spodziewać grzybka,w takim przypadku nawiew i wywiew dla pewności. Jeśli sauna ma być używana raz na tydzień czy rzadziej,i tak stawiam, że będzie ,to styknie to co masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imp88 18.02.2021 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2021 ^^ Podejrzewam, że 1 - 2 razy na tydzień, czyli nie aż tak często Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts