Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe drzwi

Recommended Posts

Czyli jeszcze jedne drzwi?

"Witam wszystkich. Czy ktoś może mi pomóc z takim problemem. Mam w pokoju drzwi balkonowe ale chciałam oprócz tych drzwi wstawić na zewnątrz dodatkowe drzwi lewe zewnętrzne. Jak to można zrobić ?"

Czyli koleżanko masz obecnie okno balkonowe z drzwiami prawymi , a chcesz dołożyć drzwi dodatkowe lewe by powiększyć otwór drzwiowy na dwa skrzydła?

Jeśli tak to nie widzę problemu - trzeba tylko umówić się na wizytę z przedstawicielem który wykonuje okna na zamówienie/pod wymiar i dobierając odpowiednie profile wykona odpowiednie skrzydło.

Wszystko jednak zależy od ceny usługi i efektu końcowego bo może okazać się, że "nie warta skórka wyprawki" i lepiej jest kupić nowe dwuskrzydłowe okno.

O nie nie,

zaczynamy wizytę od projektanta. Ktoś musi potwierdzić, że można taki otwór wybić, zgłosić zmiany.

Potem szukamy wykonawcy (otworu), który zrobi to co zostanie ustalone.

W międzyczasie można ustalać z firmą od stolarki ofertę i zamówienie.

Oczywiście można trafić na sprzedawcę, który nie będzie widział żadnego problemu i wyślę ekipę z młotem, zrobi dziurę, zostawi pod otworem gruz, wstawi drzwi i wróci zadowolony z transakcji..

:bash: Jak przeczytałem po Twojej odpowiedzi to zrozumiałem:yes:

finlandia ma rację, tam trzeba nadproże i to zmiana dosyć istotna, trzeba sprawdzić czy w ogóle się da. Moje wyobrażenie to wycięcie okna z lewej strony i wstawienie w to miejsce drzwi( czyli wykucie ściany tylko z dołu)

:bash: Jak przeczytałem po Twojej odpowiedzi to zrozumiałem:yes:

finlandia ma rację, tam trzeba nadproże i to zmiana dosyć istotna, trzeba sprawdzić czy w ogóle się da. Moje wyobrażenie to wycięcie okna z lewej strony i wstawienie w to miejsce drzwi( czyli wykucie ściany tylko z dołu)

Nie można wykluczyć, że to właśnie tak jak napisałeś... takie zapytania mam średnio raz w tygodniu ;)

Ale to zdaje się też zmiana wymagająca papierologii.

A z punktu widzenia technicznego: zwykle przesunięcie grzejnika, dołożenie podłogi itp.