Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość pomieszczeń a wysokość bloczka Porotherm

Recommended Posts

W projekcie mam wysokość pomieszczeń 270cm i do tego dochodzi styropian, wylewka, podłoga (dodatkowo 29cm).

Chciałem zapytać jak rozwiązuje się taki problem gdy parapet may być na określonej wysokości i wychodzi to np w połowie pustaka (to samo ze stropem).

O ile ceramikę łatwo ciąć wzdłuż to w poprzek chyba już nie taka prosta sprawa.

Nie mam pojęcia jak poprawnie powinno być to zrobione (podmurowanie pełną cegłą, czy jeszcze jakieś inne opcje) a z drugiej strony chce zeby pomieszczenia miały dokładnie 270cm skoro tyle jest w projekcie.

Centymetr nie miara milimetr nie szpara.

Dolicz klej do pustaków, odejmij tynk, zaokrąglij do pełnych bloczków i wyjdzie wysokość pomieszczenia. Bierz pod uwagę, że strop i chudziak mogą nie wyjść idealnie równe więc albo "podloga" wyjdzie albo 29 albo 27, albo 32cm. Na sufit albo pójdzie 1 cm tynku (bo strop równy) albo 3. To jest budowlanka. Sciany i sufit na gotowo mają być równe i płaskie, kąty proste, narożniki równe.

270 cm w budowlance i wykończeniówce to w najlepszej opcji 270 +- 2 a w najgorszej z 5cm. Taki urok tej branży...

A pod parapety najlepiej cegłą podmurować

Uważam, że najlepiej jest podmurować przed montażem okien na wymiar pustakiem pianowym (żeby był ciepły parapet) na wymiar.

Kto wie, może będziesz chciał ciepły montaż stolarki i pod okno dasz podkład z XPSa a to okolo dodatkowe 2cm?

Ważna jest wysokośc nadproż -bo tego łatwo nie zmienisz.