Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WIRUS - czy nie wlazi do Was z postami ?

Gość

Recommended Posts

Przepraszam, ale nie wiem, gdzie o to zapytac . Wlasnie zalozylam w domu Neostrade i troche sie boje otwierac forum ze wzgledu na wirusy. Czy macie u siebie jakies programy antywirusowe, ktore Was przed nimi chronia ?

Przepraszam, ale nie wiem, gdzie o to zapytac . Wlasnie zalozylam w domu Neostrade i troche sie boje otwierac forum ze wzgledu na wirusy. Czy macie u siebie jakies programy antywirusowe, ktore Was przed nimi chronia ?

Ograniczając się tylko i jedynie do czytania postów na Forum to wirusa nie ściągniesz.

Może tak się stać jedynie wówczas gdy "klikniesz" na jakiś podany przez kogoś złośliwego link na stronę z wirusem.

Niemniej ochronę anti-vir winienaś posiadać.

Swój comp możesz skanować np. tym bezpłatnym programem z sieci - http://bezpieczenstwo.onet.pl/ (zaręczam, że to nie jest link do wirusa :p :p :p )

Niemniej jest to tylko program który działa po fakcie. Dostałaś już wirusa i ten program go wykrywa i niszczy.

Postaraj się jednak o jakiś program z monitorem anti-vir. Który byłby na bieżąco aktualizowany i działał prewencyjnie a nie post factum

Miesięczniki komputerowe pełne są bezpłatnych wersji takiego oprogramowania lecz baza wirusów przeważnie nie moze byc tam aktualizowana.

Ja mam system Linux, wirusy mnie nie dotyczą!

Do czasu, niestety ale do czasu ......

Pozdrawiam

Darmowe antywirusy masz np. tutaj. Korzystałem z niezłego i całkiem gratisowego do zastosowań niekomercyjnych avast! [aktualizacje bezterminowo, wymagana tylko rejestracja], ale bardzo też podobała mi się praca z NOD32 - tu wersja demo.

Warto też mieć firewall'a, jeśli nie masz sprzętowego np. w Win XP z SP2.

Firewall'e tutaj albo tutaj.

Powodzenia

Chciałem Ci wysłać coś o Neo na maila, ale dostałem zwrotkę 550 Protocol violation (in reply to DATA command)

Jeżeli ktoś uzywał kompa bez stałego łącza przy pierwszym połączeniu łapie sassery i inne świństwa. Należy zainstalować niezwlocznie service pack'i, potem odczyścić anty-virami i zainstalować fire-walla.

Jeżeli nie dajesz sama radę, poproś znajomego informatyka. Ja też /na domowym kompie/ przez to przeszłam :D

Ja mam system Linux, wirusy mnie nie dotyczą! :D :D :D

A ja widziałem wirusa na Linuxie na własne oczy :(. Żaden z adminów go raczej nie wpuścił - nie wiem więc jak został zainfekowany. Obserwowałem tylko jak pożera po kolei system infekując każdy uruchamiany plik. Serwer poszedł do zaorania...

Ograniczając się tylko i jedynie do czytania postów na Forum to wirusa nie ściągniesz.

Niestety i to stwierdzenie może być już nieaktualne. Jest błąd w GDI pozwalający na zainfekowanie Windowsa odpowiednio spreparowanym plikiem JPG... i podobno już jakieś eksperymenty z takimi plikami się pojawiły, choć nie słyszałem o skutecznym zarażeniu.

Nic prostszego jak wstawić taki obrazek jako Gość w często uczęszczanym wątku :(