Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zosta?o do zrobienia w momencie przeprowadzki?

Recommended Posts

My wprowadziliśmy sie do wykończonego jednego pokoju, kuchni i łazienki... rzeczywiście tempo spada drastycznie. powodów jest kilka: od tego że jest mniejsza motywacja, poprzez wzrost kosztów (utrzymania) aż po odrabianie potęznego szarpnięcia (głownie finansowego) przy finiszu- gdzie trzeba na raz nieomal zrobić kawał prac... ale po przekroczeniu pewnego punktu wykańczania domu wręcz trzeba w nim zamieszkać żeby nie stał się on łupem złodziei.

Weszliśmy w 4 rok budowy i to powoli staje się dokuczliwe, nużące. :wink: Zwłaszcza że od jakiegoś czasu przemieszkujemy w niewykończonym domu.

Klamka zapadła : wprowadzamy się do domu wykończonego w 85%. Finansowe wahnięcie nastąpiło na etapie wykończeniówki- uległam nieco ułudzie reklamy i magii tzw. lepszej marki.

Dobrze mi tak ! Zamiast trzeźwo stąpać po hurtowniach , bujałam w obłokach (odradzam ).

No i tym sposobem ta reszta zostanie :wink: na 2005 rok.

GrzegoŻ - jak to dokładnie jest z tymi kosztami utrzymania u Ciebie, że wzrosły? Mnie się zdaje, że drożej jest utrzymywać mieszkanie (np, wynajmowane) i oprócz tego ponosić opłaty związane z domem (chociażby podatek i wywóz śmieci) niż mieć z głowy chociaż ten czynsz? Czy czegoś nie wzięłam pod uwagę, czy może Twoja sytuacja wygląda całkiem inaczej?

My też będziemy się wprowadzać przed Świętami - nie będzie zrobiony oczywiście ogród (ale jest ogrodzenie, podjazd i elewacja), nie będzie wszystkich lamp, listew przypodłogowych w połowie domu, w łazience dziecięcej nie będzie białego montażu .. Zośka ma dopiero 10mies, więc chyba to jakoś przeżyje :D, nie będzie wszystkich lamp i zasłon/firan, nie będzie szf wnękowych i brakuje sporo mebli... Ale i tak będzie pięknie!!!

My wprowadzimy się na święta. W domu będzie brakowało szafek pod umywalki w 2 łazienkach, kilku lamp, firan i kilku inych drobiazgów.

A na zewnątrz kostka, płot, ogród...... Ale uważamy, że tak jestęśmy bardzo mocno zaawansowani.

u mnie podobnie - brak zasłon i firan, lamp - gdzieniegdzie... Kostka na zewnątrz jest i trawka. Brak ogrodzenia i ogrodu :) Acha - i meble kuchenne będą montować dopiero kilka dni po przeprowadzce :)

To jesteście naprawdę szczęśliwi bo my najpierw robimy " górę" ( w skromniejszym wydaniu) a dopiero po sprzedaniu mieszkania bierzemy się za dół (oczywiście mieszkając na górze) a że mąż będzie robił wszystko sam więc tego spadku chęci i zapału o którym piszecie boję się najbardziej Ale musimy przetrwać -trudno przed końcem się poddać czy wycofać ( pociesza mnie że nie będzie czynszu i ciągłego dojeżdżania)

GrzegoŻ - jak to dokładnie jest z tymi kosztami utrzymania u Ciebie, że wzrosły? Mnie się zdaje, że drożej jest utrzymywać mieszkanie (np, wynajmowane) i oprócz tego ponosić opłaty związane z domem (chociażby podatek i wywóz śmieci) niż mieć z głowy chociaż ten czynsz? Czy czegoś nie wzięłam pod uwagę, czy może Twoja sytuacja wygląda całkiem inaczej?

My mieszkaliśmy u teściów więc ciasno ale koszty niewielkie. Przy wynajmowaniu od "obcych" to zupełnie inaczej wygląda... a główny koszt utrzymania domu zwłaszcza w pierwszym roku to ogrzewanie... piec pracował prawie jak pompa do oleju:-). Teraz (po 4 latach) jest o niebo lepiej.

My mieszkaliśmy u teściów więc ciasno ale koszty niewielkie. Przy wynajmowaniu od "obcych" to zupełnie inaczej wygląda... a główny koszt utrzymania domu zwłaszcza w pierwszym roku to ogrzewanie... piec pracował prawie jak pompa do oleju:-). Teraz (po 4 latach) jest o niebo lepiej.

mieszkam juz od miesiaca. przy wprowadzaniu mialem 3 pokoje, konczylem elektryke, kafelkowalem lazienkewieszalem lampy i karnisze, nie mialem ogrzewania (poza kominkiem w niewykonczonym salonie) i cwu. teraz mam pokoje wykonczone - choc nie wszedzie sa listwy przypodlogowe, elektryka ok.,cwu i co tez juz dziala, lazienka w trakcie kladzenia kafelek dalej - nie sprawdzilem wszystkich paczek i dekory w dwoch z nich na 6 mialy inny kolor i czekam na wymiane, ale niczego nie zaluje - czulismy sie jak pionierzy. jest ok. Pozdrawiam, Witek