kemotsilf 20.02.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Witam, Jestem kompletnie zielony, zamierzam kupić dom, który ma poddasze w stanie surowym (miało być użytkowe w późniejszym czasie) i chce zrobić poddasze użytkowe. Tylko zmartwił mnie dach, bo blacha jest położona na pełnym deskowanie bez papy/foli i mam sprzeczne opinie, że tak może być i można ocieplać dach albo, że trzeba odkręcić blachę i położyć folie. Potrzebuję pewnej opinii co mam teraz zrobić, żeby po ociepleniu dachu nie wyszły mi jakieś "kwiatki":/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 20.02.2021 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Membrana czy papa powinna być ułożona na pełnym deskowaniu i to bez znaczenia czy poddasze ma być użytkowe czy nie. Aż strach pomyśleć jak inwestor poprzedni ułożył blachę na tym dachu skoro pożałował "kilku złotych" na ułożenie FWK, oby się nie okazało że blacha jest przykręcona tak jak piszesz bezpośrednio do deskowania.Aby nie było w przyszłości jakiś kfiatków to ja bym ściągnął blachę i położył na deskowanie papę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemotsilf 20.02.2021 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Aby nie było w przyszłości jakiś kfiatków to ja bym ściągnął blachę i położył na deskowanie papę. Drogi będzie taki zabieg (poddasze ma ok 100 m2), czy jest bezproblemowy, czy wiąże się z jakimiś skutkami ubocznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 24.02.2021 03:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 Witam, Jestem kompletnie zielony, zamierzam kupić dom, który ma poddasze w stanie surowym (miało być użytkowe w późniejszym czasie) i chce zrobić poddasze użytkowe. Tylko zmartwił mnie dach, bo blacha jest położona na pełnym deskowanie bez papy/foli i mam sprzeczne opinie, że tak może być i można ocieplać dach albo, że trzeba odkręcić blachę i położyć folie. Potrzebuję pewnej opinii co mam teraz zrobić, żeby po ociepleniu dachu nie wyszły mi jakieś "kwiatki":/ [ATTACH=CONFIG]453317[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]453316[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]453315[/ATTACH] Chyba planujesz ocieplić poddasze a nie dach. Czy ja dobrze zrozumiałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bcgarage 27.02.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Drogi będzie taki zabieg (poddasze ma ok 100 m2), czy jest bezproblemowy, czy wiąże się z jakimiś skutkami ubocznymi? A kto powiedział że ma być tanio? Ten kto zrobił to do takiego stanu przyoszczędził znacznie, teraz nie płakać tylko poprawiać. Wystarczy że jakiś wkręt/gumka pod nim przepuszczą, będzie leciało po deskach, dając np membranę na dystansie zacznie po tym lecieć. Po pewnym czasie taka membrana też straci właściwości, zacznie wilgotnieć np wełna, pogorszenie jej właściwości, woda dochodzi do kg i mamy plamy, wilgoć itp. Remont tego będzie kosztował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 02.03.2021 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Koledzy powyżej mają rację - ściągnąć blachę - na deskowaniu położyć papę. Wewnątrz między warstwą wełny a deskowaniem musi być szczelina wentylacyjna 3-4 cm.Nawiew do niej powinien znajdować się pod okapem dachu, a wywiew – w jego kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.03.2021 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2021 Tak się buduje domy na sprzedaż. Z blachą wiąże się zjawisko tzw. "roszenia blachy". Dach w tym stanie nie nadaje się do ocieplenia. Należy zdemontować pokrycie, wykonać szczelinę w kalenicy, pokryć deski papą pozostawiając drożną szczelinę w kalenicy, zamontować kontrłaty i łaty. Maksymalny rozstaw łat 25 cm. Tak przygotowany dach przykryć tą blachą. Zbędne otwory w blasze zanitować. Przy okapie zastosować grzebień. Pod gąsiorem taśmę kalenicową lub siatki przeciw owadom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts