Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie domu konwektorami + kablami w podłodze

Recommended Posts

Ile m2 ma parter salon+kuchnia bo wydaje mi się nie za wiele ja bym chyba kupił nawet matę gotowca tam gdzie bedzie wypoczynek np taką pierwsza lepsza z brzegu

https://allegro.pl/oferta/mata-grzewcza-wiper-ogrzewanie-podlogowe-wifi-10m-9507866275?fromVariant=9507864008

do tego klimatyzator max 3kw dedykowany do grzania, polecam ten z mojej stopki cena 2800 jest bardzo wydajny.

a na poddasze najtańsze by były konwektory elektryczne https://www.atlantic-polska.pl/grzejnik-elektryczny/f125/

Jakkolwiek by nie było i tak PV do ok 6 kW się będą opłacały większe w mojej ocenie nie, promienniki są dobre do hal lub kościołów w domu to porażka dają najgorszy rozkład temperatur z możliwych.

Ale nie zmienia to faktu że mowa o darmowym prądzie z PV jest trochę wygórowana.

Natomiast co do promienników to w tym przypadku gdy dom będzie użytkowany sporadycznie to uważam że promienniki spoko wystarczą a w międzyczasie gdy inwestor zechce zmienić ten dom na całoroczny nie wiadomo co technologia Nam zaproponuje. Kiedyś PCi były nowością, ludzie nie wiedzieli z czym to się je, mało znane i drogie, z biegiem lat ceny spadły a popularność ich wzrosła, kto wie co będzie za te np 10 lat gdy autor tematu zechce w ten dom zmienić z weekendowego na całoroczny.