rob1000 21.02.2021 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Witam, pod koniec października wylano nam chudziak (pod posadzkę na gruncie). Beton C16/20 gr. 15 cm. Aktualnie dom jest w stanie surowym otwartym. Wczoraj zauważyłem na chudziaku rysy. Jedna w garażu, ciągnie się przez całą długość pomieszczenia a drugą w salonie - również przez całą długość przy czym przy otworze okiennym/balkonowym jest "pajączek". W miejscu rys posadzka jest równa, za wyjątkiem "pajączka", gdzie punktowo są delikatne wgłębienia (0,5 cm) Dodam, że nie jestem w stanie stwierdzić, kiedy powstały te spękania. Czy jeszcze jesienią a powodem było to, że chudziaka nie podlewaliśmy (zalewaliśmy przy ok. 10 stopniach Celsjusza, a mniej więcej dwie doby po wylaniu spadł porządny deszcz)? Czy teraz po mrozach? Może przyczyną jest to, że parę razy został "podlany" deszczem i roztapiającym się śniegiem? Dach został zrobiony w styczniu i pomimo starań i zabezpieczeń woda ze stropu przesączała się przez otwory rekuperacji i przy kominie. Może tam gdzie było mokro, na przykład tam gdzie pojawił się pajączek, złapał mróz i stąd te pęknięcia? Z drugiej strony dlaczego rysy ciągną się przez cała długość pomieszczeń? To zastanawiające. Wydaje się, że podsypka została wykonana prawidłowo. Poszło dużo dobrego piasku, bo teren to glina. Ubijali aż miło. Kierownik nie miał zastrzeżeń. Przed rozpoczęciem robót zrobiliśmy też badania poziomu wód gruntowych, też wszystko było ok. Aktualnie czekam na oględziny spękań przez kierownika. Zastanawiam się czy należy z tym coś robić, czy iść dalej z robotą (w projekcie mam 20 cm styropianu i 7 cm wylewki). Trochę się martwię bo z tego, co poczytałem to w skrajnym przypadku zaleca się zerwanie chudziaka i zrobienie podsypki od początku. Proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.02.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Jeżeli rysy są w dużych pomieszczeniach może to być rysa skurczowa. Ogólnie jak nie stuka nie puka chudziak to można dalej działać. 20 cm styropianu i tylko 7cm wylewki? Ja bym trochę pogrubił 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.02.2021 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Wg mnie nie ma paniki, te rysy to normalna rzecz, tak jak pisał kolega wyżej są to spowodowane "pracowaniem" wylewki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob1000 21.02.2021 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Nie wiem, czy to coś zmienia, ale dzisiaj obie rysy na całej długości opukane młotkiem. W garażu zero pogłosu, natomiast w salonie na dwóch kilkudziesięcio centymetrowych odcinkach "pusty" odgłos. Co do wylewki, w projekcie 2x papa termozgrzewalna, styropian 20cm , 2x folia, szlichta zbrojona siatką z drutu 7cm. Teraz mam już ogranoczone pole manewru bo okna już zamówione . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.02.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Co do wylewki, w projekcie 2x papa termozgrzewalna, styropian 20cm , 2x folia, szlichta zbrojona siatką z drutu 7cm. Teraz mam już ogranoczone pole manewru bo okna już zamówione . Jakbyś to wylał miałbyś ograniczone pole. Przed robotą masz pole manewru, styropian zastąpić np styrodurem, lub pinką PIR/PUR i pogrubić wylewkę. Będzie podłogówka ? W miejscu gdzie jest głucho (jeżeli to nie jest punkt tylko jakiś obszar) można wykuć, wyciąć fragment 30x30 i zobaczyć podkład. Ale niech to kierownik obsłucha pewnie ma większe doświadczenie od wystraszonego inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob1000 21.02.2021 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2021 Podłogówka w łazienkach i wiatrołapie. Ciekaw jestem co powie kierownik, ale zapewne bez jakiegoś "odwiertu' się nie obędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts