Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skropliny na pasie podrynnowym -pytanie o poprawność wykonania.

kasparoow

Recommended Posts

WItajcie.

Dach położony rok temu. Po sporym deszczu i przy roztopach woda kapie po obróbce (do rynny oczywiście też leci). Tak ma być? Dzwoniłem do wykonawcy i mówi, że to efekt zamierzony bo inaczej nie byłoby wentylacji (rzekomo skropliny są odprowadzone po pasie podrynnowym). Może się jakiś fachowiec wypowiedzieć na ten temat? Pierwszy raz coś takiego widzę, żeby woda spływała do rynny i kapało naokoło domu. Skropliny to jeszcze rozumiem ale jak pada deszcz?

Nagrałem filmik, który pokazuje problem.

Dzięki z góry za pomoc.

https://drive.google.com/file/d/1xJIisfr6rH4yg_nbjvAvdvcmZGAGAROI/view

Dach z pełnym deskowaniem bez membrany. Papa po całości ze szczeliną wentylacyjną.

Edytowane przez kasparoow

WItajcie.

Dach położony rok temu. Po sporym deszczu i przy roztopach woda kapie po obróbce (do rynny oczywiście też leci). Tak ma być? Dzwoniłem do wykonawcy i mówi, że to efekt zamierzony bo inaczej nie byłoby wentylacji (rzekomo skropliny są odprowadzone po pasie podrynnowym). Może się jakiś fachowiec wypowiedzieć na ten temat? Pierwszy raz coś takiego widzę, żeby woda spływała do rynny i kapało naokoło domu. Skropliny to jeszcze rozumiem ale jak pada deszcz?

Nagrałem filmik, który pokazuje problem.

Dzięki z góry za pomoc.

https://drive.google.com/file/d/1xJIisfr6rH4yg_nbjvAvdvcmZGAGAROI/view

Dach z pełnym deskowaniem bez membrany. Papa po całości ze szczeliną wentylacyjną.

poczytaj

http://dachy.info.pl/technika/anatomia-okapu-cz-1-dwa-rozwiazania/

u Ciebie to wygląda na awarię, zbyt dużo się leje po pasie podrynnowym

• 4 weeks później...
To zjawisko to kwestia wykonania okapu. W Twoim przypadku skropliny z krycia wstępnego zostały odprowadzone na pas podrynnowy. Negatywny skutek takiego wykonania to kapanie z tego pasa i jego zabrudzenie kurzem niesionym przez skropliny. Załączony filmik pokazuje, że kapie w pogodny dzień czyli wytapia się zalegający pod pokryciem śnieg. W czasie padającego deszczu to zjawisko nie powinno wystąpić bo to pokrycie jest wystarczająco szczelne. Czyli jak kapie w czasie deszczu to jest jakiś błąd wykonawczy. Być może jest zbyt krótki pas nadrynnowy i wiatr wpycha wodę na pas podrynnowy. Pozdrawiam.

• 1 year później...
Witam. Jestem na etapie krycia dachu dachówką betonową. Jest zastosowane pełne deskowanie i papa. Wykonawca zrobił pas nadrynnowy tak by pa pa odprowadzała skropliny do rynny. Niestety zrobił to tak że przy pasie nadrynnowy tworzy się niewielka kałuża. Tłumaczy mi że ta kałuża wytworzyła się ponieważ były spore opady deszczu a po przykryciu dachówką nie ma prawa się tak robić i wszystko jest prawidłowo. Proszę o podpowiedź co należy zrobić póki jestem w trakcie krycia tego dachu i nie jest Mam nadzieję jeszcze za późno.IMG-20220422-WA0001.jpgIMG-20220422-WA0000.jpg Edytowane przez Konrad1976

Okap nie jest poprawnie wykonany. Rynna jest nisko opuszczona. Ilość deszczu nie ma tu znaczenia. Te zastoiny będą się tworzyły ilekroć woda dostanie się pod dachówkę. Najwięcej będzie z topniejącego śniegu. Widoczne są podkładki papowe a to już duże prawdopodobieństwo przecieku. Widać dość spore odstępy pomiędzy papami na połączeniach prostopadłych do okapu. Jaki materiał został zastosowany na podkładki pod łaty? Jak kawałki drewna to źle. Pozdrawiam. Edytowane przez Andrzej Wilhelmi