Phate25 22.02.2021 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Witajcie, Mam mały problem z kaloryferem w łazience. Do kaloryfera podłączona jest woda przy pomocy rur PP. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że na połączeniu rury z śrubunkiem / zaworem (nie wiem jak to się fachowo nazywa) zaczęła kapać woda. Z moich obserwacji wyniki, że nieszczelność jest tam gdzie łączy się rura z metalową częścią (to jest chyba zgrzane ?) a nie na gwincie. Do wiadomości załączam zdjęcie dla lepszego poglądu. Pytanie. Czy ja mogę to jakość uszczelnić jak opróżnię kaloryfer z wody ? Jakieś pasty, uszczelniacze, silikony czy coś ? Czy wymaga to zdjęcia kaloryfera i zgrzania rur na nowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 22.02.2021 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 (edytowane) Wygląda na to, że cieknie na śrubnku, ta srebrna nakrętka to nie jest zgrzew, trzeba ją wykręcić, z tej białej "mufki". Po wymianie uszczelki na nową problem pownien być rozwiązany. Ale bez spuszczania wody się nie obejdzie. Edit Wygląda to na śrubunek tego typu Ktoś trochę nieprofesjonalnie chyba zastosował część z tej złączki łącząc ją z tym zaworem. Jak nie ma płaskiej powierzchni w tej białej "mufce", to może być problem z uszczelnieniem i trzeba będzie coś "rzeźbić". Edytowane 22 Lutego 2021 przez mac_612 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phate25 22.02.2021 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli rozumiem, że tam nie jest nic zgrzane tylko raczej rura jest włożona i uszczelniona uszczelką ? Ze spuszczeniem wody akurat myślę, że nie będzie zbyt dużego problemu. Możemy odciąć całkowicie ten grzejnik lub też zakręcić zawór na wlocie do kaloryfera i spuścić wodę na tym śrubunku ze zdjęcia. Podejrzewam jednak, że konieczne będzie odkręcenie obu zaworów i ściągnięcie kaloryfera ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac_612 22.02.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Jak już spuścisz wodę, to ze ściągnięciem kaloryfera nie będzie problemu, A na pewno ułatwi to diagnozę i naprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Zastosuj uszczelki twarde uszczelki kryngielitowe - oryginalnie są tam gumowe i pewnie guma sparciała i przecieka. Dosłownie o takie zapytaj w sklepie hydraulicznym lub w markecie - będzie opisany woreczek - są koloru żółto zielonego, lub czerwonego:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Phate25 22.02.2021 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Dzięki, skoczę dziś/jutro do marketu.A czy te uszczelki będą w różnych rozmiarach ? Jaki powinnien być rozmiar do mojej naprawy ? Nie chce jeździć kilka razy lub musieć kupować różne rozmiary bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 22.02.2021 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Dzięki, skoczę dziś/jutro do marketu. A czy te uszczelki będą w różnych rozmiarach ? Jaki powinnien być rozmiar do mojej naprawy ? Nie chce jeździć kilka razy lub musieć kupować różne rozmiary bez sensu. U Ciebie będzie rozmiar 3/4" ale najlepiej jest kupić sobie różne - to tania rzecz, a przydaje się mieć w domu. Patrzę na zdjęcie...może być 1/2:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts