Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cieknące połączenie kaloryfera z rurą PP

Phate25

Recommended Posts

Witajcie,

Mam mały problem z kaloryferem w łazience. Do kaloryfera podłączona jest woda przy pomocy rur PP. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że na połączeniu rury z śrubunkiem / zaworem (nie wiem jak to się fachowo nazywa) zaczęła kapać woda. Z moich obserwacji wyniki, że nieszczelność jest tam gdzie łączy się rura z metalową częścią (to jest chyba zgrzane ?) a nie na gwincie.

Do wiadomości załączam zdjęcie dla lepszego poglądu.

Pytanie. Czy ja mogę to jakość uszczelnić jak opróżnię kaloryfer z wody ? Jakieś pasty, uszczelniacze, silikony czy coś ? Czy wymaga to zdjęcia kaloryfera i zgrzania rur na nowo ?

ccc4ad4f2edb.jpg

Wygląda na to, że cieknie na śrubnku, ta srebrna nakrętka to nie jest zgrzew, trzeba ją wykręcić, z tej białej "mufki". Po wymianie uszczelki na nową problem pownien być rozwiązany. Ale bez spuszczania wody się nie obejdzie.

Edit

Wygląda to na śrubunek tego typuDwuzlaczka-PP-holender-PP-PLUMBER-1.jpg

Ktoś trochę nieprofesjonalnie chyba zastosował część z tej złączki łącząc ją z tym zaworem.

Jak nie ma płaskiej powierzchni w tej białej "mufce", to może być problem z uszczelnieniem i trzeba będzie coś "rzeźbić".

Edytowane przez mac_612

Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli rozumiem, że tam nie jest nic zgrzane tylko raczej rura jest włożona i uszczelniona uszczelką ?

Ze spuszczeniem wody akurat myślę, że nie będzie zbyt dużego problemu. Możemy odciąć całkowicie ten grzejnik lub też zakręcić zawór na wlocie do kaloryfera i spuścić wodę na tym śrubunku ze zdjęcia. Podejrzewam jednak, że konieczne będzie odkręcenie obu zaworów i ściągnięcie kaloryfera ?

Zastosuj uszczelki twarde uszczelki kryngielitowe - oryginalnie są tam gumowe i pewnie guma sparciała i przecieka.

Dosłownie o takie zapytaj w sklepie hydraulicznym lub w markecie - będzie opisany woreczek - są koloru żółto zielonego, lub czerwonego:yes:

instal_guru-spree_pl-opis2.jpgsmall_Uszczelka_węża_fibrowa_1-2___10_szt._13.jpguszczelka-gumowa.jpg

Dzięki, skoczę dziś/jutro do marketu.

A czy te uszczelki będą w różnych rozmiarach ? Jaki powinnien być rozmiar do mojej naprawy ? Nie chce jeździć kilka razy lub musieć kupować różne rozmiary bez sensu.

U Ciebie będzie rozmiar 3/4" ale najlepiej jest kupić sobie różne - to tania rzecz, a przydaje się mieć w domu.

Patrzę na zdjęcie...może być 1/2:yes: