Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

1 rok w nowym domu jakie usterki co byście zmienili

tobo

Recommended Posts

u mnie było tak:

- zaraz po wprowadzeniu ruchoma podloga w jednym pokoju (brak

dystansu między panelami a ścianą)

- ciepłe grzejniki latem (brak zaworu odcinającego CO, brak zbiornika

wzbiorczego na CWU)

- po zimie odpadły płytki imit. kamień z kominów (nie wiadomu czym

przyklejili)

- prawie wszystkie cokoliki od paneli podłogowych odpadły szczególnie na

krótkich odcinkach ("tandeta" przykleiłem klejem narazie trzyma)

ciekaw jestem co u was wyszło

pozdrawiam

mieszkam 2 miesiące:

1) strop betonowy nie drewniany. Juz zaczyna pękać na łącvzeniu płyty gk ze ścianą. Na wiosnę trzeba będzie zrobic poprawki albo zamontować listwy maskujące.

2) Ściana 3 warstwowa. Mam 1 warstwową zbk ocieplona 12 cm styropianu. Wcale po nałożeniu tynku nie będzie tańsza niż 3 warstwowa, kóra może sobie stać nieotynkowana przez lata.

3) Dałbym jednak ściankę kolankową aby poddasze - choc nieuzytkowe - było wyższe.

4) Zastnowiłbym sie nad innym materiałem niż BK. Chodzi o akustykę. Choć nie ma tragedii.

rogi napisał:
Zastnowiłbym sie nad innym materiałem niż BK. Chodzi o akustykę. Choć nie ma tragedii.

można coś wiecej info? wlasnie sie zastanawiam czy na dzialowki nie dac czegos innego niz 12cm BK klasy 600. Jaka klasa i grubosc BK u ciebie? Cos wiecej o wrażeniach? Bo zrozumialem że jest źle ale nie tragicznie. A może da się żeby było DOBRZE??

Mam wewnętrzne 12 i 18 cm. Co do akustyki to jest duże echo - pogłos. Ale wydaje mi się że jest to spowodowane dużą powierzchnia i małą ilościa mebli, brakiem firanek w salonie. salon wraz z połączoną kuchnia wysoka na 3,3 m ma 40 m2. Natomiast przenikanie dzwięków przez ściany nie jest dokuczliwe. Wydaje mi się, ze po ociepleniu styropianem ścian zewnetrznych pogorszyła się dzwiękoszczelność. czytałem o tym że metoda lekka - mokra pogorsza akustykę. Chyba jest to prawda. Ale nie jest źle. Powiem tak jest dobrze.

Instalacje

- nie zrobilismy cyrkulacji do umywalki w łazience, niby brakuje 2 m ale chwile się czeka na ciepłą wodę

- grzejniki w piwnicy sa przewymiarowane - nie trzeba wyliczać ich mocy tak jak na parterze, bo ziemia jest świetnym izolatorem

- lampa w jadalni "wyszła" nam na środku pomieszczenia, a nie nad stołem :-?

- ogrzewanie podlogowe w wiatrołapie - nie uzywamy

- za to w łazience dobralismy za małą moc do powierzchni :(

- nie zrobilismy od razu sieci komputerowej i telefonicznej w pokojach i trzeba bylo troche sie napracować

- na jednym bezpieczniku "wisi" nam i zmywarka i kuchenka - shit - trzeba pamiętać o wyborze :evil:

tyle narazie, ale pewnie więcej by się znalazlo :D

Ja dałem się zwieść instalatorowi CO, że cały układ wyreguluje jak już będziemy mieszkali. A teraz nie chcę go widzieć u mnie w domu, bo mnie tyle nerwów kosztował, że wolę się sam tym martwić albo znajdę jakiegoś innego, który się tym zajmie. Ten okazał się, grzecznie mówiąc, słabym fachowcem, a na dodatek działa mi na nerwy sposobem mówienia.