Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie schodów

Recommended Posts

Prosba o porade.

Deweloper wylał u mnie nieprawidłowo schody - ostatni stopień jest za niski.

I teraz daje nam dwie mozliwosci:

- będą je równać.

- wypłaca ekwiwalent pieniężny.

Z racju, że mnie to nie razi i mam już odmierzone schody u stolarza to zastanawiam się nad ekwiwalentem.

No i tutaj pytanie - na ile wycenić taka usługę?

W internecie nie znalazłem takich ofert.

Z góry dziękuję za odpowiedx.

Oczekiwałem odpowiedzi, ile taka usługa może kosztować, bo skoro deweloper jest skłonny "wyrównać tę krzywdę" to dlaczego z tego nie skorzystać? A nie chce strzelać kwot z kosmosu.

Czemu nie zapytasz dewelopera? I jaką krzywdę skoro piszesz że Tobie to nie przeszkadza?

Yhm... No wydawało mi się, że jeśli jeden ze schodów jest za niski, wykonawca się do tego przyznaje i oferuje rozwiązanie problemu, to jednak jest to wada.

Wydawało mi się, że w pierwszej wiadomości wyraziłem się wystarczająco precyzyjnie, więc możemy skończyć filozoficzne dywagacje i jeśli nie ma nikogo kto przechodził przez podobny problem to nie było tematu.

Normy tego wymagają, nie poprawisz będą wchodzący odczuwać brak komfortu, a nawet potykać się. Ale dziwne że przepuścili na etapie szalunków. Każdy wykonawca na etapie szalunków sprawdza top kilkakrotnie z projektem tj. finalnych poziomów podłóg. Jeśli najwyższy stopień to można podnieść poziom piętra . Ale można z tym żyć. Nie podałeś wielkości tej różnicy , a to ma znaczenie przy rekompensacie

Ale dziwne że przepuścili na etapie szalunków. Każdy wykonawca na etapie szalunków sprawdza top kilkakrotnie z projektem tj. finalnych poziomów podłóg.

Dobry żart. ;)

Nie po to na budowie jest inspektor, kierownik, inwestor i nie wiadomo kto jeszcze, żeby ktokolwiek coś kontrolował. :)

To polska budowa, a nie wysłanie łazika na Marsa.

Różnica, jak dobrze pamiętam, to 4cm.