Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie.

Muszę wykonać wjazd na swoją działkę z drogi gminnej. Wiem, że muszę złożyć wniosek o pozwolenie na zrobienie takiego wjazdu ale mam tutaj pytanie odnośnie strony technicznej.

Niby według wymogów mogę zrobić tylko wjazd o maksymalnej szerokości 6 metrów i średnica przepustu min. Fi 400 mm.

Chciałem się dowiedzieć czy coś się stanie jak zrobię przepust np 8/10 metrowy? czy muszę się trzymać tych 6 metrów. Droga gminna ma szerokość około 360 cm i myślałem czy przy wjeździe 6 metrowym duże samochody będą się wyrabiać z wykręcaniem.

I mam tam płytki rów do którego muszę wsadzić rurę. Myślałem żeby trochę podkopać to w głąb i na szerokość i wysypać kruszywo na spód i ubić je (jakie polecacie kruszywo pod taką rurę karbowana?) i potem położyć rurę karbowaną i zrobić ścianki czołowe albo z bloczka fundamentowego albo z płyty OSB zrobić szalunek i zbroić i zalać betonem. Ścianka byłaby wpuszczona w skarpę i pochylona do wewnątrz lekko. I potem po związaniu bym wysypał na rurę również kruszywo i ubił . Czy taki proces technologiczny jest w porządku i utrzyma przejeżdżające duże samochody? Czy macie jakie uwagi dla mnie albo inny sposób na wykonanie takiego wjazdu.

Dzięki za pomoc

Twój opis trochę przypomina mostek hybrydowy -z użyciem rury i na tym żelbet.

Sama rura powinna byc mocna pod warunkiem, że jest na niej minimum 1m piasku i kruszywa.

Rozważyłbym faktycznie zrobić tak jak mówisz, położyć rurę na niej trochę piasku który zagęszcza się tak ok. 20-30cm, folia i na tym zrobić solidny mostek żelbetowy, ale co na to przepisy i zarządca drogi?