Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duże okno w salonie - Czy warto zaoszczędzić inwestując w PCV ?

Jakie okno do salonu (6400x2400)  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakie okno do salonu (6400x2400)

• Aluminium (drogie)
      2
    • PCV ze wzmocnieniem stalowym (tańsze)
      1

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem na etapie wyboru okien do mojego domu. Generalnie mam jedną wątpliwość związaną z dużym oknem znajdującym się w salonie (około 6350x2400).

Chciałbym aby okno było podzielone na 4 części (środkowe części przesuwne, zewnętrzne fix).

Dostałem kilka ofert na te okna. Dwie wydają się najbardziej interesujące i tu zaczynają się moje dylematy.

Okna aluminiowe vs okna pcv. Pierwsza różnica to oczywiście cena (aluminiowe wychodzą 50% drożej --> 120kPLN vs 80kPLN). Duża różnica.

Gdyby nie to, wspomniane w tytule, okno w salonie wybór byłby dla mnie raczej jasny (PCV). Ale obawiam się o wytrzymałość takiego plastikowego okna. Oczywiście przewidywane jest stalowe wzmocnienie ale ...

No i właśnie chciałem zapytać o Wasze doświadczenia. Czy warto oszczędzać w tym przypadku ? Okno pcv ma pięcioletnią gwarancję.

Jest jednak dużo artykułów, w których jest mowa o tym, że tego typu duże przeszklenia powinno się montować w aluminium.

pozdrawiam serdecznie

Rysiek

Poszukaj realizacji HS alu+ reszta PCW i zabierz tam żonę.

Sam się wielokrotnie "oszukuję " i nie rozpoznaję na pierwszy rzut oka.

Jakby patrzeć tak radykalnie, to powinno się w ogóle odrzucić HS ze względu na kompletnie inny wygląd niż pozostałe okna.