Gość m_ch_konto usunięte 29.11.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Witam wszystkich! Jestem jeszcze w dobrej sytuacji by o to Was zapytać. Nie mam jeszcze ukończonego projektu, ale finał jest bliski. Prosty domek, raczej średni niż mały, dach dwuspadowy o kącie nachylenia 40st. Na poddaszu mają być 3 pokoje i w jednym z nich zaprojektowane są obecnie 2 okna dachowe (pow. użytkowa pokoju ok. 13m2). W pozostałych dwóch mam po 1 oknie dachowym i 1 tradysyjnym w ścianie. Pokój z dwoma dachowymi oknami jest od strony południowo - zachodniej.Proszę doradźcie, czy warto upierać się na tę lukarnię. Według projektanta wykonanie jest możliwe, ale podobno skomplikowane konstrukcyjnie. Dodatkowo, jego zdaniem, zastosowanie okien dachowych ma być w ogólnym rozrachunku tańsze. Powiedzcie proszę, co sądzicie w tym temacie. Może ktoś z Was miał podobne dylematy i już je rozwiązał? Z góry dziękuję za udział w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 29.11.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jestem za tym by w pomieszczeniu było jedno okno połaciowe i jedna lukarna , a to dlatego że okno dachowe przy dużych opadach śniegu jest zasypane i jest ciemno ale normalnie przy tej samej powierzchni daje więcej światła anieżeli zwykłe okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 29.11.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Ja mam sypialnię w połowie z lukarną (i balkonikiem), druga połowa z oknem dachowym. Mój oryginalny pomysł, wymusiłem to na architekcie. Wszystkim się podoba. Oczywiście że samo okno dachowe jest tańsze. Ale funkcjonalność lukarny jest wyższa (dosłownie i w przenośni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 29.11.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 Jest jeszcze rozwiązanie "kompromisowe" - okno "łamane" (nie wiem jak to się prawidłowo nazywa - częściowo w połaci, częściowo w ścianie kolankowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 29.11.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 W naszym projekcie w łazience na poddaszu maiała być trójkątna lukarna. Tez myślałem aby zrobić taniej i zastąpić ją oknem dachowym, ale po głębszym namyśle ... zostawiliśmy lukarnę (trójkątną) ponieważ:- jest większa kubatura pomieszczenia, tzn do lukarny moge podejśc i mam do dyspozycji "pełną wysokość" pomieszczenia (nie musze się schylać)- lukarna pieknie "ozdobiła" dach- w przypadku opadów śniegu nie jest zasypana jak w przypadku okien dachowych.Oczywiście nie jestem tez przeciwnikiem okien dachowych, gdyż w innym pomieszczeniu (pokój nad garażem) mamy 2 okna dachowe i też wyglądają ładnie - ale przeznaczenie tego pokoju jest troche inne, inny tez jest dach nad garażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 29.11.2004 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2004 To się chyba nazywa okno balkonowe.Ja zdecydowałem się na lukarny ze względu na większą praktyczność tego rozwiązania.No i można sobie zrobić balkon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość m_ch_konto usunięte 30.11.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Jest jeszcze rozwiązanie "kompromisowe" - okno "łamane" (nie wiem jak to się prawidłowo nazywa - częściowo w połaci, częściowo w ścianie kolankowej. Widziałem takie okna, są bardzo fajne, jednak nie padsują do mojego budynku. Okno takie wygląda dobrze w budynku z okapem dachu niezbyt daleko wysuniętym poza obrys ściany. Czyli w budynku z attyką i dachem spadowym. Mam nadzieję, że dobrego nazewnictwa użyłem. Ale pomysł faktycznie dobry. Widziałem u kolegi, który przebudował gierkowską kostkę na domek z dachem dwuspadowym. Okna wyglądają fajnie i są praktyczne. Dużo światła i śnieg nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 02.12.2004 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Wszystko zależy od wysokości ścianki kolankowej ja w swoim projekcie mam ją na wysokośco 150 cm i zdecydowałem się na okna "łamane" dach wystaje poza ścianę na około 30 cm i wszystko wygląda fajnie. zwiększy to tylko trochę problem z orynnowaniem dachu ale dzięki temu dzieciaki będą widziały coś więcej niż tylko samoloty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzakx 23.09.2018 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 OK, a gdyby tak rozważać okno dachowe vs lukarna pulpitowa? odpadają nam takie elementy jak krokiew koszowa, dodatkowe cięte drewno. Zostaje nam tylko wymurować proste ścianki, nie wiem jak robi się poziomy dach???Taki trend (lukarny prostokątne, pulpitowe) jest mega widoczny u developerów a podejrzewam że to głównie ze względu na koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts