Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...- fakt, że przy buforze mniejsze i palenie bardziej efektywne, ale... trzeba mieć miejsce na bufor, duzy bufor to też koszt, to tego trzeba troszę to wysterować a to też koszt.

....

bufor 750l elektrometu z izolacją, wężownicą dla solara i dla CWU wraz z piecem 15kW , oba Elektrometu, kosztował 11tyś zł.

miejsce trzeba mieć, fakt dodatkowy 1m2. (taką ma średnicę).

sterowanie kosztowało 1200zł. jest to siłownik na zaworze mieszającym ,który dobiera krzywą grzewczą w zależności od temp zew.

do tego potencjometr w wygodnym miejscu w domu (u mnie w korytarzu) by ręcznie tę krzywą sobie spłaszczyć bądź podnieść.

efekt:

-stabilna praca pieca, praktycznie nie wchodzi w stan podtrzymania - a z tym mają ludzie największe problemy.

w efekcie optymalne , jednostajne palenie, bardzo oszczędne. (mając wykształcenie humanistyczne wyregulowałem piec w 3 dni i juz nic nie zmieniam, ludzie się sezonami męczą, piec ma stale 60stC, teraz przy -20 spadła temp do 50stC).

- bezmiar taniej CWU.

-po wygaszeniu pieca lub awarii prądu jest magazyn ciepła na kilka/kilkanascie

godzin.

- bufor pozwala na zakup małego pieca, 15kW, bo w okresach większego zapotrzebowania na ciepło (noc - 20stC) czerpie ciepło z bufora. mały piec i bufor pozwala na sensowne grzanie CWU latem (bez bufora to mało sensowne). mozna rozpalić raz na tydznien i załadować bufor w ciągu kilku godzin do 90stC, lub palić małą ilością węgla cały czas. choć przyznam, że z wyliczen wychodzi mi grzanie prądem za 80zł/mc, więc pewnie nie bedzie mi się chciało bawic w palenie latem (bufor ma grzałkę 2kW ,mozna zamontować 9kW).

https://forum.murator.pl/topic/26077-co-przez-wymiennik-czy-warto/page/3/#findComment-2926565

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bufor 750l elektrometu z izolacją, wężownicą dla solara i dla CWU wraz z piecem 15kW , oba Elektrometu, kosztował 11tyś zł.

qwert - z nieba mi spadasz :)

Ten piec Elektrometu to na co jest ? i czy ma zasobnik ?

O solarze pisałem już wcześniej, że przy buforze to powinien dostarczyć cwu w lecie (+ ewentualne dogrzanie prądem).

Zima to same plusy: piec = układ otwarty, palenie w zakresie mocy max. pieca bez przerw , ogrzewanie = układ zamkniety, pełna kontrola temp wody powrotnej na piec, cwu - jak piszesz - w bród.

Jednym słowem: żyć nie umierać :D

https://forum.murator.pl/topic/26077-co-przez-wymiennik-czy-warto/page/3/#findComment-2926623

qwert - super dzięki :D

Bufor OK. Natomiast kocioł jest tylko na ekogroszek bez dodatkowego rusztu - więc odpada.

Sterownik zapewne też OK skoro go sprawdziłeś.

Myslę, że kierunek, w którym idę jest dobry.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/26077-co-przez-wymiennik-czy-warto/page/3/#findComment-2926741

nie mam rusztu ,bo mi niepotrzebny. wrzucanie tam kawałków drewna to pomyłka. ciasno i niewygodnie. po to mam piec z podajnikiem, zeby nie stać przy nim non stop.

resztki desek z budowy, w większych kawałkach spalę w kominku.

a śmieci nie palę ,bo syfi się maksymalnie komin i po kilku latach nie wiadomo czy nie trzeba nowego postawić, nie mówiąc o ekologii.

a co do bufora, to opatuliłem go warstwą styro, 20cm. na ścianie nakleiłem 5cm i powpychałem resztki z budowy (styro i wełny), między ścianę a bufor.

tak że teraz ma 0k.30cm izolacji. dzięki temu trzymać bedzie dłuzej ciepło dla CWU. zimą nie ma to nzaczenia, ale latem, lepiej żeby domu nie grzał.

https://forum.murator.pl/topic/26077-co-przez-wymiennik-czy-warto/page/3/#findComment-2926830

nie mam rusztu ,bo mi niepotrzebny. wrzucanie tam kawałków drewna to pomyłka. ciasno i niewygodnie. po to mam piec z podajnikiem, zeby nie stać przy nim non stop.

resztki desek z budowy, w większych kawałkach spalę w kominku.

a śmieci nie palę ,bo syfi się maksymalnie komin i po kilku latach nie wiadomo czy nie trzeba nowego postawić, nie mówiąc o ekologii.

a co do bufora, to opatuliłem go warstwą styro, 20cm. na ścianie nakleiłem 5cm i powpychałem resztki z budowy (styro i wełny), między ścianę a bufor.

tak że teraz ma 0k.30cm izolacji. dzięki temu trzymać bedzie dłuzej ciepło dla CWU. zimą nie ma to nzaczenia, ale latem, lepiej żeby domu nie grzał.

I tak, i nie...

W kominku powinno się palić suchym drewnem liściastym bez zanieczyszczeń - wtedy jest i ciepło, i klimat , i ekonomia i wszystkie zalety kominka, który też będę miał w salonie.

Natomiast ja będę miał sporo drewna odpadowego NIE NADAJĄCEGO się do spalania w kominku.

Pozostaje zatem to drewno przepuścić w rębaku na zrębki do granulacji ekogroszku i zmieszać to razem w zasobniku.

Ewentualnie kupić kocioł przystosowany od razu konstrukcyjnie do takiej opcji.

https://forum.murator.pl/topic/26077-co-przez-wymiennik-czy-warto/page/3/#findComment-2926849

Bufor 750l.... hmmm przy moim domu "trochę" mały. Poznałem przez te forum człowieka mieszkającego w takim samym domu i wychodzi że optimum dla naszego domu to bufor 2m3 czyli jest mała różnica.

Teraz w sprawie podpięcia solara... Do mojego domu potrzebny jest kocioł 25kW olej lub 30kW na paliwo stałe - żeby naładować ww bufor z takiego kotła to "trochę" trwa. Teraz pytanie - żeby zrobić to z kolektora to jaki potrzeba kolektor lub jak długo powinien on pracować. Na potrzeby mojej rodziny potrzebuję 3 standardowe panele i zasobnik ok 300l to zapewni mi optymalną pracę - a 3 panele na 300l a 3 panele na 1000-2000l jest pewną różincą.

Tu na koniec mała uwaga - porównujecie pewne rozwiązania ok - ale podawajcie parametry domów, żeby nie skończyło się tak, że ktoś ma dobrze wszystko wyliczone na dom 120-140m2 a rozwiązanie "sprzeda" właścicielowi domu 200-250m2.

Natomiast ja będę miał sporo drewna odpadowego NIE NADAJĄCEGO się do spalania w kominku.

- zapytam z czystej ciekawości - co to za drewno, skoro nie nadaje się do palenia w postaci w jakiej je posiadasz?
https://forum.murator.pl/topic/26077-co-przez-wymiennik-czy-warto/page/3/#findComment-2929271

Bufor 750l.... hmmm przy moim domu "trochę" mały. Poznałem przez te forum człowieka mieszkającego w takim samym domu i wychodzi że optimum dla naszego domu to bufor 2m3 czyli jest mała różnica.

Teraz w sprawie podpięcia solara... Do mojego domu potrzebny jest kocioł 25kW olej lub 30kW na paliwo stałe - żeby naładować ww bufor z takiego kotła to "trochę" trwa. Teraz pytanie - żeby zrobić to z kolektora to jaki potrzeba kolektor lub jak długo powinien on pracować. Na potrzeby mojej rodziny potrzebuję 3 standardowe panele i zasobnik ok 300l to zapewni mi optymalną pracę - a 3 panele na 300l a 3 panele na 1000-2000l jest pewną różincą.

Tu na koniec mała uwaga - porównujecie pewne rozwiązania ok - ale podawajcie parametry domów, żeby nie skończyło się tak, że ktoś ma dobrze wszystko wyliczone na dom 120-140m2 a rozwiązanie "sprzeda" właścicielowi domu 200-250m2.

OK - u mnie 155 m2 pow użytkowej; ściany Max+15 cm styro; dach 30 cm wełna , podłoga na gruncie +15 cm styro, ściany fundamentowe ocieplone styro 8 cm, garaż + kołtownia razem 25 m2.

CWU liczy się na ilość osób - u mnie 3

Planuję kocioł na paliwo stałe (zrębki + ekogroszek) o mocy ok. 15-17 kW ponieważ taka moc wystarczy przy zainstalowanym reku. Na okres przejściowy oraz wielkie mrozy mam dodatkowo kominek w salonie (ok.15 kW).

Panele trzeba dobrać tak aby dostarczyły średnio tyle cwu ilu jest domowników x 150 litrów wody. Czyli w moim przypadku potrzebuję do 0,5 m3 cwu. Ponieważ do czasu ich montażu mam jeszcze ok 2 lata więc będę się nad tym zastanawiał za 2 lata - do tego czasu oferta i ceny zmienią się znacznie.

Pojemność bufora to nie to samo co potrzebna ilość cwu. Bufor to bufor - woda z niego nie idzie ani do kranów ani do grzejników tylko cały czas siedzie w buforze. Czyli 750 litrów to zupełnie wystarcza bo dodając do tego pojemność wody w kotle (jakieś 150 litrów) to już mamy prawie 1 m3.

- zapytam z czystej ciekawości - co to za drewno, skoro nie nadaje się do palenia w postaci w jakiej je posiadasz?

To są gałęzie i mokre drewno rozdrobnione na zrębki, szyszki a więc jako stosunkowo wilgotne i rozdrobnione nie nadają się do kominka natomiast jak najbardziej do zasypania kotła z podajnikiem

:)

https://forum.murator.pl/topic/26077-co-przez-wymiennik-czy-warto/page/3/#findComment-2929311

Bufor 750l.... hmmm przy moim domu "trochę" mały. ....................

mój dom ma 290m2 pow po podłogach.

kwestią zasadniczą jest DO CZEGO MA SŁUZYC BUFOR????

w przypadku taniego grzania ekogroszkiem funkcja magazynująca bufora jest trzeciorzędna.

główną rolą bufora w układzie kocioł na węgiel-bufor jest:

1. poprawa dynamiki pracy na jednostajną z możliwie najmniejszą przejścią kotła w stan podtrzymania.

2. łatwość zamontowania CO podłogowego w systemie otwartym , bez wymienika

3. bezmiar C.W.U. grzanej przepływowo ,czyli bez ryzyka lęgnięcia się legionelli i innego dziadostwa.

4. łatwość podpięcia innego żródła ciepła, bez demontarzu kotła. mam wyjscie na solary i na piec elektryczny (lub na kazdy inny).

główną rolą bufora nie jest magazynowanie energii w sensie dosłownym (

https://forum.murator.pl/topic/26077-co-przez-wymiennik-czy-warto/page/3/#findComment-2929824

mój dom ma 290m2 pow po podłogach.

kwestią zasadniczą jest DO CZEGO MA SŁUZYC BUFOR????

w przypadku taniego grzania ekogroszkiem funkcja magazynująca bufora jest trzeciorzędna.

główną rolą bufora w układzie kocioł na węgiel-bufor jest:

1. poprawa dynamiki pracy na jednostajną z możliwie najmniejszą przejścią kotła w stan podtrzymania.

2. łatwość zamontowania CO podłogowego w systemie otwartym , bez wymienika

3. bezmiar C.W.U. grzanej przepływowo ,czyli bez ryzyka lęgnięcia się legionelli i innego dziadostwa.

4. łatwość podpięcia innego żródła ciepła, bez demontarzu kotła. mam wyjscie na solary i na piec elektryczny (lub na kazdy inny).

główną rolą bufora nie jest magazynowanie energii w sensie dosłownym

Wszystkie 4 punkty bufor realizuje dlatego,że jest magazynem energii w sensie dosłownym

https://forum.murator.pl/topic/26077-co-przez-wymiennik-czy-warto/page/3/#findComment-2931578