rafałek 02.12.2004 06:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Fajnie i pięknie. Dowiedziałem się dużo ciekawych sprwa za co serdecznie dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie - jak powinien być wpięty wymiennik do CWU. W który obieg? Pierwotny czy wtórny? Jeśli w pierwotny to za czy przez wymiennikiem?Czy możecie polecić mi jakieś schematy takich instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 02.12.2004 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 Rafałek, Zasobnik CWU (a dokładnie jego wężownica) powinien być wpięty w obiegu pierwotnym, ale nie przed ani za, tylo równolegle do wymiennika ciepła, tzn, za kotłem trójnik i jedna odnoga na wymiennik i druga na zasobnik, powrót wody analogicznie.Jednak, abyś miał wysoki komfort ciepłej wody to zamiast trójnika na zasilaniu powinien być zastosowany zawór trójdrożny sterowny centralką, do której będzie podłączony czujnik temperatury wody w wymienniku. Będzie on kierował strumień ciepłej wody do wężownicy spirali w przypadu zapotrzebowania lub na wymiennik, gdy woda w zasobniku będzie miała odpowiednią temperaturę. Układ taki uwzględnia prirytet ciepłej wody nad ogrzewaniem domu, co skraca czasn nagrzania wody w zasobniku.Mam nadzieję, że pomogłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.12.2004 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Pomagasz mi bardzo. Mam w związku z ostatnimi informacjami pytanie. Ile kosztuje takie ustrojstwo do sterowania wodą? Wynika z Twojego opisu, że da mi ona komfort, ale za jakie pieniądze. Jeśli będzie to automat, to w przypadku wygaśniecia kotła, woda z obiegu nie będzie mi wychłądzać wody w zasobniku. Zapowiada się fajnie. Jeśli do ceny możesz podać mi producenta i typ/nazwę tego ustrojstwa to będę dodatkowo wdzięczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwil 03.12.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Sorry, że wtrącam się w wasz problem ze swoim ale widzę że możecie odpowiedziec na moje pytanie.Umieściłem je wcześniej w osobnym wątku ale nie był on zbyt popularny - będę wdzięczny za odpowiedź: Czy mając kominek z płaszczem wodnym 24kW [Lechma] + piec Vailant jednofunkcyjny + zasobnik CWU 150 l. + ogrzewanie podłogowe + grzejniki stalowe i podłączone to wszystko w układzie otwartym mogę spodziewać się jakiś problemów? Czy lepiej podłączć to w dwa systemy otwarty [kominek] + zamknięty [piec], poprzez wymiennik płytowy? Instalator podłączając system w układ otwarty argumentował to tym że woda w małym systemie [otwartym] będzie się szybko zagotowywała a układ duży [zamnknięty] poprzez wymiennik nie będzie w stanie równie szybko odebrać ciepła. Dla mnie taka argumentacja jest niewystarczająca bo przecież wymiennik może zostać dobrany tak aby poradzić sobie z odbiorem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.12.2004 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Instalator podłączając system w układ otwarty argumentował to tym że woda w małym systemie [otwartym] będzie się szybko zagotowywała a układ duży [zamnknięty] poprzez wymiennik nie będzie w stanie równie szybko odebrać ciepła. Dla mnie taka argumentacja jest niewystarczająca bo przecież wymiennik może zostać dobrany tak aby poradzić sobie z odbiorem ciepła. Sam dopiero odbieram w tym zekresie edukację, ale wydaje mi się, że tak włśnie powinno być - dobrze dobrany wymiennik + sterowanie kotłem. Ale może lepij niech się wypowie ktoś mądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 03.12.2004 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Rafałek! Zawór trójdrogowy to koszt około 300 zł. Centralka sterująca pewnie będzie kosztowała tyle samo. Niestety nie znam producentów, ponieważ jak zamierzam zainstalować kocioł gazowy, który posiada elektronikę pod którą podłącze czujnik temperatury CWU oraz zawór trójdrogowy. Mwil! Twój układ jest podobny do tego, który zamierzam zainstalować we własnym domku, jednak bez podłogówki.Kominek (też Lechma) będzie działał w układzie otwartym, a reszta (kocioł gazowy, grzejniku, zasobnik CWU) w układzie zamkniętym. Fakt, że układ otawarty + zamknięty jest bardziej skomplikowany i droższy, ale mimo to zdecydowałem na niego z dwóch powodów: zamknięty układ nie koroduje (przynajmniej nie tak szybko) oraz jest bardziej wydajny.Co do wymiennika to jest on w stanie odebrać i przkazać ciepło, jeżeli tylko ma zapwenione prawidłowe krążenie wody, zarówno w obiegu pierwotnym jak i wtórnym. Jeżeli wymiennik będzie co najmniej mocy kotła, to bez problemów odbierze ciepło.Z kolei podłogówka podobno dużo lepiej działa w układzie zamkniętym ponieważ jest on ciśnieniowy i lepiej sobie radzi z przepompowaniem całej wody przez liczne kanały. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.12.2004 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2004 Wydaje mi się, że każda przemyślana wypowiedź jest pomocna. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 04.01.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Doprecyzuję plany. Podłogówka w jadalni (wykusz) ma być zasilana z grzejnika, tak samo ma być w łązience. Właśnie planuję takie rozwiązanie wyłącznie w kuchni gdzie będą płytki ceramiczne na podłodze. CO zasilane piecem na ekogroszek + ruszt na drewno czyli układ otwarty z obiegiem zasilanym pompą obiegową. W kuchni planuję na odpływie z grzejnika dać powrót już do kotła poprzez wężownicę podłogówki rozmieszczonej tylko w miejscach gdzie z reguły się stoi a więc przed płytą roboczą (przed szafkami) oraz pod stołem umieszczonym przy grzejniku. Ta podłogówka nie ma za zadanie OGRZAĆ całej kuchni lecz jedynie PODGRZAĆ niektóre jej strefy - max.50% całej wolnej powierzchni podłogi w kuchni czyli jakieś 5 m2 podłogi. Przewody podłogówki dam w ilości 2 razy MNIEJSZEJ niż w typowej podłogówce bo nie chodzi mi o podgrzanie podłogi do 28 st.C lecz jedynie podgrzanie jej do około 21 st.C czyli takiej jaka będzie w pomieszczeniach. Czy ktoś ma takie rozwiązanie j jak się sprawdziło ? Będę wdzięczny za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 04.01.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 u mnie blisko 300m2 podłogówki pracuje w układzie otwartym. kocioł na ekogroszek 15kW grzeje bufor 750l a ten podłogówkę / przez zawór miesz/ i przepływowo cwu.grzeję 2 mce i sprawdza się super. piec chodzi stabilnie, cały czas na 60stC, praktycznie nie przechodzi w stan czuwania.polecam to rozwiązanie. w przyszłosci ułatwi podpiąc solary, gaz, czy cokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 04.01.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 u mnie blisko 300m2 podłogówki pracuje w układzie otwartym. kocioł na ekogroszek 15kW grzeje bufor 750l a ten podłogówkę / przez zawór miesz/ i przepływowo cwu. grzeję 2 mce i sprawdza się super. piec chodzi stabilnie, cały czas na 60stC, praktycznie nie przechodzi w stan czuwania. polecam to rozwiązanie. w przyszłosci ułatwi podpiąc solary, gaz, czy cokolwiek innego. Właśnie w temacie http://forum.muratordom.pl/ogrzewanie-podlogowe,t143303-240.htm dosze3dłem do wniosku, że zrobię "normalną" podłogówkę w kuchni na RTLu aby mi podgrzewała podłogę natomiast grzejnika już nie będzie. W łazience na poddaszu nie dam podłogówki ... bo nie lubię mokrymi i bosymi nogami chodzić po płytkach. O poślizg bardzo łatwo ! Zdecydowanie wolę eleganckie dywaniki przy wannie i prysznicu. Z drugiej strony to temperatura sufitu pod tą podłogą będzie około 20 st C - więc podłoga w łazience też nie będzie niższa. Natomiast pomysł z buforem jest interesujący. Mam zamiar w przyszłości zainstalować solar do podgrzewania cwu w sezonie letnim. Ponadto mam odpowiednie warunki na mirko "elektrownię" wiatrową, która może dodatkowo podgrzewać bufor. Summa summarum największe oszczędności w ogrzewaniu są w następującej kolejności: 1. termoizolacyjność domu jako całości 2. koszt nośnika energii i sprawność pieca 3. wentylacja czyli odzysk ciepła lub jego brak Wszystkie inne wynalazki typu skomplikowane sterowania mogą się zwrócić po bardzo wielu latach i służą głównie poprawieniu komfortu użytkowania i dobrego samopoczucia z posiadania czegoś więcej niż "przeciętna krajowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 04.01.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Jeśli wymiennik płytowy to uważam, że będą straty wynikające a jego sprawności. Kiedyś rozważałem takie rozwiązanie, ale zrezygnowalem (sprawność ok. 80-60% i koniecznośc okresowego czyszczenia wymiennika, pogarszanie sprawności z wiekiem , zamulanie, kamień). Jak będzie wymiennik typu duży bufor kumulacyjny to OK. Można też to przeczytać:http://forum.muratordom.pl/wymiennik-plytowy-pytanie-do-osob-posiadajacych,t115316.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 04.01.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Jak będzie wymiennik typu duży bufor kumulacyjny to OK. Jedyna wada takiego dużego bufora to opóźnione zadziałanie ogrzewania w przypadku przepalania w okresie przejściowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 04.01.2009 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Jak będzie wymiennik typu duży bufor kumulacyjny to OK. Jedyna wada takiego dużego bufora to opóźnione zadziałanie ogrzewania w przypadku przepalania w okresie przejściowym. z teorii i praktyki wynika ,że ten bufor zagrzewam w 8-12 godz. więc nie ma tragedii. poza tym bufor to źródło CWU. więc wogóle nie mam okresów przejsciowych, bo grzeję wodę cały rok. główną przyczyną dla której zdecydowałem się na bufor była minimalizacja infekcji legionellą (taka moja fobia), czyli wszelkiego rodzaju bojlery odpadały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 04.01.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 qwert - czyli całe lato grzejesz cwu kotłem na ekogroszek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 04.01.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 nie wiem jak będzie.z obliczen wynika,ze potrzebuję 23kg węgla / mc. tak małą iloscią palic się nie da. więc pozostaje albo rozpalanie raz na tydzien i nagrzewanie bufora do 90stC. albo grzanie non stop ze stratami. wolę to drugie rozwiązanie, by nie bawic sie w palacza latem co tydzien. jesli wyjdzie,ze taniej ten bufor grzać prądem jak weglem, to włączę grzałkę. ps wygląda na to,ze prądem wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 04.01.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 nie wiem jak będzie. z obliczen wynika,ze potrzebuję 23kg węgla / mc. tak małą iloscią palic się nie da. więc pozostaje albo rozpalanie raz na tydzien i nagrzewanie bufora do 90stC. albo grzanie non stop ze stratami. wolę to drugie rozwiązanie, by nie bawic sie w palacza latem co tydzien. jesli wyjdzie,ze taniej ten bufor grzać prądem jak weglem, to włączę grzałkę. ps wygląda na to,ze prądem wyjdzie taniej. Moim zdaniem grzanie cwu ekogroszkiem w lecie nie ma sensu, chociaż wiem, że niektórzy tak robią. Lepiej już zainstalować taryfę nocną i nagrzewać nocą. Dlatego wspomniałem o solarze - ale nie jakimś próżniowym za kilka tysięcy pln tylko jak najtańszym wykonanym nawet samodzielnie na bazie grzejnika ! Są takie projekty do ściągnięcia z netu. W Polsce mamy tylko przez pół roku (kwiecień-wrzesień) wystarczające warunki do wykorzystania energii słonecznej. Zwykły bojler 150 litrów w letni słoneczny dzień słońce może nawet zagotować , natomiast bufor 750 litrów to powinien zmagazynować energię na pochmurne dni. Jakby nie patrzeć to w układ cwu musi być podłączona grzałka do ewentualnego podgrzania zbyt chłodnej wody. W okresie przejściowym (marzec,październik) będę okazjonalnie przepalał drewnem na dodatkowym ruszcie albo w kominku bez DGP. Natomiast sezon grzewczy (listopad - luty) zabezpiecza kocioł na ekogroszek. Z drugiej strony myślę, że również bufor powinien mieć wmontowaną grzałkę na okoliczność dłuższego zimowego wyjazdu. Wówczas po wypaleniu się zasobnika i obniżeniu temperatury w budynku do powiedzmy 8 st. C włącza się grzałka w buforze (myślę, że 5 kW powinno wystarczyć) i załącza prosta automatyka "antyzamrożeniowa" podtrzymująca minimalną temperaturę CO. Po 2-tygodniowym powrocie z zimowych ferii zaraz po wejściu palimy w kominku i po godzinie jest już cieplutko przynajmniej na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 05.01.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 policzyłem sobie i wyszło mi ,że na prąd nie bedzie tragedii, wiec nastawiam się na cwu grzaną prądem.obecnie zuzywam ok 1GJ energii na cwu, czyli prądem to będzie około 80zł. szkoda zawracać sobie głowę solarem. a w buforze mam grzałkę 2000W, wystarczy. nocna taryfa nie ma sensu dla samej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 05.01.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 A ja sobie "zmajstruję" taki solar do wykorzystania latem.Chyba, że będą jakieś dopłaty na te "ekologiczne źródła energii" (bo przecież na coś te zrabowane ludziom przez podatki pieniądze muszą ci z.....e wydać - a jak dają to się bierze !) to kupię sobie może dwa a nawet trzy !Muszę sprawdzić u tych elektrycznych z.......i ile kosztuje przyłączenie nocnej taryfy.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.01.2009 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Mam układ na wymienniku od kilku lat więc nie piszę, że wyliczyłem, lub powinno być. Użytkuje się znakomicie, są pewne straty, ale straty są zawsze - fakt, że przy buforze mniejsze i palenie bardziej efektywne, ale... trzeba mieć miejsce na bufor, duzy bufor to też koszt, to tego trzeba troszę to wysterować a to też koszt. Kiedyś zastanawiałem się nad automatem do regulacji zaworu ale zrezygnowałem, nastawy zmieniam sporadycznie a użyteczność uważam za równie wysoką. W okresie przejściowym sprawuje się znakomicie ( nie jest dla mnie kłopotliwe częstsze przepalanie, a koszty reguluję rodzajem/ceną drewna. Szybko dopasowuję temperaturę jaka idzie na dom (przy buforze jest niestety większa bezwładność układu). Kocioł pracuje na wysokiej temperaturze (niestety nie ciągle optymalnie i to jest chyba największa wada w stosunku do bufora). CWU latem jest u mnie z przepalania odpadami od przygotowania drewna (kora i inny drobiazg). Przy buforze trzeba "trochę" spalić by nałądować bufor. Bufor jest na pewno lepszym rozwiązaniem dla osób długo przebywających poza domem choć nas nie ma conajmniej 8-9 godzin i problemu z stałopalnością nie mamy a w domu ciepło. policzyłem sobie i wyszło mi ,że na prąd nie bedzie tragedii, wiec nastawiam się na cwu grzaną prądem. obecnie zuzywam ok 1GJ energii na cwu, czyli prądem to będzie około 80zł. Kiedyś mieszkając w bloku też liczyłem i porównywałem i konsultowałem z sąsiadami, mam też taką prądową opcję, ale przy moejej 5'cio osobowej rodzinie to rozwiązanie do ekonomicznych nie należy (prąd za chwilę znowu podrożeje, a drewno przynajmniej w tym roku lekko w dół). Dawni sąsiedzi od 2 lat kombinują jak wrócić do CWU z lokalnej kotłowni... coś w tym jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 07.01.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Chyba zdecyduję się na bufor, bo przy planowanym solarze w lecie odpadnie mi przepalanie drewnem.Z innych opinii wynika także, że instalując kocioł o nieco mniejszej mocy (np 17 kW zamiast 21 kW) można go użytkować w wyższym zakresie wykorzystania mocy co jest dla trwałości kotła korzystne.Poza tym dom będzie dobrze izolowany z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts