qwert 07.01.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 ...- fakt, że przy buforze mniejsze i palenie bardziej efektywne, ale... trzeba mieć miejsce na bufor, duzy bufor to też koszt, to tego trzeba troszę to wysterować a to też koszt. .... bufor 750l elektrometu z izolacją, wężownicą dla solara i dla CWU wraz z piecem 15kW , oba Elektrometu, kosztował 11tyś zł. miejsce trzeba mieć, fakt dodatkowy 1m2. (taką ma średnicę). sterowanie kosztowało 1200zł. jest to siłownik na zaworze mieszającym ,który dobiera krzywą grzewczą w zależności od temp zew. do tego potencjometr w wygodnym miejscu w domu (u mnie w korytarzu) by ręcznie tę krzywą sobie spłaszczyć bądź podnieść. efekt: -stabilna praca pieca, praktycznie nie wchodzi w stan podtrzymania - a z tym mają ludzie największe problemy. w efekcie optymalne , jednostajne palenie, bardzo oszczędne. (mając wykształcenie humanistyczne wyregulowałem piec w 3 dni i juz nic nie zmieniam, ludzie się sezonami męczą, piec ma stale 60stC, teraz przy -20 spadła temp do 50stC). - bezmiar taniej CWU. -po wygaszeniu pieca lub awarii prądu jest magazyn ciepła na kilka/kilkanascie godzin. - bufor pozwala na zakup małego pieca, 15kW, bo w okresach większego zapotrzebowania na ciepło (noc - 20stC) czerpie ciepło z bufora. mały piec i bufor pozwala na sensowne grzanie CWU latem (bez bufora to mało sensowne). mozna rozpalić raz na tydznien i załadować bufor w ciągu kilku godzin do 90stC, lub palić małą ilością węgla cały czas. choć przyznam, że z wyliczen wychodzi mi grzanie prądem za 80zł/mc, więc pewnie nie bedzie mi się chciało bawic w palenie latem (bufor ma grzałkę 2kW ,mozna zamontować 9kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 07.01.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 bufor 750l elektrometu z izolacją, wężownicą dla solara i dla CWU wraz z piecem 15kW , oba Elektrometu, kosztował 11tyś zł. qwert - z nieba mi spadasz Ten piec Elektrometu to na co jest ? i czy ma zasobnik ? O solarze pisałem już wcześniej, że przy buforze to powinien dostarczyć cwu w lecie (+ ewentualne dogrzanie prądem). Zima to same plusy: piec = układ otwarty, palenie w zakresie mocy max. pieca bez przerw , ogrzewanie = układ zamkniety, pełna kontrola temp wody powrotnej na piec, cwu - jak piszesz - w bród. Jednym słowem: żyć nie umierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 07.01.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 bufor:http://www.elektromet.com.pl/14/pl/14.2.html kocioł:http://www.elektromet.com.pl/10/pl/10.1.html sterownik:http://www.womix.pl/67/72.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 07.01.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 qwert - super dzięki Bufor OK. Natomiast kocioł jest tylko na ekogroszek bez dodatkowego rusztu - więc odpada. Sterownik zapewne też OK skoro go sprawdziłeś. Myslę, że kierunek, w którym idę jest dobry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 07.01.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 jest mozliwosc zam.rusztu dodatkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 07.01.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 jest mozliwosc zam.rusztu dodatkowego. Ale Ty nie masz tej opcji ?.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 07.01.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 nie mam rusztu ,bo mi niepotrzebny. wrzucanie tam kawałków drewna to pomyłka. ciasno i niewygodnie. po to mam piec z podajnikiem, zeby nie stać przy nim non stop. resztki desek z budowy, w większych kawałkach spalę w kominku. a śmieci nie palę ,bo syfi się maksymalnie komin i po kilku latach nie wiadomo czy nie trzeba nowego postawić, nie mówiąc o ekologii. a co do bufora, to opatuliłem go warstwą styro, 20cm. na ścianie nakleiłem 5cm i powpychałem resztki z budowy (styro i wełny), między ścianę a bufor. tak że teraz ma 0k.30cm izolacji. dzięki temu trzymać bedzie dłuzej ciepło dla CWU. zimą nie ma to nzaczenia, ale latem, lepiej żeby domu nie grzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 07.01.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 nie mam rusztu ,bo mi niepotrzebny. wrzucanie tam kawałków drewna to pomyłka. ciasno i niewygodnie. po to mam piec z podajnikiem, zeby nie stać przy nim non stop. resztki desek z budowy, w większych kawałkach spalę w kominku. a śmieci nie palę ,bo syfi się maksymalnie komin i po kilku latach nie wiadomo czy nie trzeba nowego postawić, nie mówiąc o ekologii. a co do bufora, to opatuliłem go warstwą styro, 20cm. na ścianie nakleiłem 5cm i powpychałem resztki z budowy (styro i wełny), między ścianę a bufor. tak że teraz ma 0k.30cm izolacji. dzięki temu trzymać bedzie dłuzej ciepło dla CWU. zimą nie ma to nzaczenia, ale latem, lepiej żeby domu nie grzał. I tak, i nie... W kominku powinno się palić suchym drewnem liściastym bez zanieczyszczeń - wtedy jest i ciepło, i klimat , i ekonomia i wszystkie zalety kominka, który też będę miał w salonie. Natomiast ja będę miał sporo drewna odpadowego NIE NADAJĄCEGO się do spalania w kominku. Pozostaje zatem to drewno przepuścić w rębaku na zrębki do granulacji ekogroszku i zmieszać to razem w zasobniku. Ewentualnie kupić kocioł przystosowany od razu konstrukcyjnie do takiej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 08.01.2009 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Bufor 750l.... hmmm przy moim domu "trochę" mały. Poznałem przez te forum człowieka mieszkającego w takim samym domu i wychodzi że optimum dla naszego domu to bufor 2m3 czyli jest mała różnica. Teraz w sprawie podpięcia solara... Do mojego domu potrzebny jest kocioł 25kW olej lub 30kW na paliwo stałe - żeby naładować ww bufor z takiego kotła to "trochę" trwa. Teraz pytanie - żeby zrobić to z kolektora to jaki potrzeba kolektor lub jak długo powinien on pracować. Na potrzeby mojej rodziny potrzebuję 3 standardowe panele i zasobnik ok 300l to zapewni mi optymalną pracę - a 3 panele na 300l a 3 panele na 1000-2000l jest pewną różincą. Tu na koniec mała uwaga - porównujecie pewne rozwiązania ok - ale podawajcie parametry domów, żeby nie skończyło się tak, że ktoś ma dobrze wszystko wyliczone na dom 120-140m2 a rozwiązanie "sprzeda" właścicielowi domu 200-250m2. Natomiast ja będę miał sporo drewna odpadowego NIE NADAJĄCEGO się do spalania w kominku. - zapytam z czystej ciekawości - co to za drewno, skoro nie nadaje się do palenia w postaci w jakiej je posiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 08.01.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Bufor 750l.... hmmm przy moim domu "trochę" mały. Poznałem przez te forum człowieka mieszkającego w takim samym domu i wychodzi że optimum dla naszego domu to bufor 2m3 czyli jest mała różnica. Teraz w sprawie podpięcia solara... Do mojego domu potrzebny jest kocioł 25kW olej lub 30kW na paliwo stałe - żeby naładować ww bufor z takiego kotła to "trochę" trwa. Teraz pytanie - żeby zrobić to z kolektora to jaki potrzeba kolektor lub jak długo powinien on pracować. Na potrzeby mojej rodziny potrzebuję 3 standardowe panele i zasobnik ok 300l to zapewni mi optymalną pracę - a 3 panele na 300l a 3 panele na 1000-2000l jest pewną różincą. Tu na koniec mała uwaga - porównujecie pewne rozwiązania ok - ale podawajcie parametry domów, żeby nie skończyło się tak, że ktoś ma dobrze wszystko wyliczone na dom 120-140m2 a rozwiązanie "sprzeda" właścicielowi domu 200-250m2. OK - u mnie 155 m2 pow użytkowej; ściany Max+15 cm styro; dach 30 cm wełna , podłoga na gruncie +15 cm styro, ściany fundamentowe ocieplone styro 8 cm, garaż + kołtownia razem 25 m2. CWU liczy się na ilość osób - u mnie 3 Planuję kocioł na paliwo stałe (zrębki + ekogroszek) o mocy ok. 15-17 kW ponieważ taka moc wystarczy przy zainstalowanym reku. Na okres przejściowy oraz wielkie mrozy mam dodatkowo kominek w salonie (ok.15 kW). Panele trzeba dobrać tak aby dostarczyły średnio tyle cwu ilu jest domowników x 150 litrów wody. Czyli w moim przypadku potrzebuję do 0,5 m3 cwu. Ponieważ do czasu ich montażu mam jeszcze ok 2 lata więc będę się nad tym zastanawiał za 2 lata - do tego czasu oferta i ceny zmienią się znacznie. Pojemność bufora to nie to samo co potrzebna ilość cwu. Bufor to bufor - woda z niego nie idzie ani do kranów ani do grzejników tylko cały czas siedzie w buforze. Czyli 750 litrów to zupełnie wystarcza bo dodając do tego pojemność wody w kotle (jakieś 150 litrów) to już mamy prawie 1 m3. Natomiast ja będę miał sporo drewna odpadowego NIE NADAJĄCEGO się do spalania w kominku. - zapytam z czystej ciekawości - co to za drewno, skoro nie nadaje się do palenia w postaci w jakiej je posiadasz? To są gałęzie i mokre drewno rozdrobnione na zrębki, szyszki a więc jako stosunkowo wilgotne i rozdrobnione nie nadają się do kominka natomiast jak najbardziej do zasypania kotła z podajnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 08.01.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Bufor 750l.... hmmm przy moim domu "trochę" mały. .................... Tu na koniec mała uwaga - porównujecie pewne rozwiązania ok - ale podawajcie parametry domów, żeby nie skończyło się tak, że ktoś ma dobrze wszystko wyliczone na dom 120-140m2 a rozwiązanie "sprzeda" właścicielowi domu 200-250m2. mój dom ma 290m2 pow po podłogach. kwestią zasadniczą jest DO CZEGO MA SŁUZYC BUFOR???? w przypadku taniego grzania ekogroszkiem funkcja magazynująca bufora jest trzeciorzędna. główną rolą bufora w układzie kocioł na węgiel-bufor jest: 1. poprawa dynamiki pracy na jednostajną z możliwie najmniejszą przejścią kotła w stan podtrzymania. 2. łatwość zamontowania CO podłogowego w systemie otwartym , bez wymienika 3. bezmiar C.W.U. grzanej przepływowo ,czyli bez ryzyka lęgnięcia się legionelli i innego dziadostwa. 4. łatwość podpięcia innego żródła ciepła, bez demontarzu kotła. mam wyjscie na solary i na piec elektryczny (lub na kazdy inny). główną rolą bufora nie jest magazynowanie energii w sensie dosłownym ( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kst 08.01.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 mój dom ma 290m2 pow po podłogach. kwestią zasadniczą jest DO CZEGO MA SŁUZYC BUFOR???? w przypadku taniego grzania ekogroszkiem funkcja magazynująca bufora jest trzeciorzędna. główną rolą bufora w układzie kocioł na węgiel-bufor jest: 1. poprawa dynamiki pracy na jednostajną z możliwie najmniejszą przejścią kotła w stan podtrzymania. 2. łatwość zamontowania CO podłogowego w systemie otwartym , bez wymienika 3. bezmiar C.W.U. grzanej przepływowo ,czyli bez ryzyka lęgnięcia się legionelli i innego dziadostwa. 4. łatwość podpięcia innego żródła ciepła, bez demontarzu kotła. mam wyjscie na solary i na piec elektryczny (lub na kazdy inny). główną rolą bufora nie jest magazynowanie energii w sensie dosłownym Wszystkie 4 punkty bufor realizuje dlatego,że jest magazynem energii w sensie dosłownym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts