Ne 24.02.2021 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Witam Zastanawiam się nad zmianą źródła ciepła i CWU w moim domu. Opiszęco jest: - dom 84 m2 parter i poddasze użytkowe- ściany porotherm 36cm + 10 cm styro grafitowego- strop wełna 20 cm- w całym domu ogrzewanie podłogowe (niestety rurki co 25 cm, nie jabudowałem dom), na płycie od piwnicy około 7 cm styro + 7 cm wylewki - w każdym pomieszczeniu dodatkowo po 1 lub 2 kaloryfery- bufor 750 l z 3 wężownicami (1 na dole nieużywana, 2 dolna spięta zgórną i tak grzane CWU), i z grzałką 3F 6kw z termostatem mniej więcejw połowie wysokości bufora. - kocioł GS SAD C.O. 12 kw z 2009 roku z marną sprawnością, ochronapowrotu zawór termostatyczny 55 stopni, często bufor grzanygrawitacyjnie, bo wychodzi na to, że bez pompki kocioł ma lepsząsprawność- komin prawdopodobnie ceramiczny obsypany keramzytem 25x25 cm W tym roku po sezonie chcę zmienić kopciucha, i tutaj pytanie czy kupićjakiegoś DSa (MPM, Setlans, Oniwo DS) czy iść w podajnikowca, a jeślitak to jakiego. Mam swoje drewno, miejsce na sezonowanie około 7mp. Czas poświęcony napalenie i prace porządkowe wolałbym oczywiście poświęcić na cośinnego, w obecnym kopciuchu muszę spalić 2 zasypy drewna żebynaładować bufor w około 70%. Wynik z ciepło właściwe https://cieplowlasciwie.pl/wynik/bvun Co wybrać ? DS? Podajnik? a może G12W i grzanie prądem a na lato solary? Gazu nie mam w domu i nie biorę go pod uwagę, do PV nie jestemprzekonany. Miło byłoby zamknąć koszt w okolicach 10 tys. zł. Edytowane 24 Lutego 2021 przez Ne$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciaj86 10.04.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Dostaniesz dobrego peleciaka. Teraz są dość zautomatyzowane. Dołożyć raz na jakiś czas. Możesz rozważyć kocioł elektryczny g12 lub g12w bufor już masz. Koszt kotła 5 -9 tyś. Ja sam rozwazam te 2 opcje do domku 81m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 11.04.2021 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 @Ne$ Zastanów się czy nie lepiej przejść na pompę ciepła. Taka chińska (monoblok) na markowych podzespołach to wydatek około 10000 złotych. Trochę drożej wyjdzie markowa typu split. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Expert marki Bosch 19.04.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Witam,Zachęcam do rozważenia zastosowania pompy ciepła marki Bosch. Wysoka sprawność i zakres pracy nawet do -20oC pozwala na komfortowe i ekonomiczne ogrzewanie domu. Jedynym problemem w przypadku pompy ciepła może być przekroczenie budżetu określonego przez Pana. W takim wypadku warte rozważenia będzie też zastosowanie kotła elektrycznego wprowadzanego do naszej oferty. Rozwiązanie to będzie tańsze w zakupie jednak droższe w eksploatacji. Oba urządzenia są bezobsługowe więc zapewnią oczekiwany komfort. Pompa ciepła lub kocioł elektryczny mogą współpracować z instalacją PV.Zachęcam do kontaktu z naszym autoryzowanym partnerem, który z pewnością rozwieje Pana wątpliwości i pomoże w dobraniu najlepszych możliwych urządzeń. Najbliższego autoryzowanego partnera znajdzie Pan na stronie: https://www.bosch-thermotechnology.com/pl/pl/autoryzowani-partnerzy/dealersearch/ Pozdrawiam----------------------------------Konsultant Bosch Termotechnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ne 24.10.2021 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Ja poszedłem w MPM DS 14, na razie jeszcze czeka na montaż. Jednak patrząc na ceny gazu i prądu nie żałuję podjętej decyzji. Zobaczę co będzie jak zacznę użytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusiaszymanek 31.10.2021 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Szukając producenta, zastanów się najpierw czy interesuje Cię pompa ciepła powietrzna czy gruntowa. Przy budżecie jaki wskazałeś to nie mam pewności czy uda się nawet z powietrzną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts