Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pomysł jest jak najbardziej OK. Kup styropian, najlepiej 2 x po 5 cm, ułóż na zakładkę. Na to połóż folię budowlaną, tak aby chronila przed przeciekaniem wody. Temperatura od razu podniesie się o pare stopni.

Powodzenia :D

Zamiast styropianu daj wełnę mineralną.

Para z 1 piętra będzie przechodzić bez problemu na zewnątrz, styropian zamknie ucieczkę wody gurą przy długotrwałym użytkowaniu belki stropu dostaną w doopem.

Chyba, że styropian jest na krótki dystkans i zląduje na docieplenie np. ścian budowy w mieście.

przepraszam, ja nie napisałam że mam strop betonowy (każdy)

myślałam , że wełna gozrej od styropianu znosi wilgoć

folia powinna być nieprzepuszczalna prawda

czy jeszcze jakieś cechy powinna mieć?

ja polecam wełne bo przepuszcza parę wycisza i myszy jej nie zniszscą ale folię dać trzeba i pare desek by nie podwiewało folii

Nie róbcie koleżance wody z mózgu.

Albo przepuszczanie pary albo folia na wełnie. Jeżeli już to paroszczelna (czyli droga :cry: ) i na stropie POD wełną.

Jeżeli jest to rozwiązanie tymczasowe (na jedną zimę??) to wystarczy dać styropian 5+5 na zakładkę (jak ktoś pisał) i bez folii. Para przeniknie przez szczeliny i będzie OK. Jeśli to na dłużej to trzeba zrobić tak jak się robi ocieplenie dachu.

ja polecam wełne bo przepuszcza parę wycisza i myszy jej nie zniszscą ale folię dać trzeba i pare desek by nie podwiewało folii

Nie róbcie koleżance wody z mózgu.

Albo przepuszczanie pary albo folia na wełnie. Jeżeli już to paroszczelna (czyli droga :cry: ) i na stropie POD wełną.

Jeżeli jest to rozwiązanie tymczasowe (na jedną zimę??) to wystarczy dać styropian 5+5 na zakładkę (jak ktoś pisał) i bez folii. Para przeniknie przez szczeliny i będzie OK. Jeśli to na dłużej to trzeba zrobić tak jak się robi ocieplenie dachu.

Jak masz stropy wszędzie betonowe to zmienia postać rzeczy.

Gdzieś Murator opisywał układanie na stropie należy tylko odświeżyć i warto jeszcze trochę ponegocjować, w końcu zakup do odpisu remontowego. Może jeszcze znajdziesz jakieś VATowane usługi budowlane, które wykonają robote zgodnie ze sztuką, ich marża nie będzie większa niż 10% od ceny netto materiału i wystawią fakturę na 7% w grudniu (oczywiście :roll: ). Oczywiście :wink: .

Nie narobicie się, będziecie 5 % do przodu i jeszcze następne 19% tak gdzieś przy maju, znaczy w pełni sezonu budowlanego. 8)

Rany, czytajcie dokładnie, folia powinna być, bo dach starej chałupy przecieka. I jest to robione na tzw. chwilę.

Lidka - weź folie budowlaną czarną, jakąś średnią, tak, zeby sie nie przerywała. Dechy mogą sie przydać, jakbyś chciała po styropianie chodzić.

ja nie zamierzałam brać ekipy

moja podstawowa zasda życiowa brzmi:

żadnych ekip w moim domu

wystarczą mi budowlańcy na budowie

poza tym jestem skłonna wydać na to max około 2000 zł

czy to realne (strop 100 m2)

kocham was bardzo za to, że tak szybko odpowiadacie!

Bardzo ale to bardzo!

Witam

Mój brat zrobił na chwilę :wink: takie ocieplenie w domu w, którym mieszka ( 4 lata temu :D ) i do dziś sprawdza się to doskonale. Oczywiście na pewno styropian 2x5cm na mijankę i oczywiście folia budowlana na wierzch ( w przypadku przeciekającego dachu ).

ja zamierzałam to zrobić sama

poza tym jestem skłonna wydać na to max około 2000 zł

czy to realne (strop 100 m2)

kocham was bardzo za to, że tak szybko odpowiadacie!

Bardzo ale to bardzo!

100m2x10cm= 10 m3x 130 PLN= 1300+150 folia. To może grubszy styropian? Taki który wykorzystasz na ocieplenie budowanego domu? Albo do wylewek (tylko wtedy FS20)?

Super wyliczenia :D ja potrafie tylko oszacowywać "około" :oops:

Lidka zrobisz to sama, styropian jest lekki, folia też.

Bierz się pracy i powodzenia :D

Luduś przecie mnie chodziło o finanse, przecie z Poznania jestem :wink: .

Znajdź sobie chociaż jakąś hurtownie z wykonawcą co odprawi czary mary i zamieni 22% na 7.

Z 40 % to nie sztuka w branży budowlanej, ale niższe procenty to siętaniec zaczyna. Zawsze jakieś 2 stówki do manewru, przed Świętami nie zawadzi.[/i]

Kroyena

w mojej okolicy wszystkie ekipy są b. drogie - za małe pieniądze nikomu się nie opłaca nic robic (tylko prawnicy są tani i pracowici :D ), dlatego to co zaoszczędziłabym na Vacie stanowiłoby tylko ułamek opłat za wykonawstwo lub tylko ulepszenie faktury

wielkie dzięki raz jeszcze

pzdr

Mi się wydaje że i zakup styropianu będzie można jakoś podciągnąć pod ulgę budowlaną (ocieplenia stropu). A materiału (typu styropian) i tak pewnie się nie kupi bez VAT.

Oczywiście tak jak mówi kroyena byłoby najtaniej - ale pod warunkiem znalezienia taniej ekipy.

Pozdrawiam

Najtaniej to będzie jak pojedziesz w blokowiska,tam ocieplają wieżowce.Pogadaj z chłopakami.Za parę groszy+flacha wezmą styropian (10m3 w skali blokowiska to odpad) i ocieplą Ci domek.
Najtaniej to będzie jak pojedziesz w blokowiska,tam ocieplają wieżowce.Pogadaj z chłopakami.Za parę groszy+flacha wezmą styropian (10m3 w skali blokowiska to odpad) i ocieplą Ci domek.

i tak skończyła polska ludowa